/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F45edc36b35684b0e9b6e97823f5b9404.jpg)
Ціни на картоплю: експертка сказала, коли найвигідніше робити запаси
Про це в коментарі Укрінформу повідомила виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Ольга Самойліченко.
За її словами, середнє збільшення площ під картоплею цього року становить близько 20%. Це відбулося здебільшого за рахунок окремих великих або середніх господарств, які розширили виробництво після високих цін минулого сезону.
Разом зі збільшенням площ аграрії нині фіксують кращу врожайність порівняно з минулим роком, однак більшість господарств ще не завершили збирання: викопано лише половину площ, тож остаточні оцінки – передчасні.
«Частина виробників уже називає цифру до 30% приросту порівняно з минулим роком, тобто цьогоріч врожай гарний – кращий за торішній, однак казати остаточно поки зарано. Але врожай гарний не лише в Україні, а й у Європі. Це створює надлишок на ринку та тиск на ціну», - зазначила Самойліченко.
Станом на 12 вересня ціни на картоплю на гуртових ринках залишаються стабільними. Зокрема, на ринку «Шувар» у Львові вона коштує 12,5 грн/кг, на «Столичному» в Києві – від 12 до 15 грн/кг. Для порівняння, у вересні торік ціни коливалися в межах на схожому рівні.
Експертка наголосила, що найвигідніший період для закупівлі – кінець вересня – середина жовтня. У цей час ціна найнижча, адже багато фермерів змушені реалізовувати врожай відразу після викопування через відсутність сховищ. Водночас, у міру завершення збирання та настання холодів вартість може зрости.
В УАВК наголошують, що ситуація на ринку залежить не лише від українського врожаю, а й від імпорту.
«У нас уже є інформація, що перші фури з польською картоплею перетинають кордон. Їхня експортна ціна – близько 6 грн/кг, що нижче за українську, тож продукція може бути конкурентною навіть з урахуванням логістики», - сказала Самойліченко.
Крім того, виробництво картоплі в країні залишається вразливим до погодних умов через нестачу систем зрошення. Якщо в деяких країнах Європикартоплю поливають навіть після дощу, то в Україні і з водопостачанням – складно. Навіть стабільне зрошення в районах великих річок, як-от Дніпро, стикається з проблемами вартості електроенергії або великою кількістю бажаючих зрошуватися з одного каналу, пояснила фахівчиня.
Ще одним фактором є залежність від імпортного насіннєвого матеріалу. У 2024 році близько 50% насіннєвої картоплі було ввезено з Німеччини, майже 35% - з Нідерландів, ще понад 10% - з Польщі. В Україні лише два виробники мають власні сорти української селекції.
Зараз фермери активно збирають урожай, побоюючись прогнозованих опадів, які можуть ускладнити роботи.
«Як тільки підуть опади і сильні заморозки, картоплю не буде де зберігати, тож ми побачимо зменшення пропозиції на ринку. Частину картоплі, яка не буде реалізована, просто не зможуть зберігати – і тоді вона зникне з ринку. Взимку ж ми з великою ймовірністю повернемося до імпортної продукції, оскільки картоплесховищ все ще катастрофічно не вистачає», - підсумувала Самойліченко.
Як повідомлялось, у 2024 році більшість виробників картоплінедоотримали до 30% врожаю.
Фото Укрінформу можна купити тут

