/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F4b7f10d5e70ddd28369c3e1686dc3fdf.jpg)
Потенціал виробництва вишні на переробку в Україні дуже великий
Потенціал виробництва вишні на переробку в Україні дуже великий
Єдині фрукти, які «вистрелили» рекордною ціною цього сезону, — це черешня та особливо вишня.
Про це у статті в журналі «Садівництво по-українськи» написала експертка плодоовочевого ринку ІА «АПК-Інформ» Ксенія Гусева, повідомляє AgroTimes.
Сезон черешні завершився на рівні 150-220 грн/кг від виробника з саду, вишні — 110-130 грн/кг. За усі роки незалежності перший раз вишня мала таку ціну, в інші роки вона була максимум 60 грн/кг, а торік — 50-70 грн/кг. Черешня продавалася у межах 80-120 грн/кг з поля.
«Головна причина такого росту — неврожай, напевно найбільший за останні роки через приморозки. Втрати черешні склали у середньому по господарствах 40-50%, вишні — до 90%, — зазначила експертка. — Плоди останньої на заморожування буквально змітали з ринків, хоча та сама проблема сталася і в інших країнах. Тому потенціал для садіння й виробництва вишні в Україні, особливо на заморожування/переробку, залишається ще дуже великим».

