Їсти можна не завжди: чому опеньки не такі безпечні, як здається
Їсти можна не завжди: чому опеньки не такі безпечні, як здається

Їсти можна не завжди: чому опеньки не такі безпечні, як здається

У світі є колонія опенька, якій тисячі років.

Ви дізнаєтесь:

Осінь традиційно вважається періодом походів по гриби, адже у цей час в лісі з’являються опеньки, які смакують багатьом українцям. Однак, ці гриби не такі прості, як може здатись на перший погляд.

Главред вирішив розібратись, чому опеньки – це гриби-паразити.

Де ростуть найстаріші опеньки

Автор каналу Характерник у своєму відео на YouTube розповів, що опеньки – це один із найбільших живих організмів на планеті.

За його словами, мова йде про міцелій опенька, який знаходиться в штаті Орегон, США. Його площа складає понад 900 квадратних гектарів. Це близько 1400 футбольних полів.

"Ця колонія опенька оцінюється в тисячі років і вважається одним із найстаріших живих організмів", - йдеться у відео.

Чому опеньки ростуть під деревами

Чоловік зауважив, що опеньки вважаються агресивними грибами через їх здатність заселятися та руйнувати деревину та живі дерева.

"Вони мають потужній міцелій, який може швидко поширюватись під корою дерева та вражати його коріння і внутрішні структури", - наголосив він.

Крім того, вони здатні поселятися не лише на мертвій деревині, а й на живих, ослаблених деревах. Зазвичай опеньки атакують дерева, які вже перебувають у стресовому стані через пошкодження, брак поживних речовин або інші хвороби.

Їсти можна не завжди: чому опеньки не такі безпечні, як здається
Осінній календар грибника / Інфографіка: Главред

Чи можна їсти сирі опеньки

Автор відео підкреслив, що опеньки є умовно-їстівними грибами.

"У сирому вигляді вони містять токсин, який може викликати шлунково-кишкові розлади, нудоту, блювоту і загальну інтоксикацію організму", - додав чоловік.

Варто зауважити, що токсин руйнується під час термічної обробки, тому гриби обов’язково потрібно відварювати перед вживанням, щоб зробити їх безпечними.

Які опеньки живуть тисячоліттями – відео:

Читайте також:

Про джерело: канал Характерник на YouTube

Характерник - це україномовний канал на YouTube. Авторка каналу розповідає про різні історичні факти та ділиться цікавими історіями. На даний канал вже підписалось понад 11 тисяч користувачів.

Джерело матеріала
loader
loader