/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F72275cd83ea9a48631445050a32d1d5a.jpg)
Цибулевий колапс: як овочівникам вижити за обвалу цін
Цибулевий колапс: як овочівникам вижити за обвалу цін
Собівартість вирощування цибулі високої якості складає 7-8 грн/кг. Гуртовики забирають продукцію з поля в середньому за 3,50 грн, зі складу — 5 грн/кг. У мережах цибуля зараз коштує від 8 грн/кг. У такій ситуації на ній заробляють ритейл і дистриб'ютори, але аж ніяк не фермери. Тож малі господарства можуть відмовитися від цибулі, але, ймовірно, будуть і такі, що суттєво збільшать площі.
«Собівартість залежить від урожайності. Наразі цибуля високої якості коштує 7-8 грн/кг. Це якщо вона отримала не лише азот, а й інші добрива, зокрема калій, профілактику від хвороб і була правильно зібрана», — розповідає AgroPortal.ua власник ФГ «Пан Білан» Віталій Білан.
Цибулі зараз в Україні більше, ніж може спожити населення. Цьогоріч у більшості господарств висока врожайність цибулі весняного посіву — 70-90 т. Але не у всіх є можливості для зберігання, щоб притримати овоч до можливих кращих цін.
У ФГ «Пан Білан» цибулю вже посіяли і площі не скорочували. Адже осінні посіви дозволяють вийти на ринок раніше, коли ціни вищі. Власник господарства зазначає, що озиму цибулю в Україні вже реалізували. Ціни на неї сягали 7-10 грн/кг, що, хоч і не дуже багато, але краще, ніж нині.
