/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F860c715990a9e07917534dccd61d3aaa.jpg)
Ціни зросли на більшість молочних продуктів
У другій половині вересня внутрішній попит на молочну продукцію залишався обмеженим. Торговельні мережі зменшили обсяги реалізації, а молокопереробні підприємства – попит на молоко-сировину. Водночас аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі прогнозує, що взимку можливе певне пожвавлення споживчого попиту на свіжу продукцію.
За його словами, ціни на більшість молочних продуктів в Україні залишаються високими, що зумовлено продовольчою інфляцією. Так, порівняно з минулим роком:
- молоко пастеризоване подорожчало на 23–24%;
- кефір – на 20–25%;
- сметана – на 25–30%;
- йогурти – на 20–21%;
- сир кисломолочний – на 28%;
- вершкове масло – на 27%;
- тверді сири – на 19–29%.
Зокрема, середня ціна на вершкове масло становить понад 586 грн/кг, що майже на третину дорожче, ніж торік. Українські тверді сири коштують від 590 до 747 грн/кг, тоді як імпортні аналоги, переважно з Польщі, часто виявляються дешевшими.
Умови призупинення експорту молочної продукції до ЄС змушують переробні підприємства працювати «на склад». Це, разом із падінням цін на біржові молочні товари, може тиснути на внутрішні ціни у найближчій перспективі.

