Посіви озимих зернових: які області лідирують
Посіви озимих зернових: які області лідирують

Посіви озимих зернових: які області лідирують

Перебуваючи під постійною загрозою обстрілів ворога, українські аграрії продовжують працювати для забезпечення продовольчої безпеки країни та світу, повідомили у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Аграрії станом на 4 листопада засіяли 5 908,4 тис. га озимих культур. Це 90% від прогнозованих площ.

Зокрема, посіяно:

озимої пшениці – 4 303,5 тис. га;

озимого ячменю – 478,7 тис. га;

озимого жита – 65,9 тис. га.

Серед лідерів за посівами зернових культур – Одеська, Дніпропетровська та Миколаївська області. Сівбу зернових вже завершили у Запорізькій, Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській та Чернігівській областях.

Озимого ріпаку засіяно 1 060,3 тис. га. Найбільше – у Вінницькій, Одеській та Хмельницькій областях. Повністю завершили сівбу аграрії 14 областей.

Також, за даними спілки "Борошномели України" в Україні запустили 10 нових зернопереробних підприємств.

Зазначається, що з початку повномасштабної війни в Україні відновили роботу 88 борошномельних підприємства, а у 2024 році почали роботу 22 підприємства. У 2025 році запущено близько 10 зернопереробних підприємств, 40% підприємств займаються виробництвом борошна, 30% – крупами, 30% – макаронами.

За даними Держтстату, у січні-вересні 2025 року зернопереробні підприємства України переробили 2,94 млн тонн зернових культур.

Із цього обсягу: на борошно спрямовано 982,6 тис. тонн, на крупи – 197,7 тис. тонн, на комбікорм – 1,15 млн тонн. Таким чином, комбікормова продукція є найбільшим напрямом переробки, на який припадає близько 39% від загального обсягу.

Відновлення зернопереробної галузі та державні гранти на відбудову і на збільшення потужностей у переробці відкрили нові можливості для сільгосптоваровиробників під час воєнного стану.

Джерело матеріала