Україна серед світових лідерів по приросту темпів надоїв на фермах
Україна серед світових лідерів по приросту темпів надоїв на фермах

Україна серед світових лідерів по приросту темпів надоїв на фермах

Надої домашніх господарств впали

Домашні господарства усіх категорій у вересні 2025 року виробили 613 тисяч тонн молока-сировини, повідомляє 24 Канал із посиланням на Асоціацію виробників молока. Це на 27 тисяч тонн менше (-4%) відносно серпня 2025 року і на 2 тисячі тонн менше (-0,3%) відносно вересня 2024 року.

Фахівці констатують, що у січні – вересні 2025 року обсяги надою в Україні становили 5,31 мільйона тонн, що на 241 тисячу тонн менше (-4%) відносно минулорічного періоду.

Важливо! У вересні 2025 року частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 45%, а господарств населення — 55%.

Ферми збільшують надої

За даними Держстату підприємства виробили 279 тисяч тонн молока-сировини у вересні 2025 року, що на 11 тисяч тонн більше (+4%) порівняно з серпнем 2025-го, але на 49 тисяч тонн більше (+21%) порівняно з вереснем 2024 року. У січні – вересні 2025 року МТФ виробили 2,38 мільйона тонн молока-сировини, що на 165 тисяч тонн більше (+7%) відносно минулорічного періоду.

У господарствах населення у вересні 2025 року надоїли 334 тисяч тонн молока, що на 38 тисяч тонн менше (-10%) відносно серпня 2025 року і на 51 тисячу тонн менше (-13%) відносно вересня 2024-го,
– говорять фахівці.

У січні – вересні 2025 року присадибний сектор виробив 2,92 мільйона тонн молока-сировини, що на 406 тисяч тонн менше (-12%) відносно тогорічного періоду.

Чому скорочуються загальні обсяги виробництва молока?

Аналітик асоціації Георгій Кухалейшвілі зазначає, що обсяги виробництва молока-сировини скорочуються насамперед за рахунок присадибного сектору. Ймовірно, якщо до 2030 року особисті селянські господарства не здійснять укрупнення, то їхнє молоко перестане надходити на переробку і використовуватиметься для власного споживання.

Втім, промисловий сектор компенсує скорочення частки господарств населення та демонструє стабільність у виробництві молока-сировини попри блекаути та ракетно-бомбові удари. Темпи приросту виробництва молока-сировини в промисловому секторі України з початку 2025 року були одними з найкращих у Європі та світі,
– наголосив фахівець.

Цікаво! Темпи приросту надою з початку року в США становили +1,7%, у Новій Зеландії +1,4%, Уругваї +4,9%, а у ЄС обсяги виробництва молока-сировини стабільні (-0,1%).

Виробництво українських сирів скорочується через вплив імпорту

  • Виробництво українських сирів скорочується через зростання імпорту дешевої європейської продукції, яка витісняє вітчизняну продукцію з ринку.

  • Українські виробники намагаються компенсувати втрати через експорт, але його обсяги значно менші за імпорт, що змушує їх переглядати бізнес-стратегії.

Джерело матеріала
loader
loader