Молоко та яловичина у єврозоні за п'ять років подорожчали на 30-40%
Молоко та яловичина у єврозоні за п'ять років подорожчали на 30-40%

Молоко та яловичина у єврозоні за п'ять років подорожчали на 30-40%

Молоко та яловичина у єврозоні за п'ять років подорожчали на 30-40%

Вартість продуктів харчування у країнах єврозони зросла більш ніж на 30% порівняно з 2019 роком.

Про це свідчать дані Європейського центрального банку (ЄЦБ), пише DairyNews.today.

Зазначається, що витрати домогосподарств на продукти харчування в 20 країнах єврозони зараз приблизно на третину вищі, ніж до пандемії COVID-19. Економісти відзначають, що ціни на продукти харчування завжди зростали дещо швидше, ніж на інші категорії товарів, але з 2022 року цей розрив став «винятковим і стійким».

У ЄЦБ підкреслюють, що інфляція цін на продукти харчування непропорційно впливає на сприйняття інфляції громадськістю: навіть незначне підвищення цін на продукти харчування негайно позначається на споживчих очікуваннях і рівні цінової стабільності в регіоні.

За оцінками аналітиків, з кінця 2019 року:

  • ціни на молоко зросли майже на 40%;
  • ціни на яловичину — на 30%;
  • ціни на вершкове масло та оливкову олію — приблизно на 50%.

Зростання цін різниться залежно від країни:

  • на Кіпрі — 20%;
  • в Італії — 28%;
  • у Німеччині — 37%;
  • в країнах Балтії — понад 50%.

Експерти ЄЦБ попереджають, що збереження кліматичних ризиків і зростання виробничих витрат можуть продовжувати тиснути на ціни, що зробить інфляцію цін на продукти харчування одним із ключових питань монетарної політики єврозони.

Джерело матеріала
loader
loader