/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fc124528e052b55ae20f4e590872dfecc.jpg)
Тепличний бізнес: що потрібно врахувати для успішного проєкту
Тепличний бізнес: що потрібно врахувати для успішного проєкту
За часів кліматичних змін теплиця — вже не розкіш, а інструмент виживання для виробників. Це серйозне інженерне рішення, де потрібно враховувати сотні деталей — від напрямку вітру до вибору системи опалення, вентиляції та освітлення. Проте починати потрібно з дослідження ринку і вирощувати те, що він здатен спожити.
«Вирощувати треба не те, що вмієте, а те, що буде купувати ринок. Ще двадцять років тому тепличні комбінати розмірковували, чи вирощувати огірок на другий оберт: чи сіяти його наприкінці липня, щоб збирати до 1 жовтня. Зараз неможливо уявити ринок у цей період без українського свіжого огірка», — розповів комерційний директор компанії з виробництва біопрепаратів «БІО Центр» Микола Тетерук під час онлайн-презентації освітнього курсу «Тепличні Агро Рішення».
Один вид продукції чи асортимент
Невеликим господарствам варто зосередитись на одному продукті. Якщо ж реалізація буде в регіоні вирощування, то потрібен ширший асортимент.
«Якщо не знаєте, куди будете продавати, і не хочете конкурувати з великими комбінатами, варто спеціалізуватися на одній-двох культурах. Якщо продажі будуть на локальному ринку — вирощуйте певний набір овочів», — додав експерт.
Необов'язково орієнтуватися на овочі. Навіть фруктові дерева здебільшого за кордоном вирощують у закритому ґрунті. Наприклад, у Нідерландах вирощують черешню в теплицях.
Не розуміючи ринок, заходячи в тепличний бізнес через привабливі грантові програми, аграрії часто орієнтуються на ціни великих супермаркетів, тоді як на гуртовому ринку вони значно менші. До того ж, щоб постачати продукцію до мереж, треба мати відповідний обсяг і розуміти, що торговельні мережі розраховуються з виробниками не відразу, а через декілька місяців після постачання продукції.
Варто також розрахувати тривалість вирощування. «Якщо це сезонний продукт із коротким періодом, то теплиця може бути досить простою. За максимально довгого вегетаційного періоду потрібні капітальні споруди», — пояснив експерт.
На думку Миколи Тетерука, плівкових теплиць ставатиме дедалі більше, а великих комбінатів — менше, переважно з енергетичних причин. На початку 2000-х в Україні налічувалося близько 500 тепличних комбінатів, зараз їхня кількість скоротилася більш ніж удвічі.

