Вибори у Харкові: ситуація на округах, тренди кампаній та головні фаворити
Вибори у Харкові: ситуація на округах, тренди кампаній та головні фаворити

Вибори у Харкові: ситуація на округах, тренди кампаній та головні фаворити

На майбутніх виборах типова картина харківського округу - це протистояння чинного нардепа, підтримуваного мером Кернесом, і слабо впізнаваного кандидата від президентської сили - "Слуга народу".

Вибори в Україні.

У Харкові виборча кампанія увійшла в свою завершальну стадію, і з 97 кандидатів, які балотуються в 7 округах міста, чітко виділилися лідери і аутсайдери.

Аналіз електоральних розкладів за тиждень до закінчення кампанії - в матеріалі від Аналітичного Центру "Обсерваторія Демократії".

Про це пише "Хвиля".

Основним фаворитом кампанії в 168-му окрузі є діючий нардеп-мажоритарник - Валерій Писаренко.

На виборах 2012 року, після повернення змішаної електоральної системи, Писаренко здобув перемогу в де-факто чужому для себе місті і окрузі - в основному завдяки ефекту ототожнення з «Партією Регіонів» і особисто Геннадієм Кернесом.

В цілому, в кампанії-2019 з дюжини опонентів виділяються троє - висуванців партії «Слуга Народу», депутат міськради від «Самопомочі» Марія Мезенцева, самовисуванець академік Володимир Семиноженко і кандидат від «Європейської Солідарності», доктор політичних наук Галина Куц.

Одне з найяскравіших протистоянь в Харкові розгорнулося в 169-му окрузі.

Головна характерна риса округу - його крайня внутрішня неоднорідність («промайданний» центр міста, більш «контрмайданний» приватний сектор, наукове селище П'ятихатки, частина Салтівки, специфічне селище Жуковського).

До кожної території кандидатам доводиться шукати свій підхід і наповнювати кампанію ексклюзивними темами.

З 14-ти зареєстрованих кандидатів шанси на перемогу були у трьох Александрів - нардепів Кірша і Грановського, а також висуванця від «Слуги народу» Куницького, більш відомого в інтернеті як Zp.

Блогер з мільйоном підписників на You.

Tube, який прославився своїми відео перепалок з дорожньою поліцією, Олександр Куницький, в останні тижні став фігурантом скандалу з подвійним громадянством.

17 років тому Дмитро Святаш вперше став представником Салтівки у Верховній Раді, і з того часу нікому не вдавалося розлучити депутата з його електоральною вотчиною.

Напередодні старту кампанії багатьом здалося, що позиції нардепа як ніколи ослабли - перш за все, через конфлікт з Олександром Ярославським.

Головний конкурент чинного депутата - висуванець від «Слуги народу», Андрій Одарченко.

Як і більшість його колег по Зе-Команді, Одарченко не має особистого рейтингу і впізнаваності в окрузі, але автоматично акумулює з деяким ККД (0,6-0,7) рейтинг «Слуги народу».

Досить несподівано 171-й округ виявився вакантним після того, як чинний нардеп-мажоритарник Віталій Хомутинник виявився 11-м номером списку «Опозиційного Блоку».

Сам депутат в інтерв'ю одному з видань повідомив, що взагалі не збирався балотуватися, але в останній момент замінив в об'єднаному списку главу політради партії «Відродження» Володимира Пилипенка, який передумав йти до парламент.

Головний конкурент по електоральній ніші кандидата від «Опозиційного Блоку» - висуванець «ОП - За Життя» Андрій Лесик.

Екс-депутат міськради і давній соратник Віктора Медведчука (ще з часів «Українського вибору»), на відміну від Золотарьова, має доступ до каналів «News.

One» і «112» (став частим гостем політичних ток-шоу), що дає йому суттєву перевагу на медійному фронті.

У першому наближенні 172-й округ - найпростіший і безальтернативний.

Чинний народний депутат від округу, Володимир Мисик, двічі перемагав з результатом близько 36 тисяч голосів - стільки ж в першому турі президентських виборів-2019 в окрузі набрав і Володимир Зеленський.

Однак підтримка маловідомих кандидатів від «Слуги народу» десь на третину нижче партійного рейтингу, а партійний - нижче персонального рейтингу президента.

У 173-му окрузі зареєструвалися 9 кандидатів, проте основна боротьба розгортається між чинним нардепом-мажоритарником з команди мера Кернеса і висуванцем від партії «Слуга Народу».

Як і на останніх двох парламентських кампаніях, Геннадій Кернес публічно підтримує «забудовника», Анатолія Денисенка (саме його фірма «Авантаж» проходила у справі про «корпоративну схему», по якій йде судовий процес проти колишнього мера Михайла Добкіна).

Мабуть, головна особливість округу, що відрізняє його від аналогічних «синіх заводських» районів - це приватний сектор.

51% всіх житлових масивів приватного сектора Харкова зосереджено в трьох районах - Новобаварського, Холодногірському, а також Київському.

І як раз в Новобаварському і Холодногірському районах найрозвинутіша сітка ОСНів (органи самоорганізації населення - вуличні, квартальні, районні комітети), які фінансуються з міського бюджету і традиційно виступають «польовим» ресурсом на виборах.

Саме в безперервній польовій роботі «бабусь Фельдмана», багато хто з яких становить актив ОСНів, багато хто знаходить це, як одне з пояснень стабільно високої популярністю нардепа в окрузі.

Напомним, Зеленський побився об заклад з Філатовим: новий міст в Дніпрі проти аеропорту і випити по чарці.

Как сообщал Знай.

ua, Зеленський подарував надію евробляхерам: "Вирішимо цю проблему".

ua писал, не "єМалятком" єдиним: у Зеленського приготували батькам е-послуги нового покоління.

Источник материала
Поделиться сюжетом