/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F87a234bf1aa37ce813bc4354fa14d906.jpg)
Чи можна заморожувати картоплю: сиру, варену або у вигляді пюре
Ви дізнаєтеся:
Як правильно зберігати картоплю в морозилці? Це досить популярний Google-запит. Насправді зберігати сиру картоплю в морозилці не вийде, оскільки кристали льоду руйнують стінки її клітин, і після розморожування вона перетворюється на кашу. Однак це не означає, що картоплю не можна заморожувати в принципі. Секрет простий - для початку зваріть картоплю.
До речі, якщо вам цікаво, як правильно заморожувати ягоди, читайте матеріал: Як заморожувати свіжу полуницю, щоб вона не перетворилася на гігантську бурульку.
Картоплю краще заморожувати сирою чи вареною?
Заморожування надлишків картоплі - чудовий спосіб продовжити термін її придатності, пише Martha Stewart. Річ у тім, що після приготування готову картоплю можна зберігати в холодильнику до чотирьох днів, а заморожену - до року.
Заморожування готової картоплі дає змогу насолоджуватися ситними сніданками, не обтяжуючи себе зайвою ранковою роботою, і полегшує навантаження в дні, коли ви приймаєте гостей.
Як правильно зберігати картоплю в морозилці
Вода, що міститься в сирій картоплі, замерзає, утворюючи кристали льоду, які руйнують клітинні стінки, утворюючи кашоподібну, зернисту текстуру після розморожування. Тому перед заморожуванням картоплю потрібно зварити або приготувати іншим способом.
У принципі, всі види картоплі можна готувати і заморожувати, але деякі сорти підходять для цього краще, ніж інші.
Найкращі сорти картоплі для заморозки - Юкон Голд або Ред Леді. Вони зберігають форму і шовковисту, щільну текстуру в запеченому вигляді.
Крохмалисту картоплю найкраще заморожувати в поєднанні з жиром (вершками, олією), що допомагає пюре або запеченим стравам не перетворюватися на розсипчасту або зернисту масу.
Солодка картопля (Garnet, Jewel, Beauregard) щільна і волога. Вона зберігає свою соковиту текстуру. Більш крохмалиста картопля (біла, жовта) поводиться швидше як картопля сорту Russet і виграє від додавання жиру перед заморожуванням.
Чи можна заморожувати готове картопляне пюре?
Картопляне пюре - чудовий варіант для заморожування. Вершки та олія огортають молекули крохмалю, допомагаючи їм розігріватися і набувати насиченої бархатистої текстури.
Приготуйте картопляне пюре з трохи більшою кількістю рідини, ніж зазвичай. Заморожування і подальше розігрівання зроблять його густішим.
Повністю остудіть пюре. Викладіть порції на деко, застелене пергаментним папером.
Заморозьте до повного затвердіння. Перекладіть у великий пакет для заморозки і вкажіть на ньому дату.
Перед розігріванням розморозьте пюре в холодильнику.
Як заморозити картоплю фрі в домашніх умовах
Картопля фрі та картопляні часточки часто смачніші, якщо їх попередньо заморозити. Бланшування картоплі змушує крохмаль на поверхні вбирати воду і желатинізуватися, а заморожування змушує ці молекули крохмалю знову об'єднуватися в щільнішу і впорядкованішу структуру. У цьому разі пошкодження клітинних стінок, спричинене кристалами льоду - проблема більшості страв із картоплі - насправді грає вам на руку. У міру розморожування картоплі волога випаровується, утворюючи крихітні тріщинки на поверхні та більш пористу текстуру. Під час смаження або запікання картопля підрум'янюється сильніше і набуває красивої хрусткої скоринки.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Ffdbe7e3beb34dbbe49b23f46ad97ff7b.jpg)
Як роблять заморожену картоплю фрі
- Наріжте картоплю кружечками або часточками.
- Бланшуйте в киплячій воді доти, доки вони злегка не розм'якнуть, але не стануть повністю м'якими.
- Щоб зупинити приготування, помістіть картоплю в крижану воду.
- Злийте воду, перекладіть остиглу картоплю фрі на чистий кухонний рушник і промокніть паперовими рушниками, щоб видалити зайву вологу.
- Розкладіть картоплю фрі в один шар на деку, застеленому пергаментним папером.
- Заморозьте до повного застигання.
- Перекладіть у великий пакет для заморозки і вкажіть на ньому дату.
Розморожування і приготування: запікайте або смажте картоплю фрі прямо із замороженого стану.
Варто також зазначити, що картопля добре заморожується в супі - як у протертому вигляді, так і шматочками. У супах-пюре картопля допомагає зберегти кремоподібну текстуру після розморожування. У супах із густішими шматочками вона залишається м'якою і не розвалюється.
Приготуйте суп згідно з рецептом. Розлийте по ємностях і повністю остудіть. Накрийте кришкою, вкажіть дату і заморозьте.
Розморожування і повторний розігрів: перед вживанням розігрійте заморожений продукт або розморозьте його в холодильнику.
Чи можна заморожувати сиру нарізану картоплю?
Якщо у вас залишилася зайва картопля і ви не встигли з неї щось приготувати, то ось, що потрібно зробити:
Використання: таку картоплю можна використовувати в замороженому вигляді або розморозити в холодильнику перед вживанням.
Раніше Главред писав, чи можна заморожувати свіжу нарізану капусту і як це зробити правильно.
Також ми писали, як правильно заморозити листя шпинату. Свіжий шпинат можна заморожувати з попереднім бланшуванням або без нього.
Вам також може бути цікаво:
Про джерело: Martha Stewart
Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) - це компанія, заснована Мартою Стюарт у 1997 році (з 2019 року належить Marquee Brands LLC). Вона об'єднує всі бізнес-напрямки, пов'язані з брендом Марти Стюарт.
На сайті MarthaStewart.com можна знайти перевірені до досконалості рецепти, проєкти "зроби сам", ідеї для садівництва, легкі розважальні поради, а також різні рекомендації щодо краси.
Мета полягає в тому, щоб навчити, надихнути та надати ідеї та продукти, які роблять кожен день більш значущим, функціональним і красивим.
Марта Стюарт, засновниця, допомагає читачам зробити всі аспекти повсякденного життя трохи простішими та красивішими.

