Модні дров’яні печі для дому можуть нашкодити легеням, як і куріння
Модні дров’яні печі для дому можуть нашкодити легеням, як і куріння

Модні дров’яні печі для дому можуть нашкодити легеням, як і куріння

Дров’яна печ / © iStock

Використання дров’яних печей у будинках може завдавати легеням такої ж шкоди, як і куріння, попереджають дослідники. Нове дослідження показало, що люди, які користуються домашніми дров’яними печами, втрачають об’єм легенів швидше, ніж ті, хто їх не використовує, навіть якщо вони в цілому здоровіші, багатші та рідше курять.

Про це пише Daily Mail.

Дослідження було представлено на Конгресі Європейського респіраторного товариства в Амстердамі. Вчені проаналізували дані Англійського продовжувального дослідження старіння (English Longitudinal Study of Ageing), що відстежує здоров’я тисяч людей протягом багатьох років.

У ході дослідження вивчали повторні тести функції легень протягом восьми років, зокрема показник FEV1 — об’єм повітря, який людина може видихнути з максимальною силою за першу секунду вдиху. Низькі значення FEV1 пов’язані з високим ризиком респіраторних захворювань, інвалідності та передчасної смерті.

Доктор Лаура Горсфолл, провідна наукова співробітниця University College London, зазначила: «Наше дослідження показує, що високі рівні дрібнодисперсних частинок від печей ушкоджують дихальні тканини, викликаючи запалення так само, як тютюновий дим».

Вона додала, що спалювання дров у домашніх умовах виділяє шкідливі забруднювачі повітря як у приміщенні, так і назовні, включно з відомими канцерогенами. «Незважаючи на це, забруднення повітря від цього джерела майже подвоїлося у Великій Британії з 2009 року через зростання кількості встановлених дров’яних печей», — наголосила Горсфолл.

За даними University College London, частка домогосподарств у Великій Британії з дров’яними печами зросла з 9,4% у 2022 році до 10,3% у 2024 році. Домашнє спалювання твердого палива — переважно дров та вугілля — зараз виробляє п’яту частину найнебезпечнішого дрібнодисперсного забруднення PM2.5 у країні, що в п’ять разів перевищує обсяг забруднення від автомобільних вихлопів.

Дослідження в інших країнах, де дров’яний дим широко використовується для приготування їжі та обігріву, вже показало зв’язок з астмою, хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) та раком легень. Це перше масштабне дослідження у багатій країні, яке показало подібні ефекти.

Професор Ане Йоханнессен, голова експертної групи Європейського респіраторного товариства з епідеміології та довкілля, наголосила: «Використання дров’яних печей у європейських будинках може мати аналогічні шкідливі ефекти та повинно розглядатися як потенційний екологічний фактор ризику для респіраторного здоров’я, особливо у пацієнтів із незрозумілим зниженням функції легень або хронічними респіраторними симптомами».

Фахівці застерігають, що особливо вразливими є діти, чиї легені ще формуються, та люди похилого віку, які можуть мати вже знижені дихальні показники.

ППО

Читати публікацію повністю →

Зима. / © Unsplash

Читати публікацію повністю →

Моніка Беллуччі / © Associated Press

Читати публікацію повністю →

Кароль Навроцький / © Associated Press

Читати публікацію повністю →

Джерело матеріала
loader
loader