На Кіровоградщині зростає виробництво м'яса попри скорочення поголів'я великої рогатої худоби
На Кіровоградщині зростає виробництво м'яса попри скорочення поголів'я великої рогатої худоби

На Кіровоградщині зростає виробництво м'яса попри скорочення поголів'я великої рогатої худоби

На Кіровоградщині за вісім місяців обсяг виробництва м'яса збільшено на 1,1 тис. тонн - до 53 тис. тонн, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, попри скорочення поголів'я ВРХ.

Про це повідомили у коментарі кореспонденту Укрінформу в департаменті агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА.

За січень-серпень обсяг виробленого (реалізованого) м’яса господарствами усіх категорій становить 53 тис. т (порівняно до аналогічного періоду минулого року виробництво збільшено на 1,1 тис. т), у тому числі 21 тис. т вироблено сільгосппідприємствами (збільшено на 1,8 тис. т) та 32 тис. т - господарствами населення (зменшено на 0,7 тис. т).

При цьому, як повідомлялося, на Кіровоградщині у порівнянні з січнем-вереснем 2024 року зменшилася кількість великої рогатої худоби на 8,4 тис. голів (11,4%), у галузі зберігається тенденція скорочення поголів'я.

Молока за січень-серпень виробили 171 тис. т (зменшено до минулого року на 10,1 тис. т), у тому числі 52,2 тис. т - сільгосппідприємствами (зменшено на 0,5 тис. т) та 118,8 тис. т - господарствами населення (зменшено на 9,6 тис. т).

Яєць вироблено - 305,8 млн штук (порівняно до аналогічного періоду минулого року виробництво зменшено на 5,3 млн шт.), у тому числі 5,5 млн штук вироблено сільгосппідприємствами (зменшено на 0,2 млн шт.) та 300,3 млн штук - господарствами населення (зменшено 5,3 млн шт.).

Молочне скотарство та свинарство - це ті галузі, які дають вагомий внесок до валового виробництва сільськогосподарської продукції регіону (молока та м’яса). За 2024 рік валовий надій молока по області — ≈261,3 тис. т, а жива маса реалізованих тварин на забій — ≈78,9 тис. т (дані по виробництву).

Понад 80% виробництва м’ясазосереджено в сільськогосподарських підприємствах, а більше 70% молока та більш як 98% яєць виробляється особистими селянськими господарствами. Проте переважна більшість молочної сировини закуповується за значно нижчими цінами, ніж у сільгосппідприємств, відповідно протягом останніх років спостерігається тенденція до зменшення чисельності поголів’я тварин, зокрема корів у господарствах населення. Водночас за рахунок утримання високопродуктивних порід ВРХ у суспільному секторі області порівняно з січнем-серпнем 2024 року виробництво збільшилось.

Значну частку промислового м’яса регіону займає свинина. Поголів’я свиней у регіоні залишається відносно стабільним і навіть зростаючим. Птахівництво, вівчарство, козівництво, бджільництво, господарства - малого масштабу. Це менші обсяги, але локально важливі (яйця, м’ясо, овчина, молоко, мед).

Як повідомляв Укрінформ, в Україні скорочується поголівʼя великої рогатої худоби.

Фото: Freepik

Джерело матеріала
loader