Низька явка, без особливих порушень: як відбувся другий тур виборів мерів у низці міст України
Низька явка, без особливих порушень: як відбувся другий тур виборів мерів у низці міст України

Низька явка, без особливих порушень: як відбувся другий тур виборів мерів у низці міст України

У неділю, 15 листопада, в семи містах України удруге голосували за міського голову, тому що в першому турі жоден із кандидатів там не набрав понад 50% голосів. Так, зокрема вибори відбулися у чотирьох обласних центрах – Одесі, Сумах, Луцьку, Херсоні, а також у нинішньому обласному центрі Донеччини – Краматорську. А також у Кам'янець-Подільському на Хмельниччині, де у першому турі вирували особливі пристрасті.

Про це йдеться 15 листопада в сюжеті ТСН.Тижня.

Одеса, Одеська область

По обіді в Одесі невідомі заявили про замінування міського тервиборчкому. Це сталося, власне, ще до того, як там розпочалося засідання. Загалом, як кажуть представники громадянської мережі "ОПОРА", вибори в Одесі минули достатньо спокійно. Системних порушень не було, але була низька явка.

Про наднизьку явку кажуть і члени комісій. Вони на виборчих дільницях буквально нудьгували, настільки було мало виборців. Одесити у переважній більшості своїй сьогоднішні вибори проігнорували.

За посаду очільника Одеси б'ються чинний міський голова Геннадій Труханов. В першому турі він набрав 38% голосів виборців. До речі, на виборах 2015 року він переміг в один тур. Опонент Труханова - народний депутат від ОПЗЖ Микола Скорик. Обидва ці кандидати - колишні члени Партії регіонів.

Суми, Сумська область

У Сумах усі дільниці відкрилися вчасно. Особливих порушень нема, але явка виборців дуже низька.

У другий тур виборів вийшли чинний міський голова Олександр Лисенко від "Батьківщини" та Вадим Акпєров – очільник обласної організації партії "Європейська Солідарність". Чинний мер у першому турі набрав понад 44% голосів виборців, його опонент  – майже 15%. Обидва кандидати добре відомі у Сумах, можливо тому вирішили не надто не витрачатися на 2-й тур. На виборчих дільницях навіть не було їхніх світлин.

Луцьк, Волинська область

Луцьк, нарешті, отримає свого мера. У лютому 2017 року помер тодішній керманич Микола Романюк. Відтоді так і не вдалося провести позачергові вибори. Спершу депутати міськради все не могли припинити повноваження покійного мера. А коли їм це вдалося зробити, то питання заглохло у Верховній Раді. Парламентарям не вистачало голосів оголосити позачергові вибори.

15 листопада у другому турі змагалося двоє кандидатів. Це радник Луцького міського голови, член партії "За майбутнє" Ігор Поліщук. Він у першому турі набрав понад 32%. Та його опонент, колишній очільник міста Богдан Шиба, з результатом 13%.

Загалом, вибори пройшли спокійно, без особливих порушень.

Херсон, Херсонська область

Вибори пройшли спокійно, без скандалів і грубих порушень. Але як і в інших регіонах була низька явка.

У фіналі виборчих перегонів обидва кандидати представляють партії імені себе. 30% у першому турі набрав Ігор Колихаєв, агропромисловець та парламентар від фракції "За майбутнє". Його добре знають в області, але для херсонців це нове обличчя. А його опонента місцяни добре знають. Це Володимир Сальдо, який тричі був мером Херсона, хоча набрав усього 18%.

Серед порушень і зауважень на дільницях міста не було інформації щодо кандидатів, тому члени однієї з виборчих дільниць поклали їхні рекламні газети. Один чоловік намагався проголосувати за допомогою застосунку "Дія", але йому це не вдалося. Також були скарги на підкуп виборців, смс-агітацію і агітацію на бігбордах.

Відео Фінальний раунд: як удруге голосували за мера в Одесі, Сумах, Луцьку та Херсоні

Сьогодні в семи містах удруге голосували за міського голову. В першому турі жоден із кандидатів там не набрав більше 50% голосів. Хто перемагає нині вже простою більшістю, і чи позначився на виборах карантин вихідного дня - дивіться пряме включення з чотирьох обласних центрів - Одеси, Сум, Луцька та Херсона.  

Краматорськ, Донецька область

У першому турі тут прийшли на дільниці трохи більше 30% відсотків виборців. У другому турі, принаймні за перші кілька годин, динаміка явки виявилась ще гіршою. І молоді на дільницях практично не було.

Ще до початку голосування вибухнув скандал. Шестеро із 14 членів ТВК заявили, що виготовлення документів для голосування відбулося з порушеннями. Чи є там проблеми із захистом, стверджувати складно, але номери дільниць в бюлетені вписували звичайними ручками. Керівника типографії, яка друкувала бланки, місцеві активісти називають людиною дуже близькою до фінансово-промислової групи Максима Єфімова, позафракційного нардепа, який прямо і відверто підтримує лідера першого туру виборів, Олександра Гончаренка.

Інший учасник перегонів - чинний міський голова Андрій Панков - свого часу його пов’язували з другою потужною фінансово-промисловою групою у місті - НКМЗ. Але місцеві аналітики твердять, що нині він дистанціювався від колишнього регіонала Георгія Скударя і позиціонує себе як незалежного кандидата.

У першому турі Гончаренко набрав трохи більше 48,5% голосів. За Панкова проголосували 37,7%. Яким буде результат сьогоднішнього голосування - прогнозувати не береться ніхто. Екзит-поли у Краматорську не проводили.

Відео Як вплинув карантин вихідного дня на другий тур виборів у прифронтовому Краматорську

Сьогодні в семи містах удруге голосували за міського голову. В першому турі жоден із кандидатів там не набрав більше 50% голосів. Наскільки активними були краматорці сьогодні, і як вплинув карантин вихідного дня на другий тур виборів - дивіться у прямому включенні.  

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Голосування у другому турі пройшло спокійно. Явка низька, серйозних порушень нема.

Із незвичного - від боротьби за крісло мера відмовся чинний міський голова Михайло Сімашкевич, бо просидів у ньому два терміни і більше не хоче. Натомість у запеклому двобої зійшлися свободівець Михайло Посітко та само висуванець, бізнесмен Володимир Мельниченко. У першому турі у них був розрив всього 5%, тому боротьба між їхніми штабами була дуже запальна.

Подекуди не вистачало скриньок для голосування, а ще була спроба члена тервиборчкому закинути одразу три бюлетені до урни.

А вже за тиждень - 22 листопада - в Україні знову вибори. Із новими очільниками міст визначатимуться сім обласних центрів, це: Дніпро, Ужгород, Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне та Черкаси. А також міста: Словʼянськ, Нікополь, Бердянськ, Бровари та Дрогобич. І навіть тоді місцеві вибори в Україні не закінчаться, бо на 29 листопада призначене голосування в Чернівцях.

Відео Явка низька, порушень нема: як минув другий тур виборів у Кам'янці-Подільському

Сьогодні в семи містах удруге голосували за міського голову. В першому турі жоден із кандидатів там не набрав більше 50% голосів. Ще під час першого туру виборів відео з Кам'янця-Подільського розглядала вся країна, а бюлетені там готові були шукати ледь не в спідньому членів тервиборчкомів. Як усе було сьогодні - дивіться пряме включення.  

Автор:
Олена Ваніна
Источник материала
Поделиться сюжетом