Ресторан «Липський особняк»
Ресторан «Липський особняк»

Ресторан «Липський особняк»

Ресторан високої української кухні з використанням найновіших кулінарних технологій. Розташований у Печерському районі Києва, по вулиці Липській, 15. Будинок знаходиться у кварталі, що обмежений вулицями Липською, Інститутською, Виноградним провулком та вулицею Пилипа Орлика. В урочищі Клов у межах історичної місцевості Липки. Розташовується фронтом вулиці Липській. Будівлю було зведено у 1931-1932 роках як їдальню для працівників Державного політичного управління. Згодом будинок неодноразово перебудовувався, але початкове функціональне призначення не змінювалося – заклад громадського харчування.

Історія створення

У 2002 році Майкл Дон і Геннадій Медведєв (ресторатор, співвласник мережі ресторанів «Світова карта», власник мережі ресторанів японської кухні «Сушія»), орендували напівзруйновану будівлю зі статусом під знесення, за адресою: вулиця Липська, 15. Будівля давно занепала і не представляла ніякої архітектурної цінності. У зовнішньому вигляді будинку вже неможливо було впізнати початкову задумку. За Державним реєстрам будівля не належала до Пам'ятників історії та архітектури, незважаючи на сусідство з особняком Маркуса Закса. Було замовлено експертну оцінку, яка не підтвердила жодної цінності в історичному чи архітектурному плані.

Медведєв і Дон вирішили реконструювати будинок, приділивши увагу фасаду. Спочатку цільної картинки майбутнього ресторану ще не було, оскільки споруда по Липській, 15 орендувалася під кілька ймовірних форматів: ресторан або заклад швидкого харчування (модний варіант 2000-х). Перемогла концепція ресторану та саме ресторану української кухні.

Так як жодних архітектурних обмежень не було, то дуже швидко було проведено будівельні роботи, і в тому ж 2002 відкрився ресторан «Липський особняк». Ресторан зайняв площу територією 1200м2, його інтер'єр поєднував класику та модерн. Зали прикрашені ліпниною, сучасні меблі відмінно поєднуються з антикварними елементами інтер'єру: кушетки, спеціально було куплено старовинний рояль. В основному залі розвішані панно у стилі поп-арт та величезних розмірів дзеркала.

C:\Users\User_1\Desktop\Липский особняк\Липский 0.jpg

Кухня ресторану «Липський особняк» українська, в основі рецепти із застосуванням найновіших кулінарних технологій. Борщ, приготований у «Липському особняку», вважається найоригінальнішим, але при цьому відповідає стандартам.

Ресторан «Липський особняк» було відзначено винним гідом «Wine Spectator», також Президент України Віктор Ющенко вибрав його як місце проведення офіційних зустрічей.

У 2014 році «Липський особняк» став переможцем ресторанної премії СІЛЬ у номінації «Кращий український ресторан».

У 2016 році Геннадій Медведєв вирішив змінити концепцію ресторану, оскільки та ідея, яку реалізовували від початку, - застаріла, і ресторан припинив привертати увагу чиновників найближчого Урядового кварталу.

Ресторан було перейменовано на «Липський». І він став більше кафе, ніж рестораном. Дизайн-проект підготувало львівське бюро «Хочу Раю». В результаті було оновлено інтер'єр у бік спрощеного, сучасного концепту, добудовано другий поверх, а вся будівля була перефарбована у насичений зелений колір. Замість бару на першому поверсі збудували відкриту кухню.

C:\Users\User_1\Desktop\Липский особняк\Липский.jpg

На вході, де раніше був гардероб, тепер знаходиться кондитерська зі свіжою випічкою, смачною кавою на виніс, тістечками, кефіром та компотами власного виробництва.

Проте у меню ресторану залишились класичні страви української кухні. Можна попередньо забронювати столик та замовити борщ, вареники у вишуканому, сучасному оформленні. Шеф-кухар хоч і змінився, але концепт у бік осучаснення меню залишився.

Джерело матеріала
loader
loader