26 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Міжнародний день пива: що за свято, де відзначають та історія напою
Міжнародний день пива: що за свято, де відзначають та історія напою

Міжнародний день пива: що за свято, де відзначають та історія напою

В першу п’ятницю серпня, цього року це 7 число, у світі святкують Міжнародний день пива. Розповідаємо, що це за свято.

Чому пиво таке популярне

Пиво - це третій за популярністю напій у світі після чаю та води. Пиво, у вигляді того напою, до якого ми звикли, з’явилося у середині ХІІІ ст. Але є свідчення, що люди варили та вживали пиво ще 9000 років до н.е. Деякі дослідники вважають, що люди почали саджати пшеницю не для випікання хліба, а саме для приготування пива.

Pexels

Згідно з археологічними знахідками, пиво в Стародавньому Єгипті вже точно варили в 3 столітті до н.е., але воно було набагато раніше вже у вжитку.

Які бувають сорти пива

Є два види пива: лагер та ель та тисячі сортів. 

Лагер вариться з ячмінного солоду з використанням пивних дріжджів низового бродіння. Він також буває світлим і темним – всього 12 видів. Змішане пиво (спонтанного бродіння) - це пиво, яке ферментується завдяки впливу навколишнього середовища, коли природні/дикі дріжджі і бактерії в буквальному сенсі заражають пиво. Пиво, виготовлене таким чином, виходить кислим і нефільтрованим. Цей метод пивоваріння практикується протягом десятиліть у Західній Фландрії - регіоні Бельгії.

Вариться такий напій досить просто: виварене сусло охолоджують до кімнатної температури і додають культурні дріжджі. Потім суміш зберігається в бочках при певній температурі. Через 7-8 днів дріжджі відокремлюють і роблять повторну ферментацію. Процес доброджування триває до 120 діб, після чого пиво фільтрується і розливається в тару.

Pexels

Ель - відноситься до сортів верхового бродіння. Цей напій часто має фруктовий присмак і високий, як для пива, вміст спирту. Більшість різновиди елю готується протягом 3-4 тижнів, однак отримання окремих сортів може затягнутися до 4 місяців. Найпопулярнішими вважаються такі сорти:

  • Bitter (гіркий ель);
  • Porter (темний міцний ель);
  • Stout (дуже темний ель з сильним хмільним присмаком);
  • Barley Wine (один з найбільш незвичайних сортів, що відрізняється темно-червоним відтінком і винним смаком).

За кольором виділяють відомі всім білі, світлі і темні сорти, а також більш рідкісні червоні. А щільність сусла визначає міцність напою. 

У безалкогольному пиві цей показник досягає 8% при 0,5-1,5% алкоголю. Традиційне пиво має густину 11-15% і фортецею 3-5%. Щільність сусла в міцне пиво перевищує 15%, а вміст алкоголю досягає 8-9%. Залежно від сировини напій може бути ячмінним (найпопулярніший сорт пива), з додаванням пшеничного солоду, а також гібридним (готується з комбінованого солоду). Рідко можна зустріти у продажу рисове (саке), кукурудзяне (хапосю) і житнє пиво.

Міжнародний день пива

Міжнародний день пива (англ. International Beer Day) — щорічне неофіційне свято, яке відзначають в першу п'ятницю серпня. 

Свято заснував власник бару Джесс Авшаломов. Таким чином він хотів звернути увагу на свій заклад.

Вперше день святкували 2007 року у місті Санта-Круз (Каліфорнія, США). Через декілька років він перетворився з місцевого фестивалю на міжнародне свято, яке відзначають у 207 містах 50 країн на 5 континентах.

Pexels

Перші кілька років свято мало фіксовану дату - 5 серпня, але коли географія свята змінилася - його дату змінили і від 2012 року він відзначається в першу п'ятницю серпня.

Цей день несе у собі три мети:

  1. Збиратися з друзями і насолоджуватися пивом.
  2. Вітати тих, хто відповідальний за виготовлення і подавання пива.
  3. Об'єднувати світ під прапором пива, святкуючи пивом усіх націй в один день.

Як святкують день пива

У Міжнародний день пива основні заходи проходять в пабах, барах і ресторанах, які влаштовують тематичні вечірки та фестивалі. Учасники свята можуть спробувати пиво не тільки різних сортів, але і виробників багатьох країн і навіть рідкісні сорти. А різних сортів і різновидів пива в світі існує дуже багато.

День пива в Україні та у Києві

Щорічно день пива святкували в Україні та у столиці на великих фестивалях. Однак 2020 року через пандемію коронавірусу та карантин, великих святкувань не плануюють.

Але можна купити пива та відзначити цей день вдома, або з друзями через відеодзвінок.

Вітання з Днем пива

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел


Яке негативний вплив пива на людину

Пиво містить алкоголь, а отже, наслідки для здоров'я за вживання алкоголю поширюються також і на пиво. 
Деякі дослідники вважають, що помірне вживання алкоголю знижує ризик серцево-судинних захворювань. А інші навпаки кажуть про шкоду вживання будь-якої кількості пива.

Наслідками ж довгострокового зловживання алкоголем може стати алкоголізм, алкогольний гепатит (ураження печінки), гіпертонія, гастрити та серцеві захворювання. 

Тим часом, пивні дріжджі є багатим джерело поживних речовин, тому пиво може містити значну їх кількість, зокрема магній, селен, калій, фосфор, біотин та вітаміни B. Деякі джерела стверджують, що фільтроване пиво втрачає значну частину своїх поживних речовин.

Також японські дослідники дізналися, що деякі сорти пива, міцністю до 5,0 % об., можуть мати сильні протиракові властивості.

Однак вчені кафедри наркології Харківської медичної академії післядипломної освіти кажуть про небезпечні наслідки вживання цього напою.

У жінок виробляються під впливом алкоголю неповноцінні статеві клітини, наслідком чого може бути викидень, або народження неповноцінних чи мертвих дітей. Діти, що народилися з алкогольним синдромом плоду, але без грубих каліцтв, відстають в фізичному та психічному розвитку. Вкрай небезпечним є вживання пива матір'ю, яка годує немовля грудним молоком, тому що дитина, яка отримуватиме алкоголь, виросте слабкою, безпорадною, вразливою для інфекцій та нервово-психічних розладів.

Тому споживайте розумно та не пийте занадто багато алкоголю.

Скільки пива можна випити за раз

Пиво діє на людський організм завдяки своїх складових: алкоголю та продуктів бродіння солоду. Пиво готується з ячменю, хмелю, що містять білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Мікроби бродіння поїдають ці продукти, ростуть і розмножуються. 

Pexels

Внаслідок бродіння виділяється алкоголь. На пляшці вказують число, яке показує, скільки об'ємних відсотків етилового спирту міститься у пиві (наприклад, 5,0 % об.). Об'ємний відсоток алкоголю трохи більше, ніж вагарний. Виходить у цьому пиві — 4,35 % вагарного алкоголю. 

Тобто у пляшці пива 0,5л міститься 20 мл чистого спирту (у міцних сортах до 40-50 мл). 

Таким чином, пляшка пива міцністю 5% об. відповідає приблизно 60 мл горілки. Якщо пиво міцне (наприклад, 8 % об.), пляшка такого пива відповідає 100 мл горілки, а дві пляшки — склянці горілки.

Тому прийнятну дозу пива кожен вибирає самостійно.

Які є плюси вживати пиво

Люди насолоджувалися пивом приблизно за тисячі років до нашої ери, а стародавні цивілізації навіть вважали його повноцінним продуктом харчування. А ще вона смачне та приємно охолоджує.
 

Источник материала
Поделиться сюжетом