Карпати кличуть: яким буде гірськолижний сезон 2020-21 року, які ціни та умови
Карпати кличуть: яким буде гірськолижний сезон 2020-21 року, які ціни та умови

Карпати кличуть: яким буде гірськолижний сезон 2020-21 року, які ціни та умови

Найбільше радіють зимі та снігу тільки діти та лижники. Для останніх відпустка взимку пов’язана саме з гірськими лижами. Але і тим, хто ще не освоїв лижі, відпочинок в Карпатах пропонує багато цікавого. Катання на санках і ковзанах, прогулянки лісом, смачна їжа в колибах, оформлених в гуцульському стилі. Хоча умови перебування на гірськолижних курортах цієї зими і будуть виглядати вкрай дивно і незвично.  

Гігієна і безпека стали головним пріоритетом в підготовці до сезону. При цьому відповідальність за поширення хвороби є обопільною: очікується, що протоколів гігієни будуть дотримуватися не тільки курорти, а й туристи. Основними умовами відпочинку стали такі правила: обов’язкове носіння медичних масок, посилена дезінфекція та доступ до санітайзерів, регулювання потоку людей (з метою зменшення черг на витягах), обслуговування в ресторанах тільки сидячи, з урахуванням соціальної дистанції.

Туризм ТСН.uaзібрав основні курорти, на яких можна покататись з вітерцем і помилуватись красою Карпатських гір.

Елітний Буковель

Найрозвиненіший по інфраструктурі гірськолижний курорт українських Карпат. Знаходиться в селищі Поляниця Івано-Франківської області, на висоті 850-1372 метрів над рівнем моря. 100% засніженість завдяки сніговим гарматам.

Фото: Уніан

Онлайн веб камери дозволяють бути в курсі всього, що відбувається на спусках, де б ви не знаходилися в даний момент. Можна кататися ввечері , так як всі траси мають гарну освітленість.

Також на Буковелі є великий вибір екстремальних атракціонів, в тому числі роупджампінг і єдина в Україні всесезонна санна траса родельбан.

Великий вибір пунктів прокату лиж, сноубордів і екіпіровки. Для початківців на курорті є лижна школа. Тут не тільки ставлять на лижі новачків і малюків, а й допомагають відточувати майстерність впевненим лижникам.

Поруч з витягами є спа комплекс, де можна поніжитись теплому басейні і спа під відкритим небом.

Траси: три обкатані гори - Буковель, Довга і Чорна Клева; 46 спусків загальною протяжністю близько 60 км;  16 підйомників.

Ціни: у високий зимовий сезон з середини грудня до середини березня день катання на спусках в Буковелі обійдеться від 667 грн. А в святкові дні з 2 по 6 січня – від 867 грн день. Це за умови раннього бронювання і передоплати скі пасу мінімум на тиждень вперед. Прокат комплекту сноуборду або лиж на тиждень в сезон становить близько 2000 грн.

Більше інформації

Косівський сувенір

З давніх часів Косів був центром гуцульського прикладного мистецтва. Тут розвивалися такі ремесла, як різьбярство, вишивка, килимарство, кушнірство, мосяжництво, різьба по кості й дереву, гончарство. Сьогодні містечко знамените на всю Україну своїм величезним сувенірним ринком, але й користується популярністю серед лижників.

Це невеликий і спокійний гірськолижний курорт. Біля села є кілька трас середнього рівня складності і витяги, які допоможуть вам зручно до них дістатися.

Траси: найдовша траса – близько 1,5 км – знаходиться на горі Михалків. Траса з гарним перепадом висот – в 250 м, і при цьому не горбиста. Біля витягу є пункт прокату спорядження. Є невеликі траси:

  • на станції "Україна". Сюди треба їхати з усім спорядженням, оскільки тут немає прокатів.
  • в бік Тюдова, на ТОК "Сокільське". Довжина бугельного витягу 200 м, є 3 траси середнього рівня складності від 400 м до 600 м. Новачки можуть скористатися послугами інструктора, а на пункті прокату біля витягу є великий вибір різноманітного сучасного обладнання.

Ціни: прокат гірськолижного обладнання коштуватиме близько 200 грн на добу. Прокат гірськолижного обладнання – 200 грн день.

Більше інформації.

На висотах Драгобрату

Найвищий курорт України у Закарпатській області, на висоті 1300-1400 метрів над рівнем моря, вище тільки – вершини Альпійського хребта. Драгобрат трохи віддалений від цивілізації, що робить його тихим і спокійним. Завдяки унікальним природним умовам, створеним підковою Свидовецького гірського масиву, сніговий покрив тут тримається довше в порівнянні з іншими лижними курортами Карпат. А на самих вершинах він з’являється вже у листопаді.

Фото: Уніан

Гірськолижний комплекс налічує 10 витягів (бугельні, крісельні та мультіліфти). Тут можна скористатися скі пасом і спостерігати за трасами за допомогою веб-камер.

Траси: загальна протяжність гірськолижних трас Драгобрату становить 10 км. Основна зона катання зосереджена на горі Стіг (1704 метра). Тут можуть кататися як новачки, так і досвідчені лижники і сноубордисти. Гора Велика Близниця (1881 м) тільки для досвідчених спортсменів і фрірайдерів. Найдовша (1300 метрів) і дуже складна (перепад висот сягає 500 метрів) – траса "Стіг".

Ціни: скі пас на 50 підйомів на гірськолижному комплексі "Драгобрат" – від 550 грн дитячий (до 14 років) і від 1100 грн дорослий. Прокат комплекту лиж і сноуборду стартує від 100 (дитячий) до 200 грн на день.

Більше інформації.

Серед оленів в Яремче

Невелике колоритне містечко Івано-Франківської області, за 40 км від гірськолижного комплексу Буковель. Яремче вважається одним з найбільш екологічних місць на Україні, де за всю його історію ніколи не було жодного промислового заводу, а в лісах мирно гуляють олені. Населення міста зберегло народні звичаї та обряди, найбільш цікаві з них — гуцульська "Розколяда", Андріївські вечорниці, Водохреще, купальське свято "Гуцульська берегиня".

Фото: Уніан

Це низькогірний курорт, розташований в надзвичайно мальовничій улоговині між горами на березі Пруту. Через місто пролягає дорога до найвищої вершини Українських Карпат — Говерли.

Цей курорт підходить новачків лиж і сноуборда

Траси: на горі Багрівець є два лижних спуски довжиною 200 і 300 метрів. Перепад висот — 100 метрів. Працюють бугельні витяги.

Ціни: прокат комплекту лиж і сноуборду – в середньому 90 грн на цілий день.

Більше інформації.

Серенада сонячної Яблуниці

В оточенні гір розмістилось селище Яблуниця Івано-Франківської області, яке приховує в собі чимало сюрпризів.  Яблуниця відома серед прихильників зимового туризму завдяки великій кількості схилів для катання взимку.

Тут обладнані траси різної складності, працюють пункти прокату гірськолижного спорядження.

Траси: 6 бугельних витягів і 6 гірськолижних трас. Розташовані вони на горах Микулинка, Коза, Діл і підійдуть для початківців і не дуже професійних лижників.

  • Гори Чешка і Динамо-1 (колишня Львівська) – найдовші червоні траси по 900 метрів, з перепадом висот близько 280 метрів. Схили підходять для лижників середнього рівня професіоналізму.
  • Кооперативна – червона траса довжиною 860 метрів, з перепадами висот 250 метрів.
  • Коза – синя траса для новачків і всіх, хто ще не зовсім впевнено управляється з лижами, протяжність 650 метрів.
  • Млинці – легка синя траса в 500 метрів на горі Микулинка.
  • Корова – найкоротша і полога синя траса в 200 метрів, де вчитися кататися зможуть навіть діти.

Ціни: вартість одноразового підйому становить близько 25 грн. Денний абонемент коштує близько 400-550 грн в залежності від витягу. Прокат гірськолижного комплекту – від 120 грн.

Більше інформації.

В гості до Захара Беркута у Волосянці

Волосянка – один з наймолодших курортів на західній Україні у Львівській області. Гірськолижний комплекс тут почав розвиватися 2005 року. У Волосянці 11 основних трас на Зворінці, котрі плавно переходять на Високий Верх, до гірськолижного комплексу "Захар Беркут". Основна визначна пам’ятка курорту ㅡ найдовший крісельний витяг в Україні – 2710 м. Кріселку доповнюють 3 бугельні витяги.

Фото: Уніан

Поруч з підніжжям гори працюють прокатні пункти з лижним спорядженням, сноубордами та санками. Також можна скористатися послугами інструктора (100 грн за годину). Є рятувальна служба, працює ратрак. На території курорту функціонує електронна система пропуску та діють денні абонементи. На вершині гори гірськолижникам пропонуються також поїздки на снігоходах.

Траси: загальна довжина трас курорту ㅡ 9 км: 6 синіх для новачків, 4 червоних і 1 чорна екстремальна траса. Більш пологі спуски для початківців і лижників середнього рівня розташовані у верхній частині спортивного комплексу з боку джерела "Писана Криниця". Для впевнених лижників ідеально підходять нижні схили гори. Для всіх витягів працює єдиний скіпас.

Ціни: прокат гірськолижного спорядження – в день близько 100 грн і вартість витягів на весь день ㅡ близько 600 грн. Один підйом на крісельному витягу - 80 грн.

Більше інформації. 

На верхівках Славського

Славське ㅡ прикраса Львівської області. Містечко  розташоване у сонячній долині, ніби в амфітеатрі, в місці злиття двох річок — Опору і його притоки Славки, на висоті 590-600 м над рівнем моря. Зі всіх боків селище оточене горами. Найвищі вершини — Кичерка (845 м), Плай (876 м), Присліп (990 м), Плішка (1038 м), Ільза (1066 м), Клива (1069 м), Писана Криниця або Довбушанка (1236 м), Високий Верх (1245 м), Тростян (1235 м).

У селищі є все для європейського гірськолижного відпочинку ㅡ гарні готелі, ресторани, а, головне, чудові траси, на яких можна покататися від душі.

Траси:

  • Гора Тростян: 8 підйомників, один з яких крісельний; 11 трас, 6 з яких відповідають міжнародним стандартам. Є невеликий схил для тюбінгів і санок.
  • Гора Погар підходить для  екстремалів: є 7 трас різного рівня складності, які можна поєднувати між собою. На горі розташовані крісельний і бугельний витяги, а також кілька мультиліфтів.
  • На Креміні розташовані 2 найпопулярніших бугельних витягів Славського ㅡ Політехнік і ФМІ. Ці траси ідеальні для початківців і середнячків.
  • На Менчулі 2 основних траси, але сама гора набагато крутіша, ніж Кремінь, тому підходить лише для серйозних і загартованих лижників.

Ціни: вартість денного абонементу на витяги у Славському взимку 2020-2021 складає в середньому 500 грн. Прокат обладнання для катання на добу обійдеться від 80 грн.

Більше інформації.

Стати на лижі в Орявчику

Маленьке селище у Львівській області, де проживає всього 186 людей, є чудовим гірськолижним курортом, особливо для новачків. Орявчик ідеально підходить для тих, хто хоче вперше стати на лижі, оскільки тут є пологі схили і велика кількість трас для новачків.

Фото: Уніан

У селищі працюють лижні школи, є багато пунктів оренди обладнання.

Траси: 2 траси довжиною 450 м, які розраховані для початківців. До них веде зручний бугельний витяг з великою пропускною здатністю. Також на горі є невеликий спуск для тюбінгів і кілька локацій для перекусу.

На спусковому комплексі Звенів є 4 траси  - від 1200 до 600 м, 2 бугельні витяги, інструктори з катання, пункти оренди обладнання і ресторанчики.

Ціни: витяг - 300 грн в день, або по 15-20 грн за один підйом. Прокат обладнання – від 80 грн на добу.

Більше інформації.

Мигово - перлина Буковини

Один з наймальовничіших куточків Чернівецької області з комфортними умовами для відпочинку на лижах і в SPA ㅡ Мигово. А ще тут смачна колоритна їжа і безліч розваг. Гірськолижний комплекс розташований на висоті 740 м над рівнем моря. Завдяки природнім умовам та вигідному розташуванню, сніг випадає тут рано та в достатній для катання кількості. Сезон зазвичай триває від грудня до середини квітня.

Фото: Уніан

Всі маршрути повністю безпечні і в дуже гарному стані. На курорті є штучне засніження схилів, а спуски щодня утрамбовують ратраками. У підстави гори є медпункт, пункти оренди і багато ресторанчиків.

Траси: в наявності є 3 траси різного рівня складності: навчальна - 600 м.; синя траса - 1100 м.; червона траса ㅡ 1240 м.

Ціни: оренда обладнання  - 100 грн. на день. Бугельний підйомник - 30-50 грн за підйом. Абонементи: 500-700 грн (9:00-18:00), 200-250 грн (18:00-21:00)

Більше інформації.

Поляна зимової казки

Закарпатська Поляна відома перш за все своїми цілющими мінеральними водами. Але і лижникам буде весело, адже тут вистачає і цікавих трас, і запаморочливих гірських краєвидів. На спусках є снігові гармати, медпункти, пункти оренди обладнання і колиби зі смачними стравами. Ратраки розрівнюють покриття щодня.

Траси:

  • Бугель від готелю "Катерина" веде до пологої траси довжиною 800 м, на якій буде комфортно і новачкам і впевненим лижникам. Великий плюс схилу в наявності нічного катання.
  • На гірськолижному курорті "Ведмежа" Закарпатської області, за 3 км від Поляни, теж працює бугельний витяг і є траса для катання довжиною 1200 м. Спуск широкий і комфортний

Ціни: вартість оренди лиж ㅡ від 100 грн на добу. Витяг на весь день коштує близько 300 грн.

Більше інформації.

З вітерцем по схилах Пилипця

Пилипець — село високогірне. Воно розташоване на висоті 700-750 м над рівнем моря. Через село течуть річка Плошанка, потоки Пилипчик та Студений.

Фото: Уніан

Сьогодні це відомий гірськолижний курорт. Він хоч і вважається невеликим курортом, але серед лижників користується заслуженою популярністю. Тут є де задовольнити пристрасть до лижних розваг, а місцевий колорит і красиві ліси тішать око. Траси різного рівня складності обладнані на сусідніх горах Гимба і Ряпушка.

Траси:

  • Траса "Затишок" обладнана витягом ВЛ-600, довжина спуску 700 м, перепад висот 150 м, ширина — 100-200 м. Можливе нічне катання.
  • На гору Гимба (1497 м) у Верхньому Пилипці ведуть витяги "Боржавські полонини" (1500 м, перепад висот між станціями 402 м) та "Магура" (900 м). Загальна довжина трас на Гембі сягає 20 км. Є спуски для лижників будь-якого рівня.
  • На горі Жид-Магура є 4 траси для середнього рівня і новачків. Ведуть туди кілька бугельників.

Ціни: оренда обладнання - від 80 грн за повний комплект з лижами і захистом. Підйом 60-70 грн, 400-600 грн за день

Більше інформації. 

 

Автор:
Ірина Денисова
Источник материала
Поделиться сюжетом