/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Fb666d99d-fe2d-435c-8bd8-6012ebe9f2d3.jpeg)
Ресторан «Липський особняк»
Ресторан високої української кухні з використанням найновіших кулінарних технологій. Розташований у Печерському районі Києва, по вулиці Липській, 15. Будинок знаходиться у кварталі, що обмежений вулицями Липською, Інститутською, Виноградним провулком та вулицею Пилипа Орлика. В урочищі Клов у межах історичної місцевості Липки. Розташовується фронтом вулиці Липській. Будівлю було зведено у 1931-1932 роках як їдальню для працівників Державного політичного управління. Згодом будинок неодноразово перебудовувався, але початкове функціональне призначення не змінювалося – заклад громадського харчування.
Історія створення
У 2002 році Майкл Дон і Геннадій Медведєв (ресторатор, співвласник мережі ресторанів «Світова карта», власник мережі ресторанів японської кухні «Сушія»), орендували напівзруйновану будівлю зі статусом під знесення, за адресою: вулиця Липська, 15. Будівля давно занепала і не представляла ніякої архітектурної цінності. У зовнішньому вигляді будинку вже неможливо було впізнати початкову задумку. За Державним реєстрам будівля не належала до Пам'ятників історії та архітектури, незважаючи на сусідство з особняком Маркуса Закса. Було замовлено експертну оцінку, яка не підтвердила жодної цінності в історичному чи архітектурному плані.
Медведєв і Дон вирішили реконструювати будинок, приділивши увагу фасаду. Спочатку цільної картинки майбутнього ресторану ще не було, оскільки споруда по Липській, 15 орендувалася під кілька ймовірних форматів: ресторан або заклад швидкого харчування (модний варіант 2000-х). Перемогла концепція ресторану та саме ресторану української кухні.
Так як жодних архітектурних обмежень не було, то дуже швидко було проведено будівельні роботи, і в тому ж 2002 відкрився ресторан «Липський особняк». Ресторан зайняв площу територією 1200м2, його інтер'єр поєднував класику та модерн. Зали прикрашені ліпниною, сучасні меблі відмінно поєднуються з антикварними елементами інтер'єру: кушетки, спеціально було куплено старовинний рояль. В основному залі розвішані панно у стилі поп-арт та величезних розмірів дзеркала.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Fbe18c1ca-9c5b-461f-9977-8119b3882c0f.jpeg)
Кухня ресторану «Липський особняк» українська, в основі рецепти із застосуванням найновіших кулінарних технологій. Борщ, приготований у «Липському особняку», вважається найоригінальнішим, але при цьому відповідає стандартам.
Ресторан «Липський особняк» було відзначено винним гідом «Wine Spectator», також Президент України Віктор Ющенко вибрав його як місце проведення офіційних зустрічей.
У 2014 році «Липський особняк» став переможцем ресторанної премії СІЛЬ у номінації «Кращий український ресторан».
У 2016 році Геннадій Медведєв вирішив змінити концепцію ресторану, оскільки та ідея, яку реалізовували від початку, - застаріла, і ресторан припинив привертати увагу чиновників найближчого Урядового кварталу.
Ресторан було перейменовано на «Липський». І він став більше кафе, ніж рестораном. Дизайн-проект підготувало львівське бюро «Хочу Раю». В результаті було оновлено інтер'єр у бік спрощеного, сучасного концепту, добудовано другий поверх, а вся будівля була перефарбована у насичений зелений колір. Замість бару на першому поверсі збудували відкриту кухню.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2F8eb0b5b7-e2f6-4bc2-b592-b4f2c894e933.jpeg)
На вході, де раніше був гардероб, тепер знаходиться кондитерська зі свіжою випічкою, смачною кавою на виніс, тістечками, кефіром та компотами власного виробництва.
Проте у меню ресторану залишились класичні страви української кухні. Можна попередньо забронювати столик та замовити борщ, вареники у вишуканому, сучасному оформленні. Шеф-кухар хоч і змінився, але концепт у бік осучаснення меню залишився.

