/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F0452982aeada5052a6f1905d4bc7b663.jpg)
Слива — садова культура, на яку можна ставити в умовах зміни клімату
Слива — садова культура, на яку можна ставити в умовах зміни клімату
Урожайність сливи у саду ТОВ «Колос» (Одеська область) цього року склала 30 т/га, що на 10 т/га більше, ніж торік.
Про це в інтерв'ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів головний агроном господарства Петро Гусєв, пише AgroTimes.
«Чому з урожаєм сливи немає проблем? Річ у тім, що вона не сильно потрапляє під погодні катаклізми в критичні фази вегетації. А ще ця культура має дуже розтягнутий період цвітіння: якщо частина насаджень у фазі цвітіння потрапляє під заморозки, то інші ділянки квітнуть без проблем», — пояснює він.
Усі 9 га господарства зі сливою — на зрошенні. Тут вирощують сорти класу угорка. За словами агронома, сорт Стенлей дуже добре реалізується як у свіжому вигляді, так і на переробку — його охоче купують виробники йогуртів, зокрема польські. Основні гуртові покупці сливи «Колоса» — з Одеської області, але приїжджають за нею і з Києва, Черкас і Кропивницького.
Петро Гусєв вважає, що слива — одна з небагатьох садових культур, на яку можна робити ринкову ставку в умовах змін клімату.
«Це одна з тих робочих конячок, яка економічно часто витягує на собі весь сад, — каже фахівець. — І з ринкового погляду вона може бути дуже вигідною. Наприклад, якщо ми збираємо 180–200 т сливи, то на переробку з них іде лише 20 т, тобто 10%, а левова частка — на свіжий ринок за хорошою ціною».

