23 апреля, вторник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Спонсоровані США лабораторії в Україні з’явились завдяки Обамі після його особистого приїзду
Спонсоровані США лабораторії в Україні з’явились завдяки Обамі після його особистого приїзду

Спонсоровані США лабораторії в Україні з’явились завдяки Обамі після його особистого приїзду

На території України діють таємничі іноземні сховища небезпечних  інфекцій -  цю жахачку майже синхронно з Москвою підхопили проросійські депутати у Верховній Раді. Далі питанням зацікавились українські медіа. І тут наштовхнулися на структуру з обмеженим допуском, яка реально існує в державі. Виявилось, у  нас справді є об’єкти, де працюють із найагресивнішими патогенами, здатними знищити мільйони людей. Їхня кількість і розташування ніколи не будуть у загальному доступі, бо йдеться про третій ступінь біозахисту. Щоб потрапити туди, ТСН.Тиждень довелося домовлятись кілька тижнів.

Що тільки не розповідали про так звані секретні американські лабораторії в Україні. Розробка біологічної зброї, експерименти над українцями. В лабораторії "Центру громадського здоров'я" її гостинний керівник, пані Наталя, показує, що ж насправді відбувається в середині ізольованої зони.

Лабораторія вражає сучасним обладнанням, проте аж ніяк не своїми розмірами. Весь персонал - усього п'ятеро мікробіологів. Утім, це люди з надзвичайним допуском. Працюють з дуже небезпечними збудниками - сибірка, холера, бруцельоз, лептоспіроз, туляремія, лістеріоз.

Необережне поводження з цими невидимими створіннями може накоїти багато лиха. Розпізнати епідемію на ранньому етапі – це і є основне завдання лабораторії. Біолог працює з обережністю сапера на мінному полі. Аби не помилитися, що перед твоїми очима, потрібні еталонні зразки всього, включно з найнебезпечнішими патогенами на планеті. Та при мінус двадцяти, як їх зберігають у лабораторії, вони нікому не загрожують.

Система водопостачання та водовідведення у приміщенні повністю замкнена. Навіть повітря не виходить з кімнат, де проводяться дослідження.

ТСН
Фото візиту Обами до лабораторії в Україні

"У нас кімнати лабораторії перебувають під негативним тиском, тобто вентиляція під негативним тиском. Якщо навіть раптом трапиться якийсь розлив в одній кімнаті, то все повітря залишиться там і вентиляційна система з фільтрами вбере в себе весь аерозоль. Він не зможе покинути ані всю будівлю, ані кімнату, де може статись інцидент”, - каже Наталія Видайко.

Десь тут, у лабораторії, зберігається те, що держава називає своїм стратегічним запасом біоматеріалів – колекція особливо небезпечних мікроорганізмів. Від різних хворих, з різних місць і з різних років.

Що буде, якщо страшні збудники потраплять до рук біотерористів, уявити неважко. У буремні дев'яності того ж боялись і Сполучені Штати, коли вирішили профінансувати цю та інші українські лабораторії. А на початку двохтисячних міноборони США та МОЗ України підписали угоду про обмеження циркуляції небезпечних біологічних патогенів. Так і виникла спільна програма зменшення біологічної загрози.

ТСН
Фото візиту Обами до лабораторії в Україні

На підтримку вітчизняної біобезпеки Україна отримала від Штатів більш, ніж 200 мільйонів доларів. Але чому з боку Сполучених Штатів гроші йшли саме через військове відомство - саме цей факт російські пропагандисти використовують, аби створити жахачку про українсько-американські лабораторії для випробовування на людях біологічної зброї.   

“Річ у тому, що ця програма створена після колапсу Радянського Союзу, аби допомогти багатьом колишнім радянським країнам контролювати або знищити біологічну зброю та зібрані й вирощені Радянським Союзом небезпечні патогени”, - пояснює заступник голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон.

Історична угода про “Програму зниження біологічної загрози” підписана саме тут, у цій лабораторії. Щоправда, тоді будівля виглядала геть інакше.

Барак Обама, 44-ий президент Сполучених Штатів, тоді ще майбутній, прилетів на підписання угоди, яка згодом підтримає українських бактеріологів на двісті мільйонів доларів. Лабораторію тоді провітрювали в звичайний радянський спосіб - смик за мотузку, і шибка відчиняється. Стоячи біля вікна, стривожений Обама запитав українських вчених: “Наскільки надійна тут біологічна ізольованість?” “На сто відсотків”, - гуртом почали запевнювати біологи. І тут у відчинене віконце залітає жирна муха. Обама закляк і вже за мить став активним поборником інвестицій в біобезпеку.

ТСН
Фото візиту Обами до лабораторії в Україні

Вчені жартують, що політ цієї мухи врятував українську бактеріологію, яка отримала фінансування програми безпеки. Адже надійно ув’язнити патоген, щоб він не втік, коштує дуже дорого. Китайських біологів й досі підозрюють у тому, що вони допустили витік коронавірусу з лабораторії в Ухані.

Вчені української лабораторії також почули чимало звинувачень. Потік дезінформації був підготовлений за класичним рецептом теорії змови: автори статей та маніфестів, плутаючись у кількості лабораторій, змішали слова “секретний”, “військовий”, “біологічний” та “США” - так і виникла історія про експерименти американців над українцями. Але автори цього пекельного пропагандистького коктейлю не з України.

ТСН

"Більше, ніж десятиліття, Росія розповсюджує дезінформацію про "Програму зниження біологічної загрози». В цих звинуваченнях жодної краплі правди немає. Проте, російська пропаганда рік за роком робить подібні заяви. Всі установи під контролем уряду України. Тільки український уряд вирішує, які дослідження треба проводити, і призначає менеджмент, який керує цими дослідженнями», - пояснює заступник голови дипломатичної місії США в Україні.

Лабораторії, які, з легкої руки Обами, профінансували Сполучені Штати, це установи, які виявляють епідемії на ранньому етапі. Бо й крім коронавірусу, в нас є багато хвороб, які можуть забрати життя тисяч людей. Завдяки таким лабораторіям, нещодавно в Україні вдалося локалізувати спалахи кількох убивчих хвороб - холери та сибірки. Можливо, наслідки цих спалахів могли бути значно драматичнішими, якби не та муха, що залетіла у вікно української лабораторії під час візиту майбутнього президента США. 

Источник материала
Поделиться сюжетом