/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd588d9b43476ebe10b2584b7a62c434a.jpg)
В Україні дефіцит якісної пшениці: для борошна придатні лише 40%
В Україні нестача пшениці для борошномелів
Директор спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський розповів, що дефіцит високоякісного зерна з високим умістом білка залишається серйозним викликом цього сезону, повідомляє 24 Канал із посиланням на ASAP Agri. Нестача відчувається навіть попри зростання частки продовольчої пшениці.
Урожай пшениці в Україні у 2025 році оцінюється у близько 22,7 мільйона тонн. За інформацією SGS (Міжнародної інспекційної компанії), частка високобілкової пшениці (12,5% і вище, 1 – 2 клас) у врожаї-2025 становить лише 6,6%, тоді як п'ять років тому – 33,5%. Натомість пшениця з протеїном 11,5 – 10,5% (3 клас) тепер домінує: майже третина врожаю, удвічі більше минулорічного показника.
Пшениця 4 класу, яка часто знижується до фуражного або низькосортного продовольчого призначення, становить близько половини виробництва, тоді як нестандартної фуражної – 10,4% проти 16,7% у 2024 році.
Яка загальна картина по галузі?
Аналітики зазначають, що загалом пшениці, придатної для виробництва борошна (1 – 3 класи), у 2025 році зібрано майже 40%, що більше, ніж 27% торік, але досі значно менше, ніж 57,6% у 2020 році. У середньому співвідношення продовольчої до фуражної пшениці у 2025 році становить 40:60 порівняно з 30:70 у 2024-му, тобто відбулося помірне відновлення пропозиції борошномельних сортів.
Регіонально південь і схід лідирують за якістю зерна – сухе, щільне, чисте, з високими показниками числа падіння. Центр і північ демонструють найбільш збалансований профіль продовольчої якості. Найгірші показники у західних областей, де висока вологість і знижений протеїн (близько 10,6%) погіршили хлібопекарські властивості.
Зверніть увагу! Фахівці резюмують, що Україна у 2025 році отримала ширшу базу продовольчої пшениці, але набагато тонший "преміальний" шар – більше зерна для борошна, але менше по-справжньому високоякісного.
Литовські фермери пропонують використовувати пшеницю для опалення
Литовські фермери пропонують спалювати пшеницю для опалення, оскільки вона стала дешевшою за звичайне паливо.
Ціна на пшеницю впала до 140 євро за тонну, що вигідніше за пелети, які коштують 260 євро за тонну.

