Талант, "Євробачення" та "русскій мір": що відомо про скандал навколо 12-річного співака з Волині
Талант, "Євробачення" та "русскій мір": що відомо про скандал навколо 12-річного співака з Волині

Талант, "Євробачення" та "русскій мір": що відомо про скандал навколо 12-річного співака з Волині

Навколо 12-річного Максима Ткачука з селища Турійськ Волинської області розгорівся скандал. Хлопець став відомим після того, як переміг на пісенному конкурсі у Лондоні. Там він заспівав пісню "Смуглянка" в одязі радянського солдата часів Другої світової війні, чим і сколихнув Інтернет. В Мережі деякі користувачі почали критикувати і звинувачувати хлопця та його рідних у пропаганді "руського міра", тим часом як інші - підтримували виконавця.

Згодом юний співак вирішив взяти участь у відборі до дитячого пісенного конкурсу "Євробачення-2020", утім Суспільний мовник скасував його заявку через порушення умов Нацвідбору, що призвело до нового резонансу навколо дитини та послугувало приводом для проросійських ЗМІ називати таке рішення "Суспільного" "помстою сироті за пісню "Смуглянка". Що ж стало причиною скандалу - розбирався сайт ТСН.ua.

ЩО ВІДОМО ПРО ЮНОГО ВИКОНАВЦЯ МАКСИМА ТКАЧУКА

12-річного Максима Ткачука часто у ЗМІ називають сиротою, адже його виховує бабуся з дідусем. Утім, батьки дитини - живі. Як розповіла бабуся хлопчика Лариса Ткачук виданню "Вісник", молоді батьки залишили дитину в селі, а самі поїхали у Київ. Невдовзі пара розійшлась, створивши нові сім'ї, але по Максима в Турійськ, за словами бабусі, так ніхто з них не повернувся.

За увесь час, що жінка опікується хлопчиком, лише нещодавно вона взялась за офіційним оформленням опікунства над ним. За її словами, раніше вона боялася звертатись в державні служби, бо думала, що у неї заберуть онука, адже вона не має власного житла і мешкає в орендованому. Утім, як пояснив начальник служби у справах дітей Луцької міської ради Федір Шульган, ніде в законі не прописано, що наймане житло може бути перешкодою в оформленні опіки.

Максим Ткачук з бабусею, фото / inlviv.in.ua

СКАНДАЛ НАВКОЛО ПІСЕННОГО КОНКУРСУ В ЛОНДОНІ

Юний Максим Ткачук взяв участь у Міжнародному фнестивалі-конкурсі "Stars of the albion 2020" ("Зірки Альбіону - 2020"), який відбувався з 28 лютого по 2 березня в Лондоні.

 Хлопець переміг у кількох номінаціях. Він виконував три пісні: "Синя вічність" Мусліма Магомаєва, "Сувенір" Демиса Русосса і "Смуглянку".

Співорганізатором цього фестивалю був "Русский дом/Представительство Россотрудничества в Лондоне".  Ця організація є органом виконавчої влади Російської Федерації, а засновником і очільником фестивалю є російська співачака Євгенія Тєрєньтьєва, яка живе і працює в Лондоні.

Виступ хлопчика набув резонансу у ЗМІ після того, як, зокрема, видання "ВолиньUA" опублікувало новину із заголовком "Юний волинянин пропагував "русскій мір" в Англії". Деяких читачів це обурило і вони почали поширювати цей матеріал у соцмережах.

Згодом на телеканалі "Аверс" з’явився сюжет про Максима Ткачука, в якому йшлося про те, що ексзаступник голови Волинської обласної ради, "свободівець" Олександр Пирожик та користувачі соцмереж "цькують дитину через пісню".

Історію з Максимом Ткачуком підхопили і російські ЗМІ, які розповіли про "травлю мальчика-сироты".

ЧОМУ МАКСИМУ ТКАЧУКУ ВІДМОВИЛИ В ДИТЯЧОМУ "ЄВРОБАЧЕННІ"

Максиму Ткачуку, який перетендував на участь в національному відборі до дитячого "Євробачення-2020" Суспільний мовник 17 серпня анолював конкурсну заявку через порушення умов положення про Нацвідбір.

Як пояснив голова національного мовника "Суспільне" Зураб Аласанія, бабуся хлопчика нібито порушила правила, подавши заявку на участь у нацвідборі конкурсу, де не вказала, що Максим Ткачук взяв участь в лондонському конкурсі, одним із організаторів якого був орган виконавчої влади Росії.

"Це порушення вимоги підпункту г) пункту 3.4. Положення, відповідно до якого учасник гарантує, що "не здійснював концертну діяльність, виступи, участь у будь-яких публічних та/або приватних заходах, організованих державними органами, установами, господарюючими суб’єктами тощо країни-агресора чи на території країни-агресора, в Автономній Республіці Крим та/або на окупованій території України після 15.03.2014 та не планує, не здійснюватиме анонсів відповідних(ого) виступів(у) як в період до і під час проведення відбору, так і в період після відбору до дати фіналу Міжнародного конкурсу", - пояснили в пресслужбі Суспільного мовлення, чий лист надійшов у редакцію ТСН.ua.

“Правила порушено. Участь в Євробаченні скасовано”, - констатував Аласанія.

При цьому посадовець також акцентував на тому, що проросійські політики та ЗМІ використовують обговорення цієї теми в своїх інтересах.

"Але "мураєви" майстерно підміняють поняття, і педалюють не "россотрудничество", а "сирота" та "помста за "Смуглянку". І знаєте - працює. Нахабство та маніпуляції - завжди працюють. Всі обурено перепощують саме "помсту дитині за "Смуглянку", - зауважив Аласанія.

Окрім того, голова правління НСТУ навів цитату голови "Россотрудничества" Євгена Примакова стосовно того, що РФ мала на меті використати "лондонський конкурс" задля отримання політичної підтримки та, зокрема, легалізації анексії Криму.

"Так, нам би хотілося отримувати політичну підтримку і солідаризацію. Але це не завжди можливо, і ми це розуміємо. Напевно ми повинні шукати і знаходити людей умовно в Великій Британії, які б сказали: "Так, Крим російський". Але там, де ми не можемо знайти таких людей, ми повинні знайти точки солідаризації з будь-якого іншого приводу в загальних інтересах”, - йдеться у цитаті Примакова, наведеній Зурабом Аласанією.

Тим часом, на сторінці "Дитяче Євробачення – Національний відбір" в YouTube не знайшлося відео за участю Максима Ткачука. Сьогодні на каналі оновили плейлист, у якому є два відео з обмеженим доступом, серед який, можливо, є виступ хлопчика. Ймовірно, відео заблокували через те, що Максиму Ткачуку скасували заявку на участь у відборі. Тим часом, деякі ЗМІ повідомляють, що хлопчик лідирував у відборі з піснею "Джамайка", адже набрав близько 12 тисяч переглядів, чим і залишив позаду конкурентів.

НАГОРОДА ВІД ГОЛОВИ ВОЛИНСЬКОЇ ОДА

Додамо, що раніше, 11 березня, голова облдержадміністрації Волині Юрій Погуляйко приїхав у селище Турійськ, де зустрівся з Максимом Ткачуком і вручив йому Подяку. У Волинські ОДА зазначили, що Максим Ткачук є талановитим, неодноразовим переможцем найпрестижніших музичних конкурсів.

pershyj.com

"Незважаючи на свій юний вік, 12-річному хлопчику довелося відчути не лише радість перемог, але й людський осуд. Прикро, що саме це і стало підґрунтям для окремих політичних сил звинуватити Максима Ткачука, його музичних керівників та рідних, які його підтримували, у проросійській позиції. Та незважаючи на негатив, оприлюднений на адресу хлопчика у соціальних мережах, більшість волинян висловили йому слова підтримки та захоплення його талантом", - йдеться у повідомленні Волинської ОДА.

Волинська обласна державна адміністрація

Також в ОДА зазначили, що під час вручення Подяки голова області порадив хлопчику "й надалі співати заради нашої країни та не звертати увагу на негатив у соцмережах, позаяк це - політичні моменти".

Источник материала
Поделиться сюжетом