/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F0c8a79c21e85eb55d75365b543b89fc5.png)
Молоко та яловичина у єврозоні за п'ять років подорожчали на 30-40%
Молоко та яловичина у єврозоні за п'ять років подорожчали на 30-40%
Вартість продуктів харчування у країнах єврозони зросла більш ніж на 30% порівняно з 2019 роком.
Про це свідчать дані Європейського центрального банку (ЄЦБ), пише DairyNews.today.
Зазначається, що витрати домогосподарств на продукти харчування в 20 країнах єврозони зараз приблизно на третину вищі, ніж до пандемії COVID-19. Економісти відзначають, що ціни на продукти харчування завжди зростали дещо швидше, ніж на інші категорії товарів, але з 2022 року цей розрив став «винятковим і стійким».
У ЄЦБ підкреслюють, що інфляція цін на продукти харчування непропорційно впливає на сприйняття інфляції громадськістю: навіть незначне підвищення цін на продукти харчування негайно позначається на споживчих очікуваннях і рівні цінової стабільності в регіоні.
За оцінками аналітиків, з кінця 2019 року:
- ціни на молоко зросли майже на 40%;
- ціни на яловичину — на 30%;
- ціни на вершкове масло та оливкову олію — приблизно на 50%.
Зростання цін різниться залежно від країни:
- на Кіпрі — 20%;
- в Італії — 28%;
- у Німеччині — 37%;
- в країнах Балтії — понад 50%.
Експерти ЄЦБ попереджають, що збереження кліматичних ризиків і зростання виробничих витрат можуть продовжувати тиснути на ціни, що зробить інфляцію цін на продукти харчування одним із ключових питань монетарної політики єврозони.

