Ціни зросли на більшість молочних продуктів
Ціни зросли на більшість молочних продуктів

Ціни зросли на більшість молочних продуктів

У другій половині вересня внутрішній попит на молочну продукцію залишався обмеженим. Торговельні мережі зменшили обсяги реалізації, а молокопереробні підприємства – попит на молоко-сировину. Водночас аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі прогнозує, що взимку можливе певне пожвавлення споживчого попиту на свіжу продукцію.

За його словами, ціни на більшість молочних продуктів в Україні залишаються високими, що зумовлено продовольчою інфляцією. Так, порівняно з минулим роком:

  • молоко пастеризоване подорожчало на 23–24%;
  • кефір – на 20–25%;
  • сметана – на 25–30%;
  • йогурти – на 20–21%;
  • сир кисломолочний – на 28%;
  • вершкове масло – на 27%;
  • тверді сири – на 19–29%.

Зокрема, середня ціна на вершкове масло становить понад 586 грн/кг, що майже на третину дорожче, ніж торік. Українські тверді сири коштують від 590 до 747 грн/кг, тоді як імпортні аналоги, переважно з Польщі, часто виявляються дешевшими.

Умови призупинення експорту молочної продукції до ЄС змушують переробні підприємства працювати «на склад». Це, разом із падінням цін на біржові молочні товари, може тиснути на внутрішні ціни у найближчій перспективі.

Джерело матеріала
loader
loader