Марк Зархін: успішний львівський ресторатор, який зовсім не вміє готувати
Марк Зархін, ресторани якого люблять і відвідують як українці, так і іноземці, часом не може посмажити собі навіть яєчню. Йому подобається будь-яка їжа, аби була смачно приготовлена, але особливо закоханий бізнесмен в галицьку кухню. У першій відкритій піцерії збиралися в основному бандити і міліціонери, через що ресторан довелося закрити. При цьому, Зархін зумів перетворити невдалий старт в трамплін для подальшого злету.
Біографія
Зархін Марк Григорович народився 2 лютого 1964 року в невеликому містечку Миколаїв Львівської області. У віці чотирьох років переїхав з батьками до Львова.
У нинішній час його знають як львівського ресторатора і громадського діяча. Він очолює ресторанну групу Fast Food Systems, яка за 15 років відкрила близько 200 ресторанів по всій країні.
Сім'я
Марк Зархін одружений, має трьох дітей. Разом з дружиною любить подорожувати, влаштовувати гастротури. Каже, на відміну від нього, вона чудово готує.
Мати бізнесмена живе в Німеччині. В молодості Марк також якийсь час там жив, але повернувся в Україну.
Хотів знайти в Європі краще життя, щастя, але зрозумів, що якщо 25 років прожив в якійсь країні, то потрібно там і залишатися, якою б поганою вона не була.
Зархін закоханий у Львів, і не приховує цього. Ну а в інші країни сьогодні їздить тільки відпочивати.
Освіта
Вищу освіту Марк Зархін здобув у Львівському політехнічному інституті. Правда, вивчав там не ресторанну справу, а радіоінженерію.
Кар'єра
Марк Зархін завжди був "тусовочною" людиною. У Німеччині пробував себе в різних сферах. Повернувшись, займався у Львові організацією концертів: спочатку в рамках університетського клубу, потім - в Об'єднанні молодіжних клубів.
Ресторанна діяльність
Трохи пізніше знову поїхав до Німеччини, де по щасливому випадку познайомився з господарем одного ресторану, який колись емігрував з України. Влаштувався до нього директором закладу.
Побачивши, що до чого, Зархін знову повернувся до Львова з бажанням відкрити свій ресторан. Хотів, щоб це було "тусовочне" місце для "молоді до 60 років", з вільною атмосферою, яскравим дизайном в стилі поп-арт і класною музикою.
"Захворівши" цією ідеєю, Марк переконав друзів вкластися разом з ним в проект. Так, партнери почали малювати портрет відповідного клієнта і підбирати формат закладу. Хотілося створити щось середнє між елітним рестораном з білими скатертинами і швейцаром та їдальнею, де подають "перше, друге і компот".
Зупинилися на піцерії - з високими столами і стільцями, енергійною музикою і молодим персоналом. Це була абсолютно нова на той час концепція, яка повинна була принести успіх.
Перший заклад з'явився в 1997 році, але, на жаль, довго не протримався. Так вийшло, що піцерія була розташована в такому місці, де основними клієнтами були "міліціонери і бандити". Звісно, ні одні, ні інші не зрозуміли ідею ресторану. Врешті-решт заклад довелося закрити, ще й багато боргів залишилося.
Але, як кажуть, не помиляється той, хто нічого не робить. Сьогодні можна побачити, що після першої невдачі бізнесмен зробив висновки і вже з новим підходом спробував ще раз, а потім ще і ще ... Справи пішли вгору.
Сьогодні Зархіна знають як успішного львівського ресторатора, який за 15 років роботи відкрив понад 200 ресторанів в різних куточках України.
Йому належить ресторан-пивоварня "Кумпель", "Ресторан Бачевських", мережа піцерій "Челентано", винотека "Café 1", найбільший в Україні ресторан галицької кухні "Голодний Микола" та інші.
Суспільна діяльність
Попри свою зайнятість, Марк Зархін активно займається громадською діяльністю.
У 2007 році він разом з іншими партнерами заснував "Гільдію рестораторів Львова" з метою підняти рівень сервісу і затвердити єдині правила роботи на ресторанному ринку міста.
У 2011 році бізнесмен взяв на себе керівництво "Львівським туристичним альянсом", а також увійшов до Ради конкурентоспроможності Львова.
У 2013-му ресторатор виступив співзасновником "Клубу галицької кухні", а через 3 роки взяв участь у заснуванні креативного хаба Lem Station.
Зархін не раз публічно говорив про те, що закоханий в своє місто, і не збирається його покидати в пошуках кращого життя.
Цікаві факти
Ресторатор, який не вміє готувати
Як розповідає Марк Зархін, готувати він не вміє, та й ніколи не вмів. Вважає це своєю проблемою, хоча, судячи з того, що він відкрив не один десяток ресторанів, не така це вже й проблема.
У родині готує дружина, і за словами Марка - готує чудово. Причому жінка не просто може смачно приготувати їжу, але і розбирається в новинках, сучасних течіях в сфері кулінарії.
Разом з дружиною Зархін періодично їздить в гастротури, щоб відпочити, надихнутися, повчитися. Під час таких поїздок йому доводилося їсти і тарганів в Таїланді, і змій в Китаї, і черепах в Сінгапурі. Але найбільше любить львівський ресторатор все-таки галицьку кухню.
В їжі ресторатор не вередливий: йому подобаються і прості страви, і більш вишукані. Головне, щоб було приготовлено смачно, зі свіжих продуктів. Що стосується прикрашання страв, Зархін ставиться до цього байдуже. Каже, хоч це і правильно, йому всі ці декорації не цікаві.
Історія виникнення бренду "Челентано"
Як згадує Марк Зархін в одному з інтерв'ю, одного разу він випивав зі своїм старим другом - відомим шансоньє Гаріком Кричевським. Це була звичайнісінька зустріч двох друзів: сиділи на кухні, пили горілку, розмовляли про ресторанний бізнес.
Марк почав говорити, що думає над назвою своєї піцерії... мовляв, хотів би щось не вигадливе і таке, щоб запам'ятовувалось - як "раз, два, три". І тут Гарік видає: назва "Челентано!" Так і залишили.
Тоді ж ніхто не думав, що заклад переросте в цілу мережу ресторанів, а звичайна вивіска перетвориться в бренд.
До речі, на вивіску теж витратили смішну суму. Найняли одного студента, якого порекомендував хтось із друзів. Уже через день хлопець приніс вивіску, взяв 20 доларів.
Молодята і генерал СБУ в черзі за піцою
Одного разу в Хмельницькому в піцерію "Челентано" зайшли наречений і наречена. Прямо так і стояли в черзі: вона - у фаті, він - в святковому костюмі. Марк Зархін покликав директора закладу показати, хто очікує їх піци. Той придивився і не без подиву зауважив, що прямо перед молодятами в черзі стоїть генерал-начальник місцевого СБУ. Той день всім дуже запам'ятався.
Ще в "Челентано" (Ізмаїл) вечеряв Філіп Кіркоров, який зазвичай їсть в закладах тільки вищого класу. У всього персоналу після його візиту залишилися фотографії з ним, а сам співак навіть написав щось хороше про піцерію в книзі відгуків.
Статки і джерела доходів
Про свої доходи ресторатор не розповідає. Заробляє Марк Зархін на ресторанному бізнесі і франчайзингу.
У 2007 році він контролював 93 заклади мережі піцерій "Челентано", 39 ресторанів "Картопляна Хата", 3 кафе "Пункт", 3 ресторани японської кухні "Япі", а також елітний ресторан для багатих "Дарвін".
У центральному офісі у Львові на той момент працювало 40 чоловік, а в усій ресторанній мережі - близько 3,5 тисяч співробітників. Загальний оборот мережі Марка Зархіна в 2007 році оцінювався приблизно в 200 мільйонів гривень.