Новорічний стіл-2021 і здорове харчування: корисне та смачне меню
Новорічний стіл-2021 і здорове харчування: корисне та смачне меню

Новорічний стіл-2021 і здорове харчування: корисне та смачне меню

Улюблене свято дорослих і дітей вже зовсім близько. За традицією, його прийнято зустрічати з рідними та близькими за святковим новорічним столом. Але про здоров'я і фігуру в святкові дні не варто забувати. Не дивлячись на це, варто побалувати себе та рідних у новорічну ніч.

Як "не можна" поєднати з традиційними салатами і тортами, не порушивши дієту - у матеріалі ТСН.ua.

Салати: пам'ятаємо про різноманітність

Порада №1. Картоплю, буряки та моркву можна зварити заздалегідь, а ще смачніше буде, якщо запекти овочі з маслом і спеціями. Наріжте їх великими шматочками для запікання, а потім подайте готові овочі так, як ви любите.

Порада №2. Ковбасу і червоне м'ясо можна замінити більш легкими індичкою або куркою (які також смачніше запекти), а для вегетаріанського варіанту підійде біла і червона квасоля - злийте рідину з банки і злегка обсмажте квасолю з маслом і посіченим часником, остудіть і додайте в салат.

Порада №3. Замість майонезу приготуйте смачний домашній соус: змішайте сметану або йогурт з гірчицею і улюбленим маслом. Відмінно підійде оливкове, гірчичне, конопляне і кунжутне. Додайте трохи соку лимона і ретельно перемішайте, спробуйте і додайте той чи інший інгредієнт для балансу. Ще смачно додати дрібно нарізану зелень - петрушку, орегано, базилік або м'яту. Тут також варто орієнтуватися на ваш смак. 

Порада №4. Додайте в ваш варіант олів'є щось свіже. Наприклад, огірки, салатні листя будь-якого сорту або китайську капусту. Свіжість і приємний хрускіт зроблять салат смачнішим.

Які корисні салати варто приготувати 

Існує багато ідей корисних та смачних салатів, які точно будуть "зірками" на новорічному столі. 

  • Фета + чері\томати + солодкий перець + оливки;
  • Фета\бринза + салатний мікс + зелений горошок (не консервований, а заморожений - прогрійте його 2-3 хвилини з маслом і сіллю);
  • Тофу + огірки + оливки + соус з меду і гірчиці;
  • Свіжа кольорова капуста + помідори + горіхи;
  • Яблука + в'ялені томати + рукола + горіхи;
  • Консервована квасоля + в'ялені томати або сир з копченим смаком + горіхи або домашні сухарики;
  • Куряча грудинка + огірок + томат + оливки + моцарелла;
  • Консервований тунець + стручкова квасоля + яйце + маслини + томат;
  • Яловичина + білки яєць + горошок.

Гарніри: що можна приготувати, окрім картоплі 

Робимо смачний мікс. Підійде буряк, гарбуз, батат, кабачки, солодкий перець - використовуйте 2-3 види овочів. І ще неодмінно додайте кисло-солодке яблуко або жменю брусниці - все повинно пектися разом. Просто наріжте овочі великими шматочками, додайте сіль, масло і спеції - підійде мелений коріандр, каррі, мелений перець, звичайно, копчена паприка, сушений часник, сушені томати і будь-який мікс спецій. Відмінно підійде і свіжий чебрець + розмарин. Запікайте овочі хвилин 20 при високій температурі близько 220С° і відразу подавайте.

Другий варіант: овочі запекти просто з сіллю, маслом і перцем, а при подачі додати соус - томатний, кисло-солодкий, цезар, сирний, або можна зробити соус з гірчиці, меду, масла і соку лимона. Можна подати до овочів кілька соусів в піалочках - щоб кожен зміг спробувати те, що йому подобається. Не забудьте додати при подачі до овочів свіжу зелень - базилік, м'яту або петрушку.

Закуски: смачні, корисні та швидкі варіанти

Існує велика кількість закусок, які прикрасять новорічний стіл: від пікантних до легких. Пропонуємо найсмачніші корисні варіанти, які точно не залишать без уваги: 

  • Кростіні з томатами та моцарелою

Викладіть багет на деко, застелений пергаментом. Змастіть багет маслом і запікайте в розігрітій до 220C° духовці 4-5 хвилин, поки вони не підрум'яняться. Тим часом змішайте томати, нарізану кубиками моцарелу, рубані листя базиліка, сіль і перець. Розріжте зубчики часнику навпіл і натріть ними підсмажені і злегка остиглі скибочки багета. Потім викладіть сирну суміш на хліб.

  • Чіпси з цукіні

Наріжте цукіні кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см. Змастіть їх оливковою олією з усіх боків. Змішайте пармезан, панірувальні сухарі, рубані листя базиліка, подрібнений часник, сіль і перець. Обваляйте цукіні в сирній суміші і викладіть на застелений пергаментом деко в один шар. Випікайте чіпси в розігрітій до 220C° духовці 25-30 хвилин до утворення хрусткої скоринки.

  •  Курячі канапе в гострому соусі

Наріжте курку кубиками шириною приблизно 2,5 см. Змішайте 2 столові ложки оливкової олії, 2 столові ложки меду, 1 столову ложку апельсинової цедри, 1 чайну ложку соусу чілі, сіль та перець. Викладіть в соус курку і перемішайте. Залиште маринуватися на 10 хвилин. Викладіть шматочки м'яса на деко, застелений фольгою або пергаментом і запікайте курку в розігрітій до 180C° духовці 15-20 хвилин. Перед подачею проткніть кожен шматочок курки шпажкою.

  •  Фаршировані яйця з беконом

Відваріть яйця. Поки вони охолоджуються, обсмажте бекон на середньому вогні протягом 4-5 хвилин: він повинен стати хрустким. Потім наріжте його дрібними шматочками. Розріжте яйця уздовж навпіл. Видаліть жовтки і покладіть їх в окрему миску. Змішайте жовтки, бекон, сметану, гірчицю і спеції до однорідної консистенції. Наповніть цією сумішшю білки. Перед подачею посипте яйця паприкою або перцем і прикрасьте рубаною петрушкою.

Десерти до новорічного столу

Щоб після свят не доводилося відразу ж бігти в спортзал, варто підійти до солодкого розумно. 

  • Панакота і желе

Корисно і просто - холодні десерти без випічки. В основі - агар агар або желатин + рідина. Наприклад, щоб приготувати кокосову панакоту на 2 порції, вам знадобиться: кокосове молоко або вершки (300 мл), вода (150 мл), агар агар (2 чайні ложки), мед або сироп (1 столова ложка). Для подачі: джем, фрукти або ягоди, шоколадний соус (те, що ви любите).

Все просто: налийте молоко і воду в каструльку, додайте спеції і агар агар, нагрівайте на середньому вогні майже до кипіння, помішуючи. Перелийте в невеликі прозорі склянки або піалочки, приберіть в холодильник приблизно на 2 години, можна на ніч, якщо вам так зручніше. При подачі додайте джем або фрукти, горіхи, шоколад - все, що ви любите.

  • Медова випічка

Є прості поради. Замість цукру використовуйте темний мед або ж сироп (фініковий, топінамбура, темний сироп агави). Випічка буде більш ароматною особливо з темним медом. Печиво, кекси, пряники, мафіни - вибирайте, що ви приготуєте на свято. І не забувайте про спеції! Будь-яку випічку добре доповнить кориця, імбир, кардамон, гвоздика, мускатний горіх і навіть мелений чилі. А щоб випічка була в десять разів ароматніша, крім меду та спецій додайте цедру апельсина. За основу можна взяти улюблений рецепт кексу або бісквіта, а для начинки підійдуть ягоди (свіжа або заморожена журавлина, брусниця, смородина, вишня, малина), або дрібно нарізаний апельсин.

Нагадаємо, як продуктивно почати новий рік. Що радять психологи і які практичні техніки варто використати. 

Відео У ВООЗ дали поради, як правильно святкувати Різдво та Новий Рік під час пандемії

Лише за дотримання карантинних обмежень. У ВООЗ дали поради, як правильно святкувати Різдво та Новий Рік під час пандемії. Урядам у першу чергу рекомендують за можливості взагалі відкласти або скасувати масові зібрання. Якщо ж це проблематично, то гуляння радять проводити на свіжому повітрі із дотриманням маскового режиму та соціальної дистанції. Святкові заходи в приміщеннях ВООЗ не схвалює, але якщо вони неминучі, то будівля має забезпечуватися хорошою вентиляцією. Не рекомендований відпочинок на курортах - саме вони можуть посилити розповсюдження вірусів.

У ВООЗ дали поради, як правильно святкувати Різдво та Новий Рік під час пандемії
ТСН. Ранок
  • Facebook 1
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Яна Коваль
Источник материала
loader