В агросекторі EBITDA по основних 6 культурах зріс в 3,5 рази - Agrohub
В агросекторі EBITDA по основних 6 культурах зріс в 3,5 рази - Agrohub

В агросекторі EBITDA по основних 6 культурах зріс в 3,5 рази - Agrohub

Фактичний показник EBITDA після реалізації продукції сезону 2024 року по основних шести культурах становить 446 $/га. При цьому прогноз на початку року був на рівні 402 $/га, коли аграрії реалізували пшеницю на 72%, соняшник — на 65%, а кукурудзу і сою — на 64%. Це результати досліджень Agrohub, проведених серед 14 українських агрохолдингів із загальною площею 1,7 млн гектарів, розташованих у 8 макрорегіонах України.

Таким чином, фактичні результати майже повністю підтвердили прогнозні очікування зростання доходу за рахунок позитивної динаміки цін на початку 2025 календарного року. 

У порівнянні з результатами сезону 2023 року, коли фактичний EBITDA становив лише 129 $/га, підсумки сезону 2024 свідчать про те що ринок поступово вирівнюється в бік підвищення цінових показників, що безпосередньо впливає на рентабельність вирощування культур.

Зокрема найпомітніше зростання EBITDA відбулося по пшениці — з -101 $/га по урожаю сезону 2023 року до 244 $/га, що свідчить про повернення культури до прибутковості після збиткового минулого сезону.

Кукурудза врожаю 2024 року також показала високе зростання, до 625 $/га, в той час як EBITDA цієї культури сезону 2023 був на рівні 38 $/га. Такий результат став можливим завдяки відновленню та налагодженню збутових каналів: після двох років складної логістики кукурудза знову отримала доступ до морських маршрутів експорту. 

Ячмінь зріс більш ніж удвічі — з 53 $/га по врожаю 2023 до 121 $/га, соняшник також майже подвоїв результат — із 392 $/га до 724 $/га.

Серед інших олійних культур зростання було помірнішим: EBITDA сої піднялася з 211 $/га до 259 $/га по врожаю 2024, а ріпак — із 452 $/га до 533 $/га.

Усі ці показники демонструють системне відновлення рентабельності агросектору після нестабільного сезону 2023 року. Підвищення цін на основні культури на світових ринках, стабільніший експорт і швидше завершення продажів стали ключовими чинниками цього результату. Якщо продажі врожаю сезону 2023 року частина компаній завершила в кінці літа, то урожай 2024 року більшість господарств реалізувала вже до червня, що дозволило скористатися сприятливою ринковою кон’юнктурою та зафіксувати вигідніші ціни.

Зокрема середня ціна на продукцію сезону 2024 року порівняно з попереднім сезоном змінилась наступним чином: кукурудза подорожчала на 5,6% (190 $/т проти 180 $/т), соняшник — на 3,9% (553 $/т проти 532 $/т), пшениця — на 3,5% (179 $/т проти 173 $/т), ріпак — на 2,1% (480 $/т проти 470 $/т), а ячмінь — на 0,7% (154 $/т проти 153 $/т). 

Єдиним винятком стала соя, ціна на яку знизилася на 11,5% (354 $/т на врожай 2024 року проти 400 $/т). У першій половині 2025 року спостерігалася корекція — ціни почали знижуватися під впливом рекордних світових врожаїв, зростання пропозиції на внутрішньому ринку, сезонного збільшення продажів і певного уповільнення експорту.

“Ціна надалі залишається ключовим драйвером EBITDA, але результат формується поєднанням цінового таймінгу та темпів реалізації. Ключовим чинником результатів 2024 року стало те, що фактичні ціни перевищили консервативні прогнози. Реалізація залишків після збору врожаю принесла додатковий дохід, адже саме у період жнив ринок перебуває на мінімальних цінових рівнях, а згодом вартість продукції традиційно зростає. Обережні очікування виробників виявилися заниженими, і реальність дала агрокомпаніям суттєво кращий фінансовий результат”, — відзначає Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

Прогнозні та фактичні дані щодо показників ефективності та рентабельності вирощування сільськогосподарських культур за результатами 2024 представлені з досліджень компанії Agrohub, проведених серед 14 українських агрохолдингів із загальною площею 1,7 млн га у з січня до березня (прогнозні дані) та з липня по серпень (фактичні дані) 2024 року у 8 макрорегіонах України.

Джерело матеріала
loader
loader