Коронавірус в Україні 22 травня: чому половину країни залишили "жорсткому" на карантині
Коронавірус в Україні 22 травня: чому половину країни залишили "жорсткому" на карантині

Коронавірус в Україні 22 травня: чому половину країни залишили "жорсткому" на карантині

Кількість інфікованих коронавірусом в Україні упродовж доби збільшилася на 442 нових випадки. Станом на 21:00 22 травня відомо про 20 148 хворих у країні. За добу хвороба забрала життя  9 осіб. Кількість летальних випадків сягнула 588. Кількість одужалих вже 6 585.

ТСН.ua підготував матеріал про поширення коронавірусу в Україні, а також про інфікування українців.

Географія поширення коронавірусу 

Як повідомилиу Міністерстві охорони здоров'я, в Україні наразі 19 706 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Серед нових хворих 29 дітей та 74 медичних працівників. Госпіталізовано у заклади охорони здоров’я 127 осіб.

Найбільшу кількість підтверджених випадків за добу зареєстровано у Чернівецькій області (63), Львівській області (65), а також у місті Києві (47).

Детальна ситуація в областях має такий вигляд:

  • Вінницька область — 824 випадки;
  • Волинська область — 740 випадків;
  • Дніпропетровська область — 859 випадків;
  • Донецька область — 141 випадок;
  • Житомирська область — 607 випадків;
  • Закарпатська область — 1003 випадки;
  • Запорізька область — 401 випадок;
  • Івано-Франківська область — 1268 випадків;
  • Кіровоградська область — 460 випадків;
  • м. Київ — 2522 випадки;
  • Київська область — 1344 випадки;
  • Львівська область — 1240 випадків;
  • Луганська область — 43 випадки;
  • Миколаївська область — 277 випадків;
  • Одеська область — 814 випадків;
  • Полтавська область — 266 випадків;
  • Рівненська область — 1323 випадки;
  • Сумська область — 166 випадків;
  • Тернопільська область — 1105 випадків;
  • Харківська область — 866 випадків;
  • Херсонська область — 173 випадки;
  • Хмельницька область — 299 випадків;
  • Чернівецька область — 2905 випадків;
  • Черкаська область — 383 випадки;
  • Чернігівська область — 119 випадків.

Детальніше про інфікування українців дивіться в нашій інфографіці:

ТСН.ua

Пом'якшення карантину 

В Україні від 22 травня почав діяти "адаптивний карантин", послаблення щодо якого ухвалюють по кожній області окремо. Триватиме він упродовж наступного місяця, до 22 червня, коли передбачає чергове послаблення карантинних обмежень.

Наразі до послаблення карантинуне готовими виявилися11 областей і їм не рекjмендовано послабляти карантинні обмеження:

  • Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Полтавська, Миколаївська, Хмельницька - не провели достатньої кількості тестувань
  • Київська та Київ, Рівненська, Волинська, Закарпатська - мають досі велику кількість нових випадків
  • Чернівецька (має перевищення нормативу одразу за двома показниками) – рівень захворюваності та заповнення лікарняних ліжок. 

Водночас, планується, що в Україні від 1 червня буде відновлена робота спортивних комплексів, фітнес-центрів разом з басейнами. За словами очільникк\а МОЗ Максима Степанові, ці заклади запрацюють на третьому етапі послаблення карантину.

А от вже від 10 червнякафе і ресторани зможуть приймати клієнтів у приміщеннях закладів.

Наразі після дозволу Кабміну в Україні відновили роботу 90% продовольчих ринків. Наразі у всіх регіонах країни працює 750 продовольчих ринків. Держпродспоживслужба також перевірила вже майже десять тисяч салонів краси, кафе та магазинів на дотримання санітарних норм. Із них вісім тисяч відповідають всім санітарним вимогам. 

Тим часом, мер Києва Віталій Кличко звернувся до уряду із проханням дозволити послабити карантин, попри те, що рівень захворюваності коронавірусом в Києві перевищує норму. Йдеться лише про "критично важливі" послаблення: запуск громадського наземного транспорту та відкриття торгових закладів площею до тисячі квадратних метрів від 23 травня. Також він просить відкрити метро від 25 травня. 

Міністерство охорони здоров’я України

Відновлює богослужіння за участю вірян у храмах і Православна церква України. Але для відвідування храмів потрібно дотримувати правил безпеки. Перш за все, перевіряти свою температуру перед походом до церкви, одягати маску, дотримуватися дистанції. Також вірян закликають не цілувати ікони, для вшанування достатньо поклону. 

Водночас, церкви відновлять служби у тих областях, у яких є покращення епідеміологічної ситуації з коронавірусом COVID-19.  

Послаблює обмеження і Державна міграційна служба України. Від 25 травня переважна більшість територіальних підрозділів ДМС працюватимуть за звичайним графіком роботи, відновлюється робота сервісу "Електронна черга", буде знято обмеження щодо порядку надання адміністративних послуг. 

Разом із цим, українців просять під час відвідування підрозділів дотримуватися рекомендацій і правил безпеки. 

Боротьба з коронавірусом

Миколаївських медиків почали тестувати на антитіла до коронавірусу. Вони першими контактують з інфікованими на COVID-19. Дослідження вже пройшли головні лікарі всіх медустанови міста: у них взяли аналіз крові. 

Детальніше про ситуацію з коронавірусом у регіонах

Київська область та м. Київ  

У Києвіупродовж минулої доби виявили ще 47 людей, які заразилися новим коронавірусом. Від ускладнень, спричинених COVID-19, померла одна людина. Також протягом доби у столиці одужали 22 людини.

Захворіли, зокрема, 22 жінки віком від 19 до 86 років та 23 чоловіка від 19 до 76 років. І двоє хлопчиків, яким 9 та 10 років. 

Згідно зі статистикою, в столиці вже 2522 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. Померли - 58 пацієнтів, а одужали - 338 людей.

У зв'язку з великою кількістю хворих, Київ не може перейти до наступного етапу послаблення карантину. А тому мер Києва Віталій Кличко звернувся до уряду із проханням дозволити його пом'якшити. Йдеться лише про "критично важливі" послаблення: запуск громадського наземного транспорту та відкриття торгових закладів площею до тисячі квадратних метрів від 23 травня. Також він просить відкрити метро від 25 травня.  

Крім того, Віталій Кличко прогнозує, що у Києві наступного тижня можуть відновити роботу торгово-розважальні центри. Йдеться, за його словами, про 27 травня.

Заступник глави КМДА Валентин Мондриївський також розповів, що після поновлення роботи столичної підземки кількість пасажирів у вагонах метро обмежувати не будуть, їм також не перевірятимуть температуру. Це пояснюється тим, що всім пасажирам температурний скринінг неможливо. Аналогічна ситуація і з кількістю пасажирів. 

Водночас, у наземному транспорті, зможуть перевозити стільки пасажирів, скільки є сидячих місць. Однак,  поки немає остаточного рішення про запуск громадського транспорту в Києві. 

Харківська область 

Вранці понеділка, 25 травня о 5:30, розпочне роботухарківський метрополітен. Містян вже зараз попередили, що послаблення карантину, не означає його скасування. Тому громадяни в громадському транспорті мають дотримуватися санітарних норм. 

Львівська область

До 29 травня у Львові послаблення карантину не буде. Таке рішення ухвалила 22 травня комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій області. За словами директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ореста Чемериса, протягом останніх 7 днів спостерігається ріст пацієнтів, що потребують стаціонарного лікування. До прикладу, нині в реанімації 30 людей, тоді як минулого тижня було 12.

Чернівецька область 

За словами заступниці міністра охорони здоров'я Ірини Микитчак, на Буковині лікарні першої і другої "хвилі", визначені для прийому пацієнтів з новим коронавірусом COVID-19,вже заповнені.  Водночас, попри велику кількість хворих, Чернівецька область вирішила послабити карантинні обмеження і скасувати особливий режиму в’їзду та виїзду на територію області. Однак ще до понеділка, 25 травня, КПП на кордонах області продовжать роботу.

"Обласна комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення пом’якшити дію особливого режиму в’їзду та виїзду у Чернівецькій області. Проїзд приватного транспорту та міжобласне сполучення відновлено", - глава ОДА Сергій Осачук.

Волинська область

Загалом в області недуга підтвердилась у майже 700 осіб, а 21 людина померла. Крім того, лікарні заповнені менше ніж на тридцять відсотків. Попри порівняно позитивну динаміку і пом'якшення карантину на Волині 22 травня, ні міський, ні приміський транспорт не запрацював.

Рівненська область

За минулу добу в регіоні зафіксовано66 випадків інфікування коронавірусом. Пом'якшення карантинних заходів тут також поки не буде. За статистикою в області виявлено чимало хворих, воднчоас ,проодиться і багато тестів на виявлення COVID-19.

"Кількість зареєстровних випадків захворювання на коронавірус в основному залежить від обсягів тестувань, які робляться. Рівненщина є стабільно одним із лідерів за проведеними цими дослідженнями", - пояснив головний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов.  

Закарпатська область 

Через високий рівень захворюваності коронавірусом на Закарпатті ухвалили рішення не пом’якшувати карантин від 22 травня. Причиною стрімкого спалаху коронавірусу в Мукачеві став психоневрологічний диспансер.

"На 100 тисяч населення у нас майже 14 хворих на коронавірус, а послаблювати карантин можна, якщо ця цифра складатиме не більше 12 хворих на 100 тисяч населення", - прокоментував голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.  

Відео За добу в Україні зафіксовано 442 нових випадки коронавірусу

В міністерстві охорони здоров'я оновили статистику по COVID-19. Загалом в країні виявили 20 148 випадків коронавірусу. Від початку пандемії померли 588 людей. За останню добу зафіксували 442 нових випадки. Кількість одужалих сягнула вже 6 585. Більше про коронавірус в Україні  

Слід зауважити, що вчора було відомо про 19 706 хворих на коронавірус і, зокрема, про 579 померлих. Подолати недугу змогли 6 227 українців. Детальніше про ситуацію з коронавірусом в Україні станом на 21 травня.

За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобів боротьби з COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Більше новин про коронавірус читайте на сайті ТСН.ua за посиланням.

Источник материала
Поделиться сюжетом