Українці в паніці розмели всю гречку: як це вдарить по цінах
Українці в паніці розмели всю гречку: як це вдарить по цінах

Українці в паніці розмели всю гречку: як це вдарить по цінах

Врожай гречки в Україні скоротився на 15% порівняно з минулим роком, однак реальної загрози дефіциту немає – натомість зростання цін спровокує штучний ажіотаж у ЗМІ.

Таку думку висловив директор спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський на форумі Agro2Food Profit у Києві, пише Інтерфакс-Україна.

Причина скорочення виробництва – економічний вибір фермерів. Гречка дає врожайність 1,3-1,5 тонни з гектара при ціні реалізації близько 20 тисяч гривень за тонну. Натомість соняшник, соя чи ріпак забезпечують вищу прибутковість, навіть попри 10% експортне мито, зазначив експерт.

Щодо підстав для зростання цін, Рибчинський категоричний: об'єктивних причин немає, але подорожчання неминуче через інформаційну паніку.

"Якась газета чи телеграм-канал цього тижня почали кричати, що гречка дорожає. Люди послухали, побігли в супермаркет. Дивляться: гречка продається 25 грн/кг, а завтра буде по 30 грн/кг. Скупили всю. Склади переробних заводів спорожніли. Рітейлери починають запитувати владу "де гречка". А вона у фермерів, які чекають росту цін до 40 грн/кг і не відпускають товар. Роблять вони так тому, що споживач розкупив усю продукцію по 25 грн/кг", – детально описав механізм ціноутворення керівник асоціації.

Подібні хвилі паніки навколо гречки, жита та інших продуктів повторюються з регулярністю раз на три-чотири роки.

"Не їдять українці гречку в такій кількості, як ЗМІ намагаються розповісти. Гречка в першу чергу потрібна людям, які хворіють на цукровий діабет. Решта споживачів може без неї обійтися, бо в Україні більше ніж внутрішня потреба вирощується кукурудзяної та пшеничної крупи", – підкреслив Рибчинський, закликаючи українців не реагувати на штучно створюваний ажіотаж.

Джерело матеріала
loader
loader