В Україні хочуть запровадити обов'язкову реєстрацію домашніх тварин: скільки це коштуватиме та до чого готуватися господарям
В Україні хочуть запровадити обов'язкову реєстрацію домашніх тварин: скільки це коштуватиме та до чого готуватися господарям

В Україні хочуть запровадити обов'язкову реєстрацію домашніх тварин: скільки це коштуватиме та до чого готуватися господарям

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, у разі прийняття якого в Україні буде запроваджена платна реєстрація та ідентифікація (чіпування) домашніх тварин. Авторами цієї ініціативи є нардепи від фракції "Слуга народу". Відповідний проєкт закону № 3796 щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі, який розроблявся протягом року, наразі вже одержаний парламентом і очікує на розгляд.

ТСН.ua розібрався, що це за законопроєкт, що він передбачає, навіщо потрібен, до чого готуватися власникам домашніх улюбленців. А також ми запитали, що про цю ініціативу думають зоозахисники.

Що передбачає та навіщо потрібен законопроєкт

Згідно із законопроєктом, усім домашнім улюбленцям хочуть присвоїти спеціальний номер та вносити його до реєстру разом з ім'ям господаря та адресою. Ідентифікацію та/або реєстрацію тварин будуть здійснювати спеціалісти ветеринарної медицини – агенти з ідентифікації тварин через авторизовані бази даних тварин. Процедура реєстрації та ідентифікації (чіпування), згідно із проєктом закону, буде платною.

За словами ініціаторів законопроєкту його метою у першу чергу є порятунок тварин від жорстокого поводження через введення ідентифікації та реєстрації домашніх та диких тварин у неволі, а також впровадження концепції̈ "відповідального власника тварини". Головна причина через яку зареєстрували законопроєкт, як переконують автори, – не допустити, щоб тварини ставали безпритульними. А також, щоб мати можливість більш ефективно притягувати власників тварин до відповідальності у випадку жорстокого поводження з ними. 

До того ж, введення системи ідентифікації та реєстрації тварин є зобов’язаннями України за Європейською конвенцією про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала 18.09.2013 та яка передбачає, що одним з методів регулювання чисельності безпритульних (бездоглядних) тварин є ідентифікація собак і котів за допомогою спеціальних методів, а також введення реєстру номерів тварин разом з прізвищами та адресами їхніх власників (стаття 12).

Ініціаторка законопроєкту, народна депутатка від фракції "Слуга народу" Юлія Овчинникова ТСН.ua пояснила, що ідентифікація та реєстрація тварин не є чимось зовсім новим для українців і вже пілотно декілька років працює у декількох містах України. "Від 2015 року існує Закон "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин", який передбачає обов’язкову реєстрацію та ідентифікацію сільськогосподарських тварин. Наразі реєстрація собак вже є обов'язковою відповідно до чинного Законодавства України. Ми маємо позитивний досвід міст Львова, Дніпра, Луцька, Білої Церкви та Києва, де не перший рік на місцевому рівні успішно реалізується програма з ідентифікації та реєстрації домашніх тварин. Окрім цього, українські кінологічні та фелінологічні спілки по всій країні проводять реєстрацію тварин багато років поспіль", - говорить народна депутатка.

Що говорять зоозахисники: ризики

Разом з тим, у суспільстві така інціатива викликала справжню дискусію, у соцмережах власники тварин висловлювали невдоволення та побоювання щодо наслідків у разі ухвалення законопроєкту, мають питання до нього і зоозахисники. Зокрема, їх непоїть питання вартості процедури, доцільності робити платною саме процедуру реєстрації, прозорості обрання тих, хто здійснюватиме ці процедури, а також найголовніше - питання готовності суспільства та власників тварин до нових правил.

Так, наприклад віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова у коментарі ТСН.ua сказала, що позитивно оцінює ініціативу, але вважає, що процедура реєстрації, на відміну від ідентифікації, має бути безкоштовно, оскільки це просто внесення у базу данних відомостей про тварину і власника. Вона також переконана, що люди не готові до такого і навіть безкоштовно не поспішатимуть реєструвати своїх тварин, тому перш ніж ухвалювати законопроєкт, потрібно пояснити лядм, про що він. "Навіть безкоштовно люди не будуть реєструвати своїх тварин, вони бояться. Більше того, ЗМІ пишуть, що перший крок - реєстрація, а другий - обкладання податками власників тварин. Народні депутати обов'язково дослухаються до вимог, щоб зробити реєстрацію безкоштовною. Тому що, я переконана, у членів робочої групи немає на меті збагачення, чи лобіювання чиїхось інтересів, а є на меті впровадження реєстрації. Але у багатьох людей реально існують такі страхи", - прогнозує віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України та додає, що владі потрібно подумати спочатку про просвітницьку кампанію, а потім голосувати за законопроєкт.

УНІАН

Марина Суркова також наголосила, що реєстрація не панацея і не зможе вплинути на зменшення кількість безпритульних тварин на вулицях. На її думку, зменшить кількість безпритульних тварин доступність стерилізації. "От я не вважаю реєстрацію панацеєю. Я вважаю, що реєстрація - це один із заходів цілого комплексу заходів, які допоможуть привести до ладу сферу поводження з тваринами. Але це не панацея, як деякі, наприклад, говорять, що реєстрація зменшить кількість безпритульних тварин на вулицях. Ні. Кількість безпритульних тварин на вулицях зменшить доступність стерилізації тварин, тобто тварин, які мають власників. Ці власники не можуть заплатити певні кошти за стерилізацію і тому просто викидають непотрібне потомство від своїх домашніх улюбленців. І от, якщо їм надати можливість стерилізувати за пільговими цінами або взагалі зробити безкоштовною стерилізацію хоча б на певний період, наприклад, найближчі три роки, хто встигне - хай стерилізує - оце був би ідеальний варіант. А реєстрація - це як додатковий захід для встановлення порядку в сфері. Щоб ми розуміли, скільки тварин, щоб люди розуміли свою відповідальність за тварин. Мені здається, що на часі - це саме зробити доступною стерилізацію тварин, щоб впливати на причину появи безпритульних тварин на вулицях", - переконана Марина Суркова.

Директорка та засновниця притулку для тварин "Сіріус" та голова комісії з питань захисту тварин при Департаменті міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА Олександра Мезінова у питанні готовності населення до таких нововведень підтримала свою колегу і зазначила, що "народ сьогодні не зовсім готовий до цього". Тому на її думку, важливою є інформаційна кампанія. "З приводу реєстрації взагалі, то наш народ не зовсім готовий до цього. Судячи з коментарів у Facebook, це взагалі дикість - те що пишуть. Це сміх викликає у людей, вони пропонують реєструвати мурах, бджіл і т. д. Це говорить про рівень людей, що люди навіть не розуміють, що якщо немає обліку - немає ніякої точної цифри, яка потрібна на утримання безпритульних тварин, на підрахунок домашніх тварин. Я хочу сказати, що я розумію, що це все буде складно, проте мені здається, що закон не буде вступати в силу миттєво. Якийсь час ще буде. І тому, мені здається, що в принципі державі пора включатися в процес освіти населення. Треба не обухом по голові, а потрібно запускати соціальну рекламу. Запускати це питання, щоб роз'яснювати людям, навіщо ця реєстрація. Що це не чергова примха держави або примха депутатів, а це дійсно дуже важлива і дуже потрібна річ, яка в кінцевому підсумку вигідна буде їм же. Я вже не кажу про те, що коли тварина втрачається, то саме по чіпу ми можемо її спокійно знайти", - наголосила Олександра Мезінова.

Директорка благодійного фонду з порятунку безпритульниз тварин "Adopt Don't Stop" Тоня Трофімчук навпаки вважає, що рівень "освіченості громадян в розрізі домашніх тварин та ситуації з безпритульними стрімко росте з кожним роком". Однак вона не виключає ризики пов'язані з тим, що у разі неспроможності оплатити процедуру, власники почнуть лишати своїх тварин на вулиці. "Швидкий аналіз вартості чіпування по м. Києву показує, що середня вартість цієї процедури 200-400 грн. для однієї тварини. Чи є вірогідність, що хтось пошкодує ці гроші, і викине члена сім'ї на вулицю? Звісно, що є.  Хотілось би думати, що ми дійдемо до майбутнього, в якому бюджет на утримання і догляд за твариною закладається і є таким же важливим, як і інші витрати. І вибір між заплатити 200 грн і викинути на вулицю взагалі не стоїть", - говорить Тоня Трофімчук.

Також вона зазначає, що у законопроекті не вистачає більш чіткого тлумачення, хто здійснюватиме процедуру реєстрації та іфдентифікаці "У законопроєкті сказано, що ідентифікацію та реєстрацію будуть здійснювати спеціалісти ветеринарної медицини - агенти з ідентифікації тварин. Не вистачає більш чіткого тлумачення. Наприклад, якщо агентами може виступати будь-яка ліцензована ветеринарна служба, то я не бачу підгрунтя для утворення монополії. Якщо ж для отримання статусу агента потрібні будуть додаткові зміни, що ж - насамперед не вистачає, як процесуального опису набуття статусу агента, так і порядку ратифікації таких агентів", - вважає директорка проєкту "Adopt Don't Stop".

УНІАН

Про ризик появи монополії на надання цих послуг говорить директорка та засновниця притулку для тварин "Сіріус" Олександра Мезінова, яка прпопонує робити процедуру безкоштовно у державних закладах, а за гроші - у приватних клініках. Вона вважає, що має бути вибір. "Комусь зручно в "Ощадбанку" стояти роками оплачувати за квартиру, а комусь зручно піти до приватного банку і оплатити там з комісією, але швидко і без черги. Але мені здається, що монополію, однозначно, не можна давати, як вже звучать такі міркування. Монополії не повинно бути. Повинні мати можливість реєструвати і лікарі, і інші установи, які в принципі мають таке право. Ті ж кінологічні клуби - вони завжди цим займалися - і інші системи реєстрації. Чому ні? І все це може стікатися до Єдиного державного реєстру. Мені здається, що так буде правильно", - поділилися своїми думками з ТСН.ua директорка засновниця притулку для тварин "Сіріус".

Натомість, авторка законопроєкту, народна депутка Юлія Овчинникова запевняє, що розробники документу розуміють усі ризики і готові вдосконалювати законопроєкт та готувати суспільство. Для цього після ухвалення законопроєкту передбачений перехідний період терміном у 3 роки, саме стільки часу буде у господарів, щоб зареєструвати та чіпувати совїх тварин.

Як буде відбуватися процедура реєстрації

Згідно із законопроєктом, доманшім тваринам хочуть присвоїти спеціальний номер та вносити його до реєстру разом з ім'ям господаря та адресою. Ідентифікацію та/або реєстрацію тварин будуть здійснювати спеціалісти ветеринарної медицини – агенти з ідентифікації тварин через авторизовані бази даних тварин. Порядок авторизації баз даних тварин визначається Кабінетом Міністрів України.

Внесенню до Єдиного державного реєстру тварин підлягають:

  • відомості про власника тварини;
  • місце утримання (постійного перебування) тварини;
  • вид тварини, порода, кличка, дати народження, проведення протиепізоотичних заходів (щеплень) тощо;
  • ідентифікаційний номер засобу ідентифікації;
  • особливі прикмети тварини за наявності (каліцтва, особливості тощо);
  • інші відомості, визначені Порядком ідентифікації та реєстрації домашніх тварин і диких тварин, які утримуються у неволі або напіввільних умовах.

Новонароджена тварина підлягає ідентифікації та реєстрації до досягнення нею тримісячного віку.

Варто зазначити, що перелік домашніх тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Як запевняють ініціатори законопроєкту, сама процедура буде досить проста: власник (чи уповноважена ним особа) приводить тварину до ветеринара, який її оглядає, проводить ідентифікацію (чіпом або іншим доступним засобом ідентифікації) та вносить відповідну інформацію до реєстру. Якщо тварину вже зареєстровано в якійсь базі, то законопроєктом передбачено можливість для таких баз пройти авторизацію, аби уникнути повторної реєстрації своїх тварин для власників.

Чи можна пройти процедуру реєстрації онлайн

"Варто зазначити, що процедура реєстрації тварини – це процедура, яка пов’язана із правом власності, тому будь-хто таку процедуру проводити не може, аби уникнути зловживань та ситуації, коли ви ввечері зареєстрували вашого улюбленця в базі, а на ранок ваш сусід її перереєстрував на себе. Тому первинна реєстрація тварини не може бути проведена онлайн, проте подальше внесення змін щодо інформації про тварину її власником можливо буде і в онлайн-режимі в особистому кабінеті власника. Детально процедура ідентифікації та реєстрації буде обговорюватися при розробці Порядку ідентифікації та реєстрації домашніх тварин і диких тварин, що утримуються у неволі або напіввільних умовах, які затверджуються Кабінетом Міністрів України", - розповіла Юлія Овчинникова.

Скільки коштуватиме процедура реєстрації та ідентифікації

Що дуже важливо, процедура, згідно із законопроєктом у поточній редакції, буде платною. Тобто власникам тварин доведеться платити за реєстрацію та ідентифікацію. Однак, за словами ініціаторки законопроєкту, народної депутатки Юлії Овчинникової, процедуру реєстрації планують все ж залишити безкоштовною для усіх громадян і уже наразі готують відповідні зміни до законопроєкту.

"Щодо реєстрації, ми будемо вносити зміни до другого читання та пропонувати, щоб реєстрація тварин була безкоштовною. Вартість ідентифікації залежатиме від вартості ветеринарної послуги у лікаря, яку обрав господар тварини (ціна послуги може відрізнятися в державних та приватних лікарів), та обраного типу ідентифікації (чіпування або жетон). Також законопроєктом передбачено позбавлення фінансового навантаження на осіб, що ідентифікують та реєструють безпритульних (бездоглядних) собак і котів. Вони можуть це робити коштами місцевих бюджетів через профільне підприємство або установу. До таких належать громадські та благодійні організації, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження та які зареєстровані не раніше як за рік до дати проведення реєстрації тварини", - пояснила ТСН.ua Юлія Овчинникова.

Вартість ідентифікації залежатиме від вартості ветеринарної послуги, яку обрав господар тварини. Тобто у державних та приватних ветеринарних клініках ціни можуть бути різними. Також ціна залежатиме від обраного типу ідентифікації (чіпування або жетон). Середня вартість жетона складає 35 грн, а чіпу - 70 грн.

До пільгових категорій громадян, що звільняються від оплати за реєстрацію тварин, згідно законопроєкту належать:

  • ветерани війни та прирівняні до них особи;
  • особи з інвалідністю І та ІІ груп;
  • малозабезпечені сім’ї.

На запитання ТСН.ua щодо відсутності у цьому переліку інших вразливих груп населення, наприклад пенсіонерів та ВПО, Юлія Овчинникова зазначали, що законопроєктом передбачане розширення пільгових категорій за рішенням місцевої влади. "Законопроєктом також передбачається розширення цього переліку за рішенням органів місцевого самоврядування. Крім цього, хочу ще раз наголосити на тому, що ми плануємо зробити реєстрацію безкоштовною абсолютно для всіх громадян", - додала народна депутатка.

УНІАН

Натомість зоозахисники вимагають зробити процедуру реєстрації безкоштовною і наводять інші ціни, які залежатимуть і від населеного пункту. Наприклад, у Києві, за словами директорки благодійного фонду з порятунку безпритульниз тварин "Adopt Don't Stop" Тоні Трофімчук, середня вартість чіпування коштуватиме - 200-400 грн. для однієї тварини. Марина Суркова, віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України зазначила, що процедура ідентифікації дійсно має бути платною, оскільки це ветеринарна послуга, а ось чому і реєтрація має бути платною - вона не розуміє. "Я прохала зробити реєстрацію безкоштовною. Тому що там (ред. - у законопроєкті) прописано, наприклад, реєстрація та ідентифікація (чіпування). Чіпування не може бути безкоштовним по визначенню, тому що чіп коштує грошей і ветеринарна процедура коштує грошей. А от реєстрація - це просто внесення інформації в електронну базу. От тут може бути, скажімо так, ця послуга безкоштовна", - говорить Марина Суркова.

Олександра Мезінова, директорка та засновниця притулку для тварин "Сіріус" та голова комісії з питань захисту тварин при Департаменті міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА, яка дуже позитивно оцінює ініціативу реєстрації та ідентифікації, також переконана, що складнощі з реалізацію виникнуть саме у питанні спроможності і готовності госопдарів оплатити послуги.

"Це дуже важливий звконопроєкт. Як можна розвивати якусь інфраструктуру, як можна взагалі якісь послуги надавати і підвищувати якість життя і господарів тварин, і самих тварин, якщо ти навіть не знаєш, скільки їх. По-друге, як можна без того, щоб зареєструвати тварину і розуміти, хто господар цієї тварини, як можна взагалі говорити про будь-яке покарання за будь-яку дію? Тому реєстрація - це вкрай важливо. Інше питання: платно або безкоштовно. У нашій країні з платною реєстрацією звичайно досить складно...На мій погляд і на погляд деяких моїх колег, можна було б зробити, як ось є послуга безкоштовна у державних клініках, але ви її можете зробити і платно у приватних, якщо ви, наприклад, хочете це зробити швидше. Мені здається можливим такий варіант", - вважає Олександра Мезінова.

Хто буде здійснювати процедуру реєстрації та ідентифікації

В законопроєкті зазначено, що ідентифікацію та/або реєстрацію тварин здійснюють спеціалісти ветеринарної медицини – агенти з ідентифікації тварин. Як пояснюють ініціатори проєкту закону, це означає, що цю послугу може надати будь-який ветеринарний лікар (неважливо, державний чи приватний). Для цього йому потрібно лише мати доступ до будь-якої з вже існуючих баз даних, які синхронізовані з Єдиним державним реєстром.

Ідентифікацію та реєстрацію тварин у селах будуть проводити державні ветеринари, які підпорядковуються місцевому управлінню Держпродспоживслужби. Проте, це не обмежує право власника тварини звернутися за бажанням до приватного лікаря. "В законопроекті прописаний механізм який виключає ймовірність утворення монополії. Так як реєстрація це не тільки внесення даних, а й надання послуг з ідентифікації, для здійснення процедури необхідна інфраструктура. В Україні вже існує та успішно працює екосистема реєстрів тварин, яка об'єднує ветеринарних лікарів, кінологів, зоологів, міських адміністраторів та інших. Завдяки передбаченому механізму будь-який з існуючих реєстрів зможе інтегруватись з Єдиним державним реєстром", - наголосила нардепка Юлія Овчинникова.

УНІАН

Яка відповідальність передбачена у разі відмови реєструвати тварину

Кодексом України про адміністративні правопорушення на сьогодні передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за утримання незареєстрованої собаки. Проте, як говорять автори цих законодавчих ініціатив, ця норма наразі не працює, тому що немає закону про обов'язкову реєстрацію домашніх тварин.

Коли законопроєкт про ідентифікацію та реєстрацію домашніх тварин та диких тварин буде прийнято, у власників тварин буде 3 роки на те, щоб зареєструвати своїх домашніх улюбленців. Протягом цього часу ніяких штрафів за незареєстрованих тварин не буде. Контроль за дотриманням Закону буде здійснювати Національна поліція України.

"Але ходити по квартирам та перевіряти чи зареєстровані домашні улюбленці, вони не будуть. Перш за все це буде стосуватись собак та котів на самовигулі, при міжміському перевезенні (поїзд, літак) та порушників правил вигулу та утримання. І, звісно, загублених собак, які потраплятимуть до міських центрів адопції", - додає ініціаторка законопроєкту Юлія Овчинникова.

Варто зазначити, що законопроєкт № 3796 щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі, ще буде доопрацьовуватися, а у разі його ухвалення три роки ще діятиме перехідний період. Тобто у господарів буде 3 роки на те, щоб зареєструвати своїх тварин.

Відео Всесвітній день бездомних тварин: ТСН зібрала історії перетворення вуличних чотирилапих на домашніх улюбленців

Коли безхатні тварини стають домашніми улюбленцями: український і німецький досвід зібрала ТСН. Зробити добру справу і пригріти знедолену тваринку в Україні готові все більше людей, але цього все ще недостатньо. А от в Німеччині вуличних собак взагалі немає. За тварин із притулку люди готові навіть платити. Як брудний і голодний може стати найліпшим другом – у сюжеті.  

Источник материала
Поделиться сюжетом