Найпоширеніші помилки під час сніданку: голод повертається бумерангом
Найпоширеніші помилки під час сніданку: голод повертається бумерангом

Найпоширеніші помилки під час сніданку: голод повертається бумерангом

Роками дієтологи наголошували, що сніданок - найважливіший прийом їжі за день. Організму після нічного відпочинку потрібна енергія для функціонування та сигнал про те, що час "запустити" метаболізм, повідомляє Interia Kobieta.

Дізнайтеся, яких поширених помилок слід уникати під час приготування сніданку.

Вживання солодких сніданків

Солодкі пластівці з молоком. Фото: Freepik

Багато людей вранці прагнуть чогось солодкого – це результат сильної потреби організму в енергії. Однак це може завдати більше шкоди, ніж користі.

Пшеничний хліб, пластівці для сніданку з молоком та млинці мають високу калорійність, але також складаються переважно з простих цукрів. Вони спричиняють швидке підвищення рівня глюкози в крові та навантажують підшлункову залозу. Надлишок вуглеводів, у свою чергу, відкладається у вигляді жиру. Незважаючи на високу калорійність, ми відчуваємо голод протягом години - це результат такого ж швидкого падіння рівня цукру в крові. Потім організм "кричить" про ще один прийом їжі. Деякі дослідження також показують, що вживання солодких сніданків порушує обмін речовин не лише вранці – виявляється, ми відчуваємо підвищений апетит і тягу до солодкого протягом дня, а також у нас менше енергії. Тому сніданок має бути заснований на складних вуглеводах.

Недостатньо білка на сніданок

Якщо ви хочете довше відчувати ситість після сніданку, не забувайте про білок. Намажте хліб великою кількістю знежиреного сиру та додайте шматочки курки до салатів. Інші корисні продукти, багаті на білок, для сніданку включають сир, натуральний йогурт, яйця та рибу. Дослідження показали, що білок прискорює метаболізм, допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та знижує рівень греліну – гормону голоду.

Уникання жиру

Поширеною помилкою є виключення жирів з раціону, особливо під час спроб схуднути. Тим часом, корисні ненасичені жири в невеликих кількостях допомагають спалювати зайвий жир. Оливкова олія, авокадо, горіхи та насіння чіа особливо важливі для сніданку. Вони не тільки допомагають засвоювати ключові вітаміни, але й мають протизапальні властивості та підтримують функцію мозку. Вони також підвищують енергію та допомагають вам відчувати ситість ще довго після їжі.

Занадто маленькі порції для сніданку

"Снідай як король, обідай як принц, а вечеряй як жебрак" – у відомому прислів’ї є багато правди. Навіть на дієті для схуднення сніданок має бути ситним, і під час приготування не варто приділяти забагато уваги підрахунку калорій. Натомість варто звернути увагу на вміст поживних речовин.

Основну частину повинні складати цільнозернові продукти, багаті на клітковину, і особливо овочі, які покликані збільшити "об’єм" страви. Білок, який має становити приблизно чверть порції, та трохи корисних жирів. Ситний сніданок сигналізує організму про необхідність прискорити метаболізм – його легко "спалити", а також запобігти бажанню перекусити протягом дня.

Помилки у вживанні напоїв вранці

Кава, лате, фото: Знай.ua

Пити каву натщесерце або склянку фруктового соку під час їжі – не найкраще рішення. Кофеїн стимулює секрецію шлункового соку та підвищує рівень кортизолу, що, своєю чергою, підвищує апетит протягом дня. Соки, у свою чергу, є джерелом простих цукрів і відповідають за різке підвищення рівня глюкози в крові. Це легко збільшує споживання калорій. Найкраще рішення – випити склянку води з додаванням лимонного соку приблизно за півгодини до сніданку, це зволожує організм, прискорює метаболізм і зменшує відчуття голоду.

Стрес і занадто пізній сніданок або пропуск прийому їжі вранці

Дієтологи наголошують, що регулярність є ключовою - найкраще їсти в один і той же час, а сніданок слід споживати протягом години після того, як встанеш з ліжка . В іншому випадку організм почне зберігати енергію та накопичувати жир. Пропуск сніданку також є величезною помилкою, в результаті ви можете відчувати втому, мати проблеми з концентрацією уваги та хотіти більше їсти протягом решти дня. Також важливо їсти повільно та спокійно, бо стрес і поспіх можуть призвести до переїдання, а наш організм буде функціонувати менш ефективно.

Раніше портал Знай писав про нав'язливі думки: чому нам здається, що ми не заслуговуємо на щастя.

Крім того, ми повідомляли, як змінити будинок, коли він навіює сум та похмурість.

Також портал інформував про перець замість хімії: дачники розкрили хитрий прийом, який рятує грядки восени.

Джерело матеріала
loader
loader