До списку різних дієт не так давно додалася ще одна, під назвою «безглютенова».
Що ж таке глютен? Кому корисна така дієта? І для чого необхідна ця речовина?.
FreepikУ сьогоднішній статті ми постараємося розповісти про користь і шкоду безглютенової дієти.
Мягкие пятки: готовим домашние ванночки от мозолей и трещин.
Що таке глютен?.
Для того щоб розібратися в «безглютеновій дієті», потрібно знати, що ж таке глютен.
Насправді це всім нам відомий рослинний білок, який міститься в пшениці, вівсі та ячмені.
А в перекладі з англійської слова glue означає «клеїти», мається на увазі його «клейка» особливість при з’єднанні з водою.
Для чого потрібен глютен?.
Глютен — це незамінний компонент багатьох страв.
Завдяки йому вся випічка наших бабусь така пишна, красива і смачна.
Саме за кількістю цієї речовини прийнято визначати сорт борошняних виробів.
Але через клейкий склад глютен використовують і в багатьох інших продуктах.
До найпоширеніших відносять кетчуп, соуси, пельмені, лазанью, різні напівфабрикати і навіть пиво.
Адже саме ця речовина допомагає «склеювати» і робити більш густими продукти.
Чому глютен – зло?.
Кілька років тому всі дієтологи і адепти здорового способу життя почали дружити проти глютену і всіх продуктів, які його містять.
Його звинуватили у всіх захворюваннях, а в магазинах з’явилися стійки з продуктами без глютену.
І в Інтернеті не відстають: ми можемо знайти купу рецептів без глютену для тих, хто поки не готовий відмовитися від випічки.
Кому корисна безглютенова дієта.
Тим, хто хоче спробувати виключити зі свого раціону клейковину, тим у кого проблеми з травленням.
Плюси безглютенової дієти.
Вважається, що таке розвантаження нормалізує тиск і рівень цукру в крові.
Ще вона приводить в норму роботу травної системи.
Може допомогти усунути головні болі, мігрені і м’язовий біль.
Можливість схуднути до 2 кілограм в тиждень.
Виводить токсини, шлаки і радіонукліди з організму.
Запобігає серцево-судинним захворюванням.
Особливості, про які варто знати.
Це не низьковуглеводна дієта, як прийнято вважати.
У фруктах, наприклад, немає клейковини, але вуглеводів предостатньо.
Не тільки булки і макарони.
Відмовитися доведеться, наприклад, від соєвого соусу, м’ясних напівфабрикатів, картопляних чіпсів, цукерок і деяких соусів.
Загалом, тобі доведеться читати етикетки в три рази частіше і уникати таких написів як: «глютен», «солодовий екстракт», «солодовий ароматизатор», «овес», «пшеничний крохмаль», «жито».
І забудь про п’ятничне пивко!.
Безглютенове — не дорівнює здорове! Уважно читай склади і уникай тих продуктів, в яких занадто багато цукру і соди.
Глютен: шкода для організму.
Про шкоду глютену почали говорити зовсім недавно.
А саме — після того як виявили захворювання целіакію.
Воно характерно порушенням травлення і неприйняттям глютену організмом.
Вчені тільки починають вивчати особливості цієї хвороби.
Уже відомо, що 1% населення страждає таким захворюванням.
У будь-якому випадку точних даних про характер целіакію і її лікування поки немає.
У людей, чий організм не приймає глютен, він просто не розщеплюється.
І потрапляючи всередину, речовина пошкоджує оболонку шлунково-кишкового тракту і ускладнює в подальшому просування їжі в шлунку.
А ще в рідкісних випадках зустрічається алергічна реакція на глютен у вигляді різкої втрати ваги, здуття і анемії.
Тому будь-яку дієту варто починати під наглядом дієтолога, який буде контролювати весь процес схуднення і оздоровлення.
Не займайся самолікуванням і будь здорова!.
А от що корисно на 100% — так це наша гімнастика для шиї! Спробуй сама та переконайся:.
Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.
Июль 7 2020, 04:07.
Слава Савельева Автор.
Метки: диеты, глютен, глютеновая диета, клейковина.
Понравилась статья? Оцените:.
(1 оценок, среднее: 5,00 из 5).
Женский журнал Лиза - женский сайт для современной женщины.
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Статьи по теме:.
Безглютеновая диета: что это, плюсы и минусы.
Дієта стіл № 9 — система харчування, яка захистить від цукрового діабету.
Дієта за Певзнером: основи здорового харчування.