Зупинка АЕС, ідеї про майнінг, працевлаштування сина і гра на гаманець Ахметова: 100 днів роботи Буславець в Уряді
Зупинка АЕС, ідеї про майнінг, працевлаштування сина і гра на гаманець Ахметова: 100 днів роботи Буславець в Уряді

Зупинка АЕС, ідеї про майнінг, працевлаштування сина і гра на гаманець Ахметова: 100 днів роботи Буславець в Уряді

Ольга Буславець уже понад 100 днів очолює Міністерство енергетики України. Щоправда, вона досі тимчасова виконувачка обов'язків міністра – спочатку Міністерства енергетики та захисту довкілля, а після його розділення опікується енергетикою.

Кандидатуру Буславець на посаду міністра затвердив уряд Дениса Шмигаля. Проте в останній момент втрутився президент Володимир Зеленський і питання призначення прибрали із розгляду 30 березня у Верховній Раді.

Проте Кабмін все-рівно доручив їй керувати міністерством... тимчасово.

У провладній парламентській фракції "Слуга народу" після призначення Буславець т.в.о. міністра звинуватили прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у роботі на олігарха Ріната Ахметова. За словами народного депутата Олександра Дубінського, на засіданні з фракцією кандидатуру Буславець не обговорювали і не голосували в Раді.

Тимчасово на посаді вже 100 днів. Зеленський пояснив відсутність постійного міністра енергетики кадровим голодом. Мовляв, не можуть знайти достойної кандидатури. "Нам дуже складно знайти міністра енергетики. Яку б людину ми не взяли, наступного дня ЗМІ пишуть: це людина Ахметова, Пінчука чи Коломойського. А де в нас незалежні енергетики?.. Я не можу знайти багато людей, які були б і професійні, і "чисті", - сказав глава держави.

Відео Кабмін на позачерговому засіданні призначив в.о. міністра енергетики

Нове призначення в уряді. В.о. міністра енергетики стала Ольга Буславець. Це сталося на позачерговому засіданні кабінету міністрів, яке відбулося несподіванно для преси. Буславець вже давно працює в структурах управління енергетикою. За інформацією народного депутата Андрія Геруса, саме вона свого часу погодила скандальну формулу "Роттердам+".  

Хто така Буславець

На посаді т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольгу Буславець було призначено 16 квітня 2020 року, а т.в.о. міністра енергетики та перша заступниця міністра енергетики України – від 3 червня. Тимчасово виконувати обов'язки вона може два місяці, тобто до початку серпня.

Буславець родом із Макіївки Донецької області. Закінчила факультет електропостачання Донецького державного технічного університету, за фахом - інженер-електрик.

Трудову діяльність  розпочала на посаді економіста, інженера підприємства селищних електричних мереж. Від 2005-го - на державній службі, в Мінпаливенерго та Міненерговугілля. Має почесне звання "Заслужений енергетик України". Була генеральною директоркою директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Нагороджена знаком "Відмінник енергетики України". Кандидатка технічних наук.

Перші кроки на посаді й скандали

Першочерговими проблемами на ринку енергетики Буславець назвала аварійний стан електромереж та розбалансування енергоринку. Міненерго під її керівництвом розпочало розробку енергетичного балансу для всіх типів генерації, щоб подолати великий профіцит електроенергії в системі.

Буславець зазначила, що зниження споживання струму в Україні складе 7% за підсумком 2020 року, а в карантинні місяці – 10%.

"Ми відпрацювали ремонтний майданчикдля всієї генерації для того, щоб зробити реальний баланс на ринку електроенергії, який би відповідав попиту і пропозиції. І цей баланс буде спрямований на те, щоб забезпечити стабільну роботу енергосистеми, безпеку використання і експлуатації ядерних блоків та збалансувати ціни на ринку електроенергії. Прибрати профіцит електроенергії", - розповіла Буславець.

Далі почалися скандальні заяви та дії щодо зменшення частки атомної енергетики та збільшення привілеїв зеленій енергетиці. А це – збільшення вигоди, зокрема і енергоімперії Ріната Ахметова, та збитки державним підприємствам.

Тодішній народний депутат Олександр Ткаченко (нині міністр культури та інформаційної політики) раніше повідомив, що фракція "Слуга народу" виступає за відставку з посади виконувачки обов'язків міністра енергетики Ольги Буславець. У своєму телеграм-каналі Ткаченко написав, що вона лобіює інтереси "зеленої", але дорогої енергетики Ахметова.

"Це вже більш ніж прозорий натяк Шмигалю, що в його королівстві все не дуже. Зокрема, з в.о. міністра енергетики Ольгою Буславець, яка лобіює інтереси "зеленої", але дорогої енергетики Ахметова. Дійшло до того, що "Слуги народу" об'єдналися "в єдиному пориві", щоб відправити Буславець у відставку", - написав Олександр Ткаченко.

Вартість електроенергії в Україні формується єдиною для всіх, незалежно від типу виробництва. І якщо зменшується частка дешевої енергії – атомної, то її в тарифі має компенсувати держава, або ж просто підвищують ціни на неї. Нині в Україні зменшилася частка дешевшої атомної електроенергії та збільшилася дорожча – теплова та альтернативна. Зазначимо, що альтернативна енергетика в Україні виробляє лише 8% електроенергії, проте з ринку забирає 26% грошей. Ще рік тому ця цифра була меншою. Як результат – держава уже заборгувала "зеленим виробникам".

Про чиновницькі прийоми Буславець свідчать дані ЗМІ, які вказують на лобіювання інтересів компанії ДТЕК, що належить Рінату Ахметову. "На догоду тепловим електростанціям Ріната Леонідовича вона зупинила на позаплановий ремонт рекордну за всю історію України кількість атомних енергоблоків. На догоду сонячних і вітрових електростанцій Ахметова вона, знову-таки за твердженням злих язиків, спочатку імітувала, а потім зірвала переговори про зниження тарифів для "зеленої" генерації". У цьому сенсі також можна говорити про "технології Буславець" - заявив політолог Володимир Фесенко.

Проте, пише політолог, Буславець завдяки своїй надзвичайній активності привернула до себе чимало уваги й стала "токсичною, несучи сильний і потенційний ризик".

Майнінг криптовалют на потужностях "Енергоатому"

Буславець розглядає можливість майнінгу криптовалют на потужностях атомних електростанцій. Відповідне доручення опрацювати це питання вона дала директорату розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості ДП "НАЕК "Енергоатом".

"Опрацювати разом з ВП "Енергоатом-Трейдінг" ДП "НАЕК "Енергоатом" нормативні та технічні питання можливої реалізації проєктів з майнінгу криптовалют з метою забезпечення додаткових ринків збуту електроенергії, виробленої атомними електростанціями", - ішлося у листі керівниці Міненерго.

Головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов звернув увагу на те, що в державі склалася ситуація, коли дешева електроенергія, вироблена на АЕС, ніби не потрібна, а натомість купують електроенергію, вироблену на сонячних електростанціях і яка в рази дорожча за атомну.

"Енергоатом" виробляє найдешевшу електроенергію в Україні і фактично дотує всю економіку. Від 2011 року олігархи пролобіювали проєкти сонячних електростанцій під виглядом боротьби за екологію, і встановили тарифи на зелену енергію в 7-8 разів вище за "Енергоатом", які держава оплачує в кінцевому підсумку з доходів і втраченого прибутку самого "Енергоатому". Схема вбивала "Енергоатом", але це було вигідно можновладцям, які вклалися в таку дохідну тему. Атомною енергетикою вирішили пожертвувати, щоб допомогти зробити мільйонерів мільярдерами", - зазначив журналіст.

Відео Спалити надлишок дешевої електроенергії: в Мінекоенерго вирішили зайнятись майнінгом криптовалют

В Мінекоенерго вирішили зайнятись майнінгом криптовалют. Таким чином чиновники збираються спалити надлишок дешевої електроенергії з атомних електростанцій. Власне ідею висунула тимчасова міністерка Ольга Буславець і це дуже обурило народних депутатів. Парламентарі називають ідею не етичною. Натомість експерти кажуть, що ідея могла б спрацювати, як би до неї долучились професіонали.  

2020-го виробництво різко впало, а кількість сонячних електростанцій, які мають таку прибутковість, різко збільшилася. На атомних станціях виробництво здійснюється за планом, там не може бути великого перевиробництва і викиду безкоштовної енергії. "Майнінг треба якраз пропонувати сонячним станціям, у яких буває надлишок безкоштовної електрики, і її треба утилізувати", - зазначив журналіст.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус вважає, що ідея з майнінгом на базі АЕС у такому формулюванні є дивною. "Електроенергія від "Енергоатому" сьогодні є найдешевшою, середня ціна продажі близько 70 коп. В "Енергоатома" немає проблем із продажею своє електроенергії, якщо йому не забороняти її продавати. Проблема, що "Енергоатом" обмежують вручну адміністративно, то забороняють продавати по двохсторонніх договорах, то наказують зупиняти атомні блоки", - зазначив Герус.

Нардеп порадив не ставитися до цієї ініціативи серйозно і впевнений, що це "спроба перекласти проблему із хворої голови на здорову, імітувати, що ніби іде якась робота, і закінчиться це все нічим".

Протилежної думки дотримується радник експрем'єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак. У своєму блозі на Ліга.net він розповідає, що в ідеї немає ніяких спекуляцій.

"Технологічно це не проблема. Сучасне обладнання може включатися і виключатися за хвилину. Відповідно майнінгом можна згладжувати будь-які коливання споживання та генерації. Причому мегаоперативно буквально миттєво. Саму ферму на 100 МВт при отриманні всіх дозволів можна побудувати за 6-8 місяців. Інвестиції порядку 1 млн. на 1 МВт. Тому з технологічного боку ініціатива правильна", - зазначає Мушак.

Він навіть пригадав, що нібито в 2016-2017 роках з ідеєю зробити майнінгу на АЕС зверталися до тодішнього президента Петра Порошенка. "Але він (прим. Порошенко) відповів, що влазити в це не хоче, бо американці відіб’ють руки".

Відео Майнінг корупції: депутат звинуватив в.о. міністра енергетики Ольгу Буславець у корупції

Ініціатива в.о. міністра енергетики Ольги Буславець щодо майнінгу на базі  "Енергоатому" криптовалют отримали новий поворот. Депутат звинуватив чиновницю у корупції і звернувся до НАЗК із заявою проти неї нібито через конфлікт інтересів в її дорученні "Енергоатому". Виявилось, що в підрозділі компанії, якому адресувалось дане доручення, працює син Ольги Буславець.  

Нардепи проти зупинення атомних енергоблоків

ДП "Енергоатом" може скоротити виробництво електроенергії на українських АЕС, згідно з проєктом прогнозованого балансу виробництва електроенергії до 2020 року. Відповідний документ за підписом технічного директора і т.в.о. першого віцепрезидента компанії Валерія Кравця опублікував колишній нардеп Сергій Лещенко. Зокрема, йдеться про повну зупинку одразу трьох блоків потужністю 3000 МВт і зменшенні виробництва ще на п'яти блоках.

97 народних депутатів закликали прем'єра Шмигаля не зупиняти атомні енергоблоки. У Міненерго такі зупинки назвали плановими – на ремонт.

"Просимо вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі Об’єднаної енергетичної системи України шляхом перегляду показників прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік", - йдеться в зверненні нардепів.

Парламентарі попросили Шмигаля надати копії розрахунків і техніко-економічного обґрунтування, на основі яких було переглянуто енергетичний баланс України на поточний рік. На думку депутатів, новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь більш дорогих виробників - "зеленої" і теплової генерації, що спровокувало зростання тарифу на електроенергію на ринку на "добу вперед" на 13%.

До того ж ініціатори звернення вважають, що відключення атомних енергоблоків знижує рівень безпеки, скорочує фінансові показники "Енергоатома", а також збільшує обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Колишня народна депутатка від "Батьківщини" Ольга Белькова зазначила у Facebook, що атомна енергія має прогнозований постійний попит на свої потужності від великих промислових виробників, тому її не можна обмежувати і слід забезпечити стабільну і безпечну роботу. На її думку, ініціатива Міненергетики на чолі з Ольгою Буславець щодо початку майнінгу криптовалют на базі державних атомних електростанцій є помилковою, оскільки "Енергоатом" має постійний попит на свою електроенергію.

Відео Енергетична криза: депутати просять президента та уряд не відключати блоки на українських АЕС

Енергетична криза. Майже 100 депутатів просять президента та уряд не відключати блоки на українських АЕС. Атомна енергія, мовляв, найдешевша. А Україна уже має дорожчу, аніж у Франції чи Німеччині електроенергію для промисловості. А із закриттям станцій тарифи можуть зрости і для населення.  

Зростання вартості електроенергії

Нардепи направили ще одне звернення прем'єру щодо збільшення частки ТЕС на тлі зупинки та зменшення потужності працюючих енергоблоків АЕС. На їхню думку, це призведе до зростання вартості електроенергії.

"Середньозважена ціна на електричну енергію, яка була реалізована "на добу навперед", зросла на 13% порівняно з квітнем 2020 року, що збільшило фінансове навантаження на внутрішнього виробника, підприємства житлово-комунального сфери та державний сектор економіки", - сказано у листі.

Парламентарі пояснюють, що зростання кінцевої вартості електроенергії триватиме й надалі, що, своєю чергою, спричинить постійне зростання вартості електроенергії для споживачів. Також, народні обранці вважають, що зниження частки АЕС призведе зростання ризиків "віялових відключень".

Обмеження діяльності АЕС матиме негативний вплив на показники "Енергоатому" і компанія потребуватиме суттєвої фінансової допомоги, зокрема, для покриття витрат за кредитами, зазначили нардепи.

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), запропонувала підвищити тарифи на електроенергію для населення. Для здешевшання вартості світла в Україні потрібно, щоб зросла частка дешевшої енергетики – державної атомної. Натомість був ухвалений новий енергетичний баланс, який передбачає скорочення частки атомної енергетики. Натомість удвічі дорожчу теплову та майже у 10 разів зелену енергетику лишили майже без змін.

"Ми сьогодні рятуємо одну сторону, зокрема, закриваючи державний "Енергоатом". Забуваємо про всіх. Однак ми рятуємо або теплову, або зелену генерацію", – стверджувала Бєлькова.

Екснардеп Сергій Лещенко твердить – така схема не випадкова. Мовляв, новий баланс допоможе не вивести галузь із кризи, а лише заробити окремим олігархам.

Свого часу нардеп Андрій Герус повідомляв, що нинішня виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець затверджувала формулу "Роттердам+". Видання "Наші гроші" повідомляло, що свого часу Буславець відстоювала пільги для Луганської ТЕС, яка також належить Рінату Ахметову. Втім сама виконувачка обов'язків міністра звинувачення відкидає. Твердить, ТЕС потрібні для пікового балансу. А із "зеленою генерацією" ведуть переговори, щоб зменшити виробництво і знизити тариф. А також нібито можуть ввести мораторій на будівництво нових станцій.

Буславець заявила, що ціна на електроенергію для населення не підвищуватиметься до кінця 2020 року. "Тариф для населення у нас залишається цього року, як і попереднього року, незмінним. І не потрібно турбувати суспільство. Є різні заяви, але ми маємо сказати, що населення отримує електричну енергію за незмінною ціною", - сказала Буславець.

Водночас для промисловості ціна може зростати, але, за її словами, зміна тарифів "Укренерго" для промислових споживачів має стати "останнім заходом" для вирішення проблем, які існують.

Зазначимо, що зростання вартості електроенергії для промисловості може означати зростання собівартості виробництва теплової енергії, постачання води. А це може відобразитися зростанням тарифів для споживачів.

Про незмінність тарифів на електроенергію для населення запевнив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Розслідування дій Міненерго

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідуванняза фактом можливих неправомірних дій службових осіб Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

"Посадові особи міністерства затвердили оновлений прогнозний баланс електроенергії об’єднаної енергетичної системи України на 2020 рік. У зв'язку з цим відбувається зниження виробництва атомної галузі на 8,6%, що може призвести до зупинення енергоблоків АЕС, збитків державному бюджету України та банкрутства об’єкта державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави", - йшлося у повідомленні.

Оновлений прогнозний баланс електроенергії передбачає виведення підприємства державного сектору економіки атомної галузі в резерв та роботу на зниженій потужності енергоблоків. Натомість збільшено обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній.

У Верховній Раді також вимагали створити тимчасову слідчу комісію щодо ситуації в енергетиці. Причина - зупинка блоків на українських АЕС. Нардепи твердять, через це державний "Енергоатом" зазнає збитків, а електрика дорожчає.

Посада сина Буславець та конфлікт інтересів

Народний депутат Гео Лерос звинуватив Буславець у порушенні антикорупційного законодавства. Йдеться про конфлікт інтересів. За даними політика, Буславець 8 травня напряму дала окреме доручення підрозділу "Енергоатому", щоб зберегти виведений раніше підрозділ, в якому працює її син Станіслав Буславець. 

"Енергоатом" - оператор ядерних установок - має у своїй структурі відокремлений підрозділ. Усі ці підрозділи є невід'ємною частиною всієї компанії, а їхні керівники підпорядковуються виключно керівнику "Енергоатому". Найновіший зі створених відокремлених підрозділів ВП "Енергоатом-Трейдинг". Це підрозділ створений спеціально під новий ринок для торгівлі електричною енергією на всіх сегментах ринку, що виробляється на атомних станціях. Тобто, на атомних станціях виробляють електроенергію, а "Енергоатом-Трейдинг" її продає. І ось в цьому підрозділі у відділі торгівлі на ринку "на добу вперед" працює Буславець Станіслав Олександрович, син теперішньої т. в. о. міністра енергетики та захисту довкілля. Міністр має повну владу над керівником "Енергоатому", саме міністр вносить до Кабінету міністрів України подання на звільнення або призначення президента компанії та його заступників - віцепрезидентів", - повідомив Гео Лерос.

За його інформацією, 23 лютого попередник Ольги Буславець Віталій Шубін затвердив нову структуру "Енергоатому", в якій "Енергоатом-Трейдинг" як підрозділ взагалі відсутній. "Буславець, ставши т.в.о. міністра, одразу почала рятувати робоче місце свого сина, який може його втратити, якщо вже затверджена структура буде впроваджена в "Енергоатомі". Саме тому з'являються абсурдні "окремі доручення", в яких міністр доручає працювати керівнику "Енергоатому" з конкретними його ж підлеглими, серед яких і син Буславець. Якщо говорити нормою закону, це називається конфлікт інтересів в діях т.в.о. міністра", - написав нардеп.

Лерос вимагає від НАЗК негайно вручити протокол про корупцію Буславець, після чого вона буде внесена до реєстру корупціонерів. Також політик вважає, що Буславець мають звільнити із займаної посади.

Нардеп Лерос додав, що Буславець на посаді очільниці міністерства діє виключно в інтересах олігархів, на сьогодні "Енергоатом" отримує мільярд гривень збитку щомісяця, відповідно прибуток надходить до рук олігархів.

"При цьому, план порятунку енергетики готують не міністри, а менеджери Ахметова. Простими словами, монополіст поставив свого міністра і тепер Україна купує теплову та альтернативну енергію, знищуючи дешеву атомну енергетику, а інші громадяни - заручники і не можуть на це вплинути", - констатував Лерос.

Своєю чергою це звернення до НАЗК Буславець називала надуманим.

Згодом стало відомо, що син Буславець звільнився з підрозділу "Енергоатома". Причин не назвали.

"Задовольнила ще одне бажання Ахметова"

Колишній нардеп Сергій Лещенко заявив, що в.о. міністра енергетики Ольга Буславець "задовольнила ще одне бажання Ахметова" і заборонила виробництво електроенергії з газу.

Екснардеп говорить, що комерційний інтерес в тому, щоб всі купували вугілля, а 90% вугілля видобуває компанія ДТЕК, яка продає його за цінами набагато вищі за світові. Окрім цього, за його словами, ДТЕК змогла домогтися останнім часом такого:

  • Повна заборона імпорту електроенергії, навіть з Білорусі.
  • Мито на імпорт вугілля марки Г у розмірі аж 65%.
  • Зупинка трьох блоків АЕС.
  • Заборона "Енергоатому" проводити аукціони для продажу е/е за двосторонніми договорами.
  • Заборона тепловим електростанціям використовувати газ для виробництва електроенергії (тепер тільки вугілля).

"Всі ці дії спрямовані на переділ ринку в інтересах ДТЕК Ахметова, у якого 70% потужностей теплоелектростанцій і 90% видобутку вугілля, але які програють конкуренцію на ринку. Саме для обмеження конкуренції на ринку політичними рішеннями Ахметову і потрібні лояльні і слухняні чиновники, без цього його енергетичний бізнес - банкрут. Тепер Ахметов зможе продавати додаткових 0,5 млн тон вугілля на місяць. А це дозволить йому заробити додаткову чистий прибуток більше 300 млн грн на місяць або 3,6 млрд грн на рік", - пише Лещенко.

Скорочення "зелених" тарифів

3 липня Верховна Рада підтримала урядовий законопроєкт про "зелену енергетику", який, зокрема, скорочує зелені тарифи для підприємців.

Законопроєкт №3658 з повною назвою "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" був запропонований Міністерством енергетики.

Як зазначається на сайті парламенту, його мета - врегулювання на законодавчому рівні нагальних проблем "зеленої" генерації, зменшення фінансового навантаження на кінцеву ціну через високий рівень "зеленого" тарифу, досягнення балансу інтересів суспільства, споживачів електричної енергії та учасників ринку електричної енергії, запобігання дефіциту коштів на ринку електричної енергії, покращення платоспроможності ДП "Гарантований покупець".

Його головні положення передбачають зниження зелених тарифів для вітроелектростанцій (ВЕС) введених в експлуатацію до 2020 року на 7,5%, для сонячних електростанцій (СЕС) - на 15%.

Проєкт встановлює відповідальність за небаланси виробникам відновлюваної енергетики в 2020 році в розмірі 50% від помилки прогнозу і 100% в 2021 році. Документ також передбачає, що держава вирішить проблему поточної заборгованості, яка становить 18 млрд грн, перед підприємствами зеленої електроенергії - 40% до кінця 2020 року і по 15% щокварталу до кінця 2021 року.

Проєкт, таким чином, закріплює:

  • Зниження тарифів та економія до 2 мільярдів євро: які умови меморандуму щодо "зеленої енергетики"
  • меморандум між урядом та виробниками "зеленої" електроенергії, у якому було передбачені зниження "зелених" тарифів та відповідальність за небаланси.

Буславець запевняла, що цей законопроєкт допоможе Україні значно зекономити - близько 7 млрд грн щорічно.

Реакція іноземних інвесторів

Буславець заявила, що Мінекоенерго відновить переговори з інвесторами у проєкти з відновлювальної енергетики, щоб знизити "зелений" тариф та вирішити проблему небалансу енергосистеми. Згодом Буславець заявила що меморандум буде допрацьований.

Тим часом посли восьми країн - Німеччини, Франції, Великої Британії, Швеції, Бельгії, Канади, Норвегії, Південної Кореї – звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови Офісу президента Андрія Єрмака. Ці країни інвестували у проєкти з розвитку альтернативної енергетики в Україні, вони розчаровані можливим ретроспективним переглядом "зеленого" тарифу та закликають уряд цього не робити.

"Ми розчаровані тим, що результати, досягнуті в секторі, і довіра інвесторів, викликана рішучістю країни виконувати свої зобов'язання згідно з українським законодавством, підриваються прийняттям рішень, які можуть мати короткострокову вигоду, але дуже негативні довгострокові наслідки для електроенергетичного сектора та в цілому для інвестиційного клімату України", - зазначається в зверненні.

Посли закликали уряд не вносити зворотних змін у закони та правила, які забезпечують іноземним інвесторам гарантовану основу для їхніх інвестицій, зазначивши, що в іншому випадку інвестори будуть шукати законних можливостей для протидії таким рішенням.

"Низка українських проєктів з відновлювальної енергетики була забезпечена гарантіями експортного кредиту, наданими закордонними урядами. Тому ми не можемо виключати можливості того, що будь-яке одностороннє скасування правових гарантій з боку України може призвести до того, що надання державних кредитних гарантій у майбутньому здійснюватимуться з більшим небажанням", - попередили посли.

Вони висловили впевненість у можливості успішного завершення процедури медіації з цього питання за участю Секретаріату Енергетичного співтовариства.

"Ми з оптимізмом дивимося на процедуру медіації, яку ваш уряд зараз проводить із Секретаріатом Енергетичного співтовариства і яка найближчими тижнями має призвести до консенсусної угоди з іноземними інвесторами та відповідними зацікавленими сторонами. Ми розуміємо, що проект Меморандуму був підготовлений у процесі медіації. За умови необхідної доброї волі з обох сторін цей Меморандум може бути доопрацьований, забезпечуючи можливу основу для врегулювання, одночасно покладаючи кінець невизначеності у цьому секторі", - зазначається в зверненні.

Закупівля вугілля у ДТЕК Ахметова

У Міністерстві енергетики повідомили, що публічне акціонерне товариство "Центренерго" планує закупити близько 2,4 млн тонн вугільної продукції для відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої. Половину обсягів закуплять у вітчизняних виробників. Серед приватних найбільша - ДТЕК Ріната Ахметова.

Про це стало відомо після наради щодо відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої, передає пресслужба Міненерго.

"На друге півріччя ПАТ "Центренерго" потребує орієнтовно 2,4 млн тонн вугільної продукції. З яких державними шахтами може бути забезпечено лише близько половини від необхідного обсягу. Решту ПАТ "Центренерго" має можливість закуповувати у вітчизняних виробників по конкурентним цінам", - повідомила виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець.

Наголошується, що в осінньо-зимовий період планують забезпечити стале постачання вугільної продукції, тому найближчим часом шахтарі мають повернутися до роботи. Інакше - "ми будемо вимушені імпортувати вугілля за зовсім іншими цінами", - пояснила Буславець.

"Центренерго" продовжує використовувати природний газ для виробництва електричної енергії попри рішення Кабміну щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на теплових електростанціях. Тому, підприємству було рекомендовано визначитись із перспективами закупівель вугільної продукції до кінця року.

Своєю чергою, представники "Центренерго" також висловили намір залучити кредити державних банків для фінансового оздоровлення підприємства.

Нагадаємо, 1 квітня компанія ДТЕК зупинила усі виробничі процеси, крім підтримки життєдіяльності на своїх шахтах. Причиною називають "системну кризу у енергетичній галузі України". Після цього, наприкінці червня, шахтарі вийшли на протести у Києві. Вони поскаржились, що "Центренерго" не погашає борги перед шахтою. За словами протестувальників, майже 800 співробітників недоотримали вже загалом 58 млн грн.

Источник материала
Поделиться сюжетом