Україна за два роки зможе відмовитись від імпорту пшениці дурум
Україна за два роки зможе відмовитись від імпорту пшениці дурум

Україна за два роки зможе відмовитись від імпорту пшениці дурум

Україна за два роки зможе відмовитись від імпорту пшениці дурум

Українські виробники макаронних виробів 2025 року вперше за всю історію незалежності країни виготовлять 50% продукції з вирощеної відчизняними аграріями пшениці дурум.

Про це під час форуму повідомив директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«У нас (на виробництвах макаронних виробів. — Ред.) цього року вперше, мабуть, 50% пшениці твердої, яка раніше закуповувалася за кордоном, буде заміщена вітчизняною. Якщо така тенденція збережеться, то, думаю, за найближчі два роки Україна перестане імпортувати пшеницю дурум», — сказав він.

Причиною такого імпортозаміщення експерт назвав зміни клімату в країні. Наразі Миколаївська, Одеська, Хмельницька, частково Вінницька області пристосовані для виробництва твердої пшениці з огляду на глобальне потепління, сказав Рибчинський.

Рибчинський нагадав, що у Львівській області наразі будується млин, який перероблятиме пшеницю дурум на макаронні вироби. При цьому він зазначив, що його потужностей з часом може не вистачити для переробки усієї вирощеної аграріями пшениці дурум.

Він додав, що подібну продукцію українські виробники однозначно будуть експортувати, проте обсяги експорту навряд  чи можна буде співставити з італійськими.

Джерело матеріала
loader
loader