Впливає на рівень цукру та холестерину в крові: лікарі назвали найкорисніший овоч осені
Впливає на рівень цукру та холестерину в крові: лікарі назвали найкорисніший овоч осені

Впливає на рівень цукру та холестерину в крові: лікарі назвали найкорисніший овоч осені

Капуста - звичний і доступний продукт на українському столі, який часто недооцінюють. Проте цей скромний овоч може стати справжнім союзником метаболічного здоров'я, допомагаючи організму ефективніше засвоювати поживні речовини та контролювати рівень цукру в крові. Про це повідомляє Eating Well.

Капуста: фото скрін рецепту

За словами лікарів, хронічне запалення та окислювальний стрес негативно впливають на здатність організму регулювати рівень цукру та холестерину. З часом це може призвести до порушення метаболізму та розвитку різних захворювань.

Капуста багата потужними антиоксидантами, які допомагають зменшити запалення - один із ключових чинників, що провокують метаболічні розлади. У її складі присутні вітаміни С і Е, флавоноїди та глюкозинолати, які нейтралізують вільні радикали та захищають клітини від пошкоджень.

Крім того, капуста є джерелом клітковини, яка безпосередньо впливає на обмін речовин. Вона уповільнює засвоєння цукру, підтримує нормальний рівень холестерину та сприяє тривалому відчуттю ситості, що допомагає зберігати здорову вагу. Результати досліджень показують, що підвищене споживання клітковини пов'язане з покращенням чутливості до інсуліну, зниженням артеріального тиску та рівня холестерину. Також воно зменшує ризик розвитку хронічних хвороб, зокрема діабету та серцево-судинних патологій.

Додавання до раціону більшої кількості продуктів із низьким глікемічним індексом - наприклад, капусти - допомагає стабілізувати рівень глюкози в крові та підтримувати загальний баланс обмінних процесів.

Аналіз крові, зображення з вільних джерел

Капуста містить не лише клітковину, а й фітонутрієнти, вітаміни та мінерали, які підтримують здоров'я серця та судин. До того ж продукт низькокалорійний і має невисокий вміст вуглеводів, що робить його чудовим вибором для збалансованого харчування. Окремої уваги заслуговує вітамін К, який міститься в капусті, адже він відіграє важливу роль у процесі згортання крові та зміцненні кісток.

За даними досліджень, щоденне споживання хоча б 100 г листових зелених овочів, зокрема капусти, може знизити ризик серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті приблизно на 25%.

  • Раніше портал Знай.ua писав, що він буде міцним і здоров'ю не пошкодите: вчені назвали ідеальний час для вечері.
  • Крім того, ми повідомляли, що бутерброди не врятують: чому харчування не допоможе при анемії.
  • Також ми інформували, запасайтеся, поки стоять копійки: 5 продуктів, що швидко знімають запалення.
Джерело матеріала
loader
loader