Осінні вітаміни: у вересні збираємо яблука, в жовтні обліпиху, а у листопаді - журавлину
Прилавки на продуктових ринках у вересні гнуться під важкістю різноманітних вітчизняних овочів, фруктів, ягід. Але це вересень – далі це різноманіття зменшуватиметься. Втім, без вітамінів не залишимось протягом всієї осені: на які фрукти і ягоди чекаємо у вересні, жовтні та листопаді - у матеріалі Коротко про.
Вересень
Початок осені - свято для садівників. У вересні достигає врожай найбільш популярних українських фруктів.
Королем вересневого кошика є яблуко. У садах Полісся, Поділля, Волині та Черкащини достигають сорти «Слава переможцям», «Антонівка», «Ліголь», «Айдаред». Плоди різні за смаком - від кислуватих до солодких. І корисні: покращують травлення, допомагають у роботі кишківника та при анемії, знижують «поганий» холестерин. Цього року аграрії жаліються на поганий врожай яблук через весняні заморозки. Тож і цінники на них зашкалюють, хоча у вересні можна ще купити за прийнятними цінами.
Зате вродили груші. Садівники кажуть, що треба мінімум 110 сонячних і теплих днів, щоб був хороший врожай.
Груші у вересні - це сорти «Лісова красуня», «Конференція», «Таврійська», «Янтарна», «Дюшес». Солодкі та ароматні, ще й джерело клітковини, корисної для травлення. І низькокалорійні, всього 40-50 калорій в 100 грамах (калорійність залежить від сорту). Груша солодка, але в ній мало цукру в порівнянні з багатьма іншими фруктами.
А ще груші допомагають знизити рівень холестерину, корисні для серця, виводять токсини із організму, мають заспокійливий вплив на нервову систему, містять багато фолієвої кислоти. Найкраще їсти ці плоди свіжими. Так вони зберігають максимум користі.
Ще один вересневий плід – виноград. Найбільш смачні сорти достигають у південних регіонах (в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях) і на Закарпатті.
Існує безліч сортів винограду. Вони поділяються на столові (для споживання свіжими) та технічні (для вина і соків). В Україні найбільш відомі та популярні «Аркадія», «Ізабелла», «Молдова» і група безкісточкового «Кишмиш».
Соковиті, солодкі, смачні ягоди містять чимало вітамінів та мінералів. А ще антиоксидантів, серед яких особливе місце займає ресвератрол. Це речовина, яка уповільнює старіння й захищає серце. Крім цього, ласуючи виноградом, можна підтримати здоров’я серцево-судинної системи, покращити пам’ять і роботу мозку, підвищити імунітет.
Цьогорічний врожай винограду обіцяє бути середнім, тому що на Закарпатті і у південних областях України дошкуляла спека. Зате якість і солодкість грона будуть високими.
Вже достигають у садах і сливи. Сливові дерева ростуть у всіх куточках України. Найбільш популярний сорт «Угорка». З таких слив роблять чорнослив, а на Закарпатті варять знаменитий леквар. Також вирощують сорти «Ренклод», «Віжен», «Президент».
Плоди малокалорійні (приблизно 30 калорій в одній сливі), але містять чимало цукру (до 7 грамів). Для тих, хто хоче схуднути, їсти сливи краще до 16-ї години. При цьому слива має хороший очищувальний ефект, тому її пропонують використовувати у розвантажувальних від основного харчування днях.
Пік сезону збору пізнього винограду посідає вересень. Фото: wikipedia.org
Жовтень
Почнемо з «яблука розбрату». Так у давнину називали айву. Терпка, золотиста, ароматна, росте переважно на Поділлі, Закарпатті і в південних областях. Серед сортів найпопулярніші «Кримська ароматна», «Каунська», «Чемпіон».
Айва багата на вітамін С, залізо, органічні кислоти. Але її рідко їдять сирою, надто вже тверда і терпка. Хоча є любителі додавати шматочки сирої айви до чаю замість лимона. З плодів можна приготувати варення, мармелад, компоти, цукати, соуси. Також ці фрукти запікають. Після термічної обробки майже всі вітаміни та мікроелементи в айві зберігаються, а вона стає м'якою і солодкою.
Волоські горіхи - ще один скарб жовтня. Горіхові сади можна зустріти всюди, а найбільш рясні на Поділлі, Буковині, у Хмельницькій та Чернівецькій областях. Цей плід вважається їжею для мозку, містить омега-6 і омега-3 кислоти. А ще волоські горіхи багаті на антиоксиданти, які вповільнюють старіння організму, допомагають боротися з багатьма хворобами. Жменя волоських горіхів щодня стимулює роботу кишківника, серця, імунітету. Цікавий факт: горіхи зменшують ризик ожиріння, хоч ядра калорійні – 675 калорій у 100 грамах. Та дослідження показали, що волоські горіхи регулюють апетит, швидко насичують, тому людина не переїдає.
До речі, волоський горіх, з ботанічної точки зору, насправді насіння. Бо ж має зелену оболонку волоського горіха. Це і є фрукт, всередині якого велика насінина у шкаралупі. Урожай горіхів у 2025 році очікують дещо нижчий, ніж торік, через ті ж весняні заморозки.
У жовтні час збирати врожай обліпихи. Найбільше її плантацій на півночі та в центрі України. Обліпиха містить рекордну кількість вітаміну С, в одній маленькій ягідці його у 200 разів більше, аніж в яблуках. А ще містить амінокислоти та мінерали. Обліпиха підвищує стійкість організму до інфекційних хвороб, покращує імунітет, запобігає передчасному старінню.
Також у жовтні ще можна зібрати пізні сорти яблук і груш, які добре зберігаються всю зиму.
Терпка, золотиста, ароматна айва росте переважно на Поділлі, Закарпатті і в південних областях. Фото: pixabay.com
Листопад
Останній місяць осені теж має своїх фаворитів. І першою у цьому списку є журавлина. Ягода холодних боліт і торфовищ росте на Поліссі, в північних районах Волині й Рівненщини. Збирати її починають у другій половині осені, але найбільш смачною вважається листопадова ягода, та, яка вже пережила на кущі перші заморозки.
Журавлина багата на вітаміни С, А та корисні кислоти, що зміцнюють імунітет у сезон застуд. Але й це ще не все. Журавлина покращує роботу підшлункової залози, позитивно впливає на обмін речовин, корисна при діабеті. Антиоксиданти цієї ягоди «воюють» з вільними радикалами та токсинами, підвищують опірність організму до старіння. Деякі вчені обережно кажуть і про те, що вживання журавлини є своєрідною профілактикою серцево-судинних та онкозахворювань.
А ще в листопаді збирають врожай яблук. Зимові сорти «Ренет Симиренка», «Джонатан», «Флоріна», зібрані в останній місяць осені, можуть лежати до весни, зберігаючи свіжість і смак.
Збирати вітамінну бомбу - журавлину - у листопаді саме час. Фото: wikipedia.org

