Дмитро Заходякін: герой найбільшої ресторанної драми останніх років, який продає найдорожчу шаурму в Україні
Один з найбільш відомих і епатажних рестораторів української столиці. Засновник десятків закладів самої різної репутації, але обов'язково дорогими цінниками на страви. Герой кількох гучних скандалів в українському ресторанному бізнесі, який «побив посуд» ні з одним своїм партнером.
1. Біографія
2. Сім'я
3. Освіта
4. Кар'єра і бізнес
5. Компромат і чутки
6. Декларація
7. Відео
Біографія
Дмитра Заходякін, вік якого цікавить безліч відвідувачів його ресторанів, позиціонує себе як вічно молодого, епатажного, сучасного і високопрофесійного ресторатора.
Один з найбільш відомих столичних світських левів любить позувати камерам і говорити про свої досягнення, однак не поспішає розкривати правду про свій бізнес й особисте життя.
Деталі біографії Дмитра Заходякін доводиться збирати по частинах по його обмовкам в численних інтерв'ю.
Наприклад, ніхто не знає точний вік і дату народження «гостинного ресторатора». Згідно з постами в соціальних мережах, Дмитро святкує день народження 2 листопада 1978 року.
Сім'я
Дмитро Заходякін, діти якого зрідка потрапляють в стрічки його соціальних мереж, довгий час має відносини з київською світською левицею Аліною Косичкиною.
Разом з дружиною він веде бізнес і називає її партнером не тільки по життю, але і по роботі.
Влітку 2017 року Дмитро Заходякін і Аліна Косичкина стали батьками - у пари з'явилася дочка Агата.
Крім того, від попередніх відносин у Заходякіна є старший син Ілля, якому нещодавно виповнилося 16 років.
Про матір хлопця нічого не відомо, так як і те, чим займається старша дитина одного з найбільш епатажних представників українського бізнесу.
Освіта
Дмитро Заходякін, дружина якого любить увагу ще більше ніж він, не любить розповідати про своє життя до великих грошей.
Згідно з декількома обмовками, зробленими ресторатором в одному великому інтерв'ю, можна припустити, що він мав важке дитинство і юність.
Бізнесмен розповідав, що його вигнали зі школи і він не знав, що йому робити далі в житті. Заради того, щоб отримати хоч якусь освіту Заходякін вступив до технікуму і закінчив курс за фахом «радіотехнік».
У 17 років він вийшов зі середньо-спеціального навчального закладу і розпочав трудовий шлях.
Кар'єра і бізнес
Дмитро Заходякін, Інстаграм, якого цікавить багатьох його клієнтів, туманно розповідає про своє життя до 2007 року.
Згідно з офіційною версією, перший час він займався нерухомістю. Заходякін нібито купував і перепродував будинки з «користю» для себе.
Перед світовою економічною кризою у майбутнього ресторатора було 6 квартир в Києві, загальна вартість яких перевищувала півтора мільйона доларів.
Однак, з обвалом ринку нерухомості в Україні Дмитро Заходякін ледь «не прогорів» зі своїм бізнесом і вирішив перемикнутися на іншу сферу зайнятості.
Перший ресторан майбутнього магната відкрився в 2007 році на місці колишнього комп'ютерного клубу. Також Заходякін володів мережею продуктових магазинів, молочним виробництвом і комп'ютерним клубом.
Проект «7 п'ятниць» заробив в центрі Києва і позиціонувався як заклад демократичного формату. Заходякін розповідав, що спочатку ресторан приносив лише збитки, але завдяки цьому досвіду він освоїв ази цього бізнесу.
В кінці 2008 - початку 2009 років Дмитро запустив мережу «Пивна Дума», яка потребувала від нього інвестицій в 5 мільйонів доларів.
Крім самих ресторанів знадобилися витрати на облаштування пивного заводу та багато іншого.
У 2011 році Заходякін у співпраці зі своїм партнером Русланом Шибаєвим відкрили елітний заклад «Beef: м'ясо та вино».
Через три роки на старті сумних подій в Україні Дмитро Заходякін відкрив мережу The, флагманський заклад якого розташовувався в престижному київському центрі Арена-Сіті.
В середині цього десятиліття також були відкриті ресторани «The Burger »,«The Bar»,«The Cake ». У 2017 - «Holy Chick» і «Must», а у 2018 році - «SHO».
Влітку 2018 року українське бізнес-середовище здивувала новина, що Дмитро Заходякін, ресторани якого завжди були рентабельними, продав їх.
Сума угоди, також як і причини відходу з бізнесу одного з засновників, не повідомлялися.
В особистій власності Заходякіна і його дружини-колеги залишилися заклади «Must», «Хлібний» і «Holy Burger». Крім того, ресторатор планує спробувати свої сили на ниві фастфуду.
Чинні бізнес-проекти Дмитра Заходякін належать до середнього цінового сегмента або ж до преміум-класу.
Наприклад, шаурма в закладі «Holy Chick» коштує майже 300 гривень. Однак, відзначимо, що порція дорівнює 800 грамам.
Компромат і чутки
Перший публічний скандал в кар'єрі Дмитра Заходякін стався в 2014 році, коли він «некрасиво» розійшовся зі своїм партнером по ресторану «Beef: м'ясо та вино» Русланом Шибаєвим.
Тоді колеги і колишні приятелі влаштували серію скандалів і розбиралися між собою за допомогою ЗМІ та соціальних мереж.
Так, Заходякін звинуватив колишнього партнера в брехні, обмані і маніпуляціях. Зокрема, Шибаєв нібито ставив на керівні посади в своїх ресторанах родичів і навіть призначив керуючою коханку.
Крім того, Дмитро називав партнера ненадійною людиною, який обманює своїх клієнтів, інвесторів і партнерів по бізнесу.
Шибаєв, в свою чергу, звинуватив Заходякіна, в тих же «гріхах».
Персона бізнесмена викликала безліч пересудів серед столичних ділових людей і світської публіки в 2018 році. Тоді стало відомо, що Дмитро Заходякін продав свої частки в дев'яти елітних столичних ресторанах.
Власника змінили відомі заклади - The Bar, The Cake, The Burger, The Burger Mexico, SHO. Крім того, ресторатор «позбавився» від чотирьох ресторанів мережі «Пивна дума».
У середовищі рестораторів і бізнесменів ходили чутки, що найбільша операція з продажу закладів в історії України має «гнилий запашок».
Однак, офіційно сторони не коментували цю інформацію. Відомо, що Заходякін розлучився з ресторанами на користь одіозних столичних мільйонерів - Володимира Володарського, Дениса Басса і Віталія Журавського.
В Інтернеті можна зустріти безліч негативних відгуків, що стосуються ресторанів Заходякіна.
Зокрема, гості ресторану «Holy Burger» називають персонал хамовитим, а бургери жирними і несмачними.
Багато хто не в захваті від ресторану Must, розташованого в столичному ЦУМі. Так, клієнти Заходякіна скаржаться на високі ціни, пафос і непрофесійний персонал. Наприклад, середня оцінка даного закладу становить всього лише 6,2 бала з 10.
Роботу і формат ресторану «Хлібний» також критикують, називаючи непродуманою і дратівливою.
Декларація
Дмитро Заходякін ніколи публічно не розкривав інформації про свої доходи. Однак, згідно з оцінкою експертів, його статки перевищують 10 мільйонів доларів.
Особливо вигідною вважають його операцію з продажу дев'яти ресторанів в Києві в 2018 році.
Крім того, бізнесмен володіє елітною нерухомістю та кількома авто.