/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Ff9a5edf7b388bffa11ed31d25b8ced58.jpg)
Експорт ріпаку з України скорочується, а внутрішня переробка - зростає
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) із посиланням на департамент сільськогосподарського кооперативу ПУСК.
Експерти ваажають, що у жовтні експорт ріпаку з України не перевищить 135–140 тис. тонн, тоді як в аналогічний період торік було поставлено 535 тис. т. Станом на 28 жовтня вже експортовано 125 тис. т.
«Експорт рухається дуже повільно – усе впирається в мита. Саме вони фактично зупинили нормальну роботу експортерів. Обсяги внутрішньої переробки зростають», - наголошують аналітики.
Так, у вересні в Україні перероблено понад 100 тис. т, жовтневий показник очікується не меншим. На фоні проблем із соняшником саме ріпак зараз підтримує сектор.
Зокрема, ціни на ріпак у портах озвучуються у діапазоні 540–545 євро/т, водночас переробники пропонують від 25 тис. грн/т і вище.
Європейський ринок демонструє позитивну цінову динаміку.
«За останній тиждень біржові котирування ріпаку зросли на 10 євро. У січні–лютому традиційно очікується період найвищих цін на цю олійну культуру», - додали у ПУСК.
Як повідомлялось, за липень-серпень 2025 року в Україні було перероблено близько 60 тисяч тонн насіння ріпаку, що дозволило виробити та експортувати 25 тисяч тонн ріпакової олії.
Фото: agronom.com.ua, ілюстративне

