Ольгопіль четвертий рік сіє ріпак за технологією strip-till
Ольгопіль четвертий рік сіє ріпак за технологією strip-till

Ольгопіль четвертий рік сіє ріпак за технологією strip-till

Ольгопіль четвертий рік сіє ріпак за технологією strip-till

Агрофірма «Ольгопіль» завершила сівбу озимого ріпаку під урожай 2026 року.

Як повідомляє пресслужба компанії, цього року під культуру відведено 1089 га.

Зазначається, що уже четвертий рік господарство застосовує агрегат для вертикального обробітку ґрунту в поєднанні з високоточною сівалкою HORSCH Focus 6 TD. Такий підхід дає змогу реалізувати стрічковий обробіток (strip-till), який має низку ключових переваг. А саме: збереження ґрунтової вологи в умовах недостатнього зволоження; стабілізація структури ґрунту та підвищення його родючості; економія ресурсів за одночасного внесення насіння й добрив.

«Економічна ефективність і стійкість до кліматичних змін — два важливі аргументи на користь strip-till. У наших широтах це технологія, яка дозволяє не втрачати таку дорогоцінну вологу», — зазначає директор АФ «Ольгопіль» Павло Каленич.

Головний агроном агрофірми Олександр Палайчук наголошує, що «Ольгопіль» — це південна точка Вінниччини, де дефіцит вологи відчувається особливо гостро. Отримати дружні сходи ріпаку тут непросто. Тому кожен крок агрослужба планує з акцентом на збереження вологи.

«Використання вертикального обробітку ґрунту та сівалки HORSCH Focus 6 TD дозволяє не лише забезпечити якісний посів, але й значно зменшити витрати на пальне, добрива й насіння. Це питання економіки та виживання в сучасних умовах», — зазначає фахівець.

У господарстві наголошують, що цьогорічне підвищення середньої врожайності ріпаку порівняно з минулим роком стало підтвердженням правильності обраної стратегії. 

Джерело матеріала
loader
loader