19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чорнобильське "свято", сварки із журналістами та піар на "корупційному" шкільному ремонті: у які скандали, будучи депутатом, втрапляв Микола Тищенко
Чорнобильське "свято", сварки із журналістами та піар на "корупційному" шкільному ремонті: у які скандали, будучи депутатом, втрапляв Микола Тищенко

Чорнобильське "свято", сварки із журналістами та піар на "корупційному" шкільному ремонті: у які скандали, будучи депутатом, втрапляв Микола Тищенко

Ресторатор Микола Тищенко, який став народним депутатом від фракції "Слуга народу" за неповний рік своєї роботи у парламенті встиг стати фігурантом низки скандалів. Він свариться із журналістами, називає Чорнобильську трагедію "святом", а також намагається пояснити сумнозвісну "формулу Штайнмаєра" за допомогою насосу та надувної ляльки.

Окрім цього Микола Тищенко є кумом чинного голови Офісу президента Андрія Єрмака, а ще у ЗМІ нардепа всерйоз розглядають як можливого кандидата на вибори міського голови Києва. Принаймні рейтинг Тищенка уже почали заміряти низка соціологічних агентств.

ТСН.ua розповідає, у які скандали потрапляв Тищенко за період свого депутатства.

Сварки із журналістами

Ще від самого початку своєї роботи у парламенті Тищенко прославився своїми коментарями представниками ЗМІ. Під час першого засідання, яке відбувалось 29 серпня 2019 року, новообраний нардеп не зміг відповісти, що відбулося у цей день 5 років тому.

Тоді нардепи зібралися біля Стіни пам'яті, під будівлею уряду, аби вшанувати полеглих воїнів в українсько-російській війні. Там журналістка вирішила поспілкуватися із Тищенком і уточнити, чи знає він про події в Іловайську 29 серпня 2014 року, і чому важливо починати перший робочий день Верховної Ради саме біля Стіни. 

Своєю чергою, Тищенко відповідав загально, уникаючи конкретних відповідей щодо цього. "Ми всі пам'ятаємо, ми все пам'ятаємо і тому ми сьогодні тут", - відповів він. А коли у нардепа запитали, чому президент України Володимир Зеленський встановив День пам'яті загиблих саме 29 серпня, той відповів: "Це питання навіть не до мене, а до нього".

Тоді журналістка вкотре вирішила уточнити про події п'ятирічної давності. Це не на жарт обурило нардепа-ресторатора. Відійшовши на декілька кроків від кореспондентки, Тищенко заявив: "Мені що, два роки? Я більше до вас не підійду. Мені ж не два роки. Ви ставите мені такі питання, як дворічному хлопчику. Це перший і останній раз, коли я з вами спілкувався".

Через кілька тижнів нардеп не зміг назвати ім’я тодішньої міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької. Кореспондентка одного із ЗМІ зустріла у кулуарах Ради Тищенка та його колегу по фракції Артема Культенка і вирішила поцікавитися в них про склад нового Кабміну. Вона хотіла уточнити, як звати міністерку охорони здоров'я. Народні обранці не змогли відповісти на це запитання, попри те, що самі ж і голосували за неї.

"А хто ви така, щоб мене перевіряти? Ну хто ви? Мій батько? Чи дружина? Хто ви, щоб перевіряти?", - обурено відреагував Тищенко.

Крім того, відомий ресторатор, який якраз перебував біля кулера, запропонував журналістці попити води. "Вона вам корисна", - сказав він.

Через деякий час Тищенко знайшов унікальний спосіб спілкуватися із журналістами, аби не потрапляти в інформаційний простір. У Раді його запитували про справжність переписки із "Джокером" щодо діяльності фракції "Слуга народу". У відповідь на ці запитання Тищенко просто стояв мовчки та посміхався.

"Я принципово не піду і буду слухати ваші запитання. Хочу з журналістами поговорити. Я люблю всіх журналістів. І хочу, щоб ви знали: журналісти - найважливіша професія для нас, політиків. Найважливіша позиція журналістів - відстоювати думку народу. Народ вимагає змін, тому команда "Слуги народу" взялася за зміну країни", - врешті-решт заявив він.

Своя "формула Штайнмаєра"

На початку жовтня, коли Україна у Мінську дала згоду на закріплення "формули Штайнмаєра" у своєму законодавстві, українці намагалися зрозуміти, що це саме за формула і як вона звучить. Нардеп Тищенко у парламенті також представив свою версію пояснень.

Спершу він порівняв Україну з насосом, яку нібито побудували "попередники", наголосивши, що куди не візьмеш, усе щось не працює. А коли у нього знову запитали, чи знає він, що передбачає ця формула, нардеп відговорювався загальними словами, а зрештою взагалі відповів словами про надувну ляльку.

"Я про формулу вже сказав. Це розведення. Найголовніше треба зрозуміти, тільки під наглядом ОБСЄ. І тільки за законами України. Усе, крапка", - сказав нардеп.

Після цього він почав обговорювати те, що взагалі немає жодного стосунку до дискусії. Тищенко став розповідати про надувну ляльку.

"То ви, наприклад, берете іграшку. Ляльку берете, от берете ляльку. Наприклад, надувну ляльку ви берете. Ви знаєте як з нею впоратись? Ось ляльку берете. І щоб знати як ... Чи, не знаю, машину, купуєте машину. Ви знаєте як з нею? Ось, щоб з нею впоратись треба інструкція", - додав нардеп.

"Корупційний" ремонт у київській школі

Наприкінці вересня Тищенко звинуватив управління освіти у Святошинському районі Києва у розкраданні коштів на ремонті харчоблоку школи і порадив звільнитися керівнику РУО. Він здійснив начебто контрольний візит до школи, де показав наслідки ремонту за майже два мільйони гривень.

"Як ви гадаєте, скільки грошей пішло на її ремонт? На цю їдальню було витрачено 1 мільйон 750 тисяч гривень. Ви можете собі це уявити? ... Запросив спеціаліста. Він оцінив усі роботи в 700-800 тисяч гривень. А де всі інші кошти?", - написав тоді Тищенко.

Водночас у школі та місцевому управлінні освіти розповіли, що за виділені кошти відремонтували не лише харчоблок, а й їдальну, яку нардеп у відео не показав.

"Усі 2,5 місяці літа, до 27 серпня у нас робився ремонт. Сума, яка виділена, 1 мільйон 800 тисяч фактично. Що було передбачено у першу чергу зробити? 49 років школі, і якщо харчоблок хоч колись робився, то місце, де харчуються діти, 49 років без ремонту. Тому головну масу цієї суми була виділена саме на заміну плитки, стін, мийки, стелі, яка була чорна від грибка. Депутат не до кінця показав відео. Він показав лише те, що у харчоблоку. Але якби він показав і зал, який зроблений, то питань би не виникло жодних", - розповіла директорка школи Світлана Куца. 

Українська правда

"Конфлікт" із активістами

Ще один дивний випадок із Тищенком стався на початку жовтня під Офісом президента України, коли там тривав мітинг підприємців. Тоді депутат вирішив прийти і поспілкуватися із активістами. Спочатку він каже про те, що "нічого не боїться" і готовий "зі своєю командою змагатися за права", але коли кілька жінок взяли його за руку і попросили підтримати у парламенті, Тищенко обурився і закликав поліцейських розібратися.

"Це ( акція – ред.) спровокована під Адміністрацією президента не знаю на чий бік", - сказав він. За його словами, жінки його "чіпали" та "штовхали".

"Можна народного депутата… не штовхати у спину і не хапати за руки. Ви можете розібратися? Ось одна жінка і ось друга… Ви можете з’ясувати хто це?", - сказав Тищенко.

Чорнобильське "свято"

Напередодні річниці Чорнобильської катастрофи Тищенко двічі в прямому ефірі назвав подію "святом". Депутат спочатку  назвав 26 квітня "дуже великим святом", а потім попросив українців "не забути привітати людей, які захищали нас від катастрофи".

"Користуючись нагодою, хотів би нагадати, що 26-го буде свято дуже велике та важливе ... це трагедія - Чорнобильська катастрофа. І хочу нагадати всім вам, про те, що не забудьте привітати, подякувати, вклонитися всім людям , які багато-багато років захищали нас від цієї катастрофи", - заявив Тищенко.

В студії нагадали народному обранцю, що Чорнобильська катастрофа все ж не свято: "Тільки ж не свято, Чорнобильську катастрофу ми згадуємо зі сльозами на очах". Після цього Тищенко перепросив.

Ресторан "Велюр" і його клієнти під час карантину

Останній скандал навколо Тищенка був пов’язаний із його рестораном "Велюр" у центрі Києва. Журналісти з’ясували, що він продовжує працювати попри карантин та приймає лише VIP-гостей.

Зокрема, журналісти неодноразово помічали, як до ресторану під’їжджають відомі у політичних колах люди та заходять всередину. Під час спостережень вони помітили, як у "Велюр" приїжджали народні депутати Антон Яценко та Олександр Кабанов, а також один із співробітників "Метінвесту" Віталій Кисіль.

У коментарі журналістам Яценко повідомляв, що не відвідував ресторан, а Кабанов зазначив, що заходив до "Велюру" до "свого друга Колі". Водночас самі журналісти також намагались забронювати столик у ресторані, але їм відмовили, зазначивши, що "Велюр" зачинений на карантин.

Сам Тищенко заявив, що у ресторані облаштував власний "штаб", де проводить робочі зустрічі.

"Журналісти Бігус.інфо нібито зловили мене на гарячому біля ресторану "Велюр". І побічно зробили висновок про те, що мені карантинні закони не писані. Само собою це не так. Так, справді в ресторані "Велюр" іноді проходять особисті зустрічі. По складах читайте - "особисті зустрічі". Поодинокі зустрічі. Це своєрідний такий штаб. Але ресторан не працює для відвідувачів", - заявив Тищенко.

Він запевняє, що жодних порушень у роботі закладу немає і він суворо дотримується карантинних заходів. "У "Велюрі" ж я зустрічаюся зі своїми помічниками. З невеликою кількістю людей, які так чи інакше готують велику програму ... перетворення міста Києва", - переконує депутат.

Також він натякнув, що розслідування проти нього може бути замовним. "Зрозуміло, якщо є "інформаційне замовлення", правда нікому не потрібна", - поскаржився Тищенко.

Відео Журналісти показали, як ресторан депутата Тищенка приймає відвідувачів попри карантин

Ресторан, який належить "слузі народу" Миколі Тищенку, із назвою "Велюр" працює попри карантин, але лише для VIP-клієнтів. Це розвідали журналісти "Бігус.Інфо". Вони стежили за нібито зачиненим закладом кілька днів і зафільмували, як до ресторану регулярно під'їжджають елітні автомобілі, які належать народним депутатам, бізнесменам та "кварталівцям".  

Источник материала
Поделиться сюжетом