/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fe2cf3664a76774a18d27d9d9a222d02d.jpg)
На Прикарпатті відкрили соціальну пекарню для працевлаштування і навчання людей з інвалідністю
Про це повідомляє кореспондентка Укрінформу.
«У цьому проєкті ми планували залучити п’ятеро людей з інвалідністю, і це дуже важливо. Потрібно нагадувати владі і суспільству про їхню гідність і право бути залученими до соціальних процесів», - зазначила асистентка проєкту «SPEEDY – підтримка осіб з інвалідністю в Україні» Карітас - України Андріана Буняк.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Ffb9c9c945f2ec11b5f369cccbe3a178d.jpg)
Пекарня «Добрий хліб» працюватиме у приміщенні Монастиря Згромадження сестер Мироносиць. Його настоятелька сестра Теодора Никифорук уже багато років гуртує тут людей з інвалідністю для зустрічей та спільних заходів. Нещодавно вона разом із ГО «Центр рівних можливостей» взяла участь у Школі соціального бізнесу, організованій Карітас - Івано-Франківськ. Під час конкурсу на найкращий соціальний проєкт її ідея створення пекарні здобула перемогу. Завдяки гранту у 250 тис. грн вдалося придбати столи, шафи, холодильне обладнання та тістоміс.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Ff032ec7b1630a117224f2733c7caabd9.jpg)
«Ми хочемо створити тут простір для молоді, щоб вони могли навчитись випікати хліб для благодійних обідів, які є у нас щосереди і щочетверга. Коли вже навчимось, то випікатимемо хлібобулочні вироби для нашої парафії. На зустрічі до нас приходять до 15 людей з інвалідністю. Будемо старатись навчити всіх. Але п’ятеро вже готові стати до роботи. Це буде їх трудова інтеграція», - зазначила настоятелька Монастиря Згромадження сестер Мироносиць.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F17bc5c76c9ceb0fe51173f5f38208389.jpg)
Навчати випічки допомагатиме сестра Стефанія, яка служить у монастирі вже 26 років. Зізнається, що вона любить випікати хліб ще з дитинства, коли закладала тісто у дерев’яну піч ще зі своїми мамою та бабусею на Тернопільщині. У монастирі цю справу не полишала, а тепер за її рецептами працюватиме пекарня «Добрий хліб».
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fa3ad73159dd300bdec99835dd4b3c438.jpg)
«Найперше з учнями будемо пекти білий хліб – формовий і батони. Потім - житній хліб за моїм рецептом, до якого додається солод, що надає хлібу кислинки. Цей хліб дуже смакує до м’ясних страв. Я випікала хліб з ранньої молодості. Це завжди було моїм хобі», - поділилася сестра Стефанія.
Також у пекарні «Добрий хліб» плануючи випікати просфор – хліб, який використовується у таїнстві Євхаристії.
Як повідомлялось, очільниця МКСК Тетяна Бережна заявила, що створення доступного середовища для всіх громадян, особливо для людей з інвалідністю, є одним з найважливіших завдань МКСК.

