"Публічна вакцинація": журналісти ТСН на собі перевірили, як відбувається щеплення від COVID-19
"Публічна вакцинація": журналісти ТСН на собі перевірили, як відбувається щеплення від COVID-19

"Публічна вакцинація": журналісти ТСН на собі перевірили, як відбувається щеплення від COVID-19

Міністерство охорони здоров'я України дозволило щеплювати від коронавірусної хвороби COVID-19 публічних людей поза чергою. Їх щодня вакцинують залишками вакцин, щоб подолати страх українців перед щепленням. Нині переважно вакцинують лікарів та військових.

Як відбувається щеплення перевірили на собі кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук разом з ведучою ТСН.Тиждень Аллою Мазур, та ще однією колегою Ольгою Нескородяною. Про це йдеться 10 березня в сюжеті ТСН.19:30.

Щеплення роблять індійською вакциною Covishield, якої до України пів місяці тому завезли 50 тисяч.

"В одному флаконі десять доз. Коли я його відкриваю - значить я десятьом особам маю вколоти по одній дозі. Перед тим, як відкрити флакон 10 доз, я рахую скільки в мене на коридорі", - розповів регіональний координатор вакцинації в місті Києві Василь Животенюк.

На вакцинацію Слєсарчук та Мазур запросили до лікарні швидкої допомоги на лівому березі Києва. Передовсім вони заповнили довгий формуляр: коли були інші вакцини, чи немає хронічних захворювань, інформована згода про вакцинацію.

"Є такі стани за яких не показана вакцина. Наприклад, людина щойно вакцинувалася від гепатиту, тоді треба відкласти, або медичний працівник тільки перехворів. Тому відмови від вакцинації серед медиків - це роздуті… це розмови", - каже головний лікар Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги Олександр Ткаченко.

Поки міряли температуру, заносили інформацію про себе в медичний кабінет інформаційної системи для пацієнтів HELSI.

Медики запевняють, що в Києві досі не знищили жодної дози вакцини. Охочих поспішити за вакциною в будь-який час вистачає. Списки цієї додаткової черги, зокрема публічних осіб, які готові вакцинуватися, аби підтримати кампанію про щеплення, складають одразу в кількох місцях. Тим, хто хоче записатися, краще телефонувати в національний контакт-центр МОЗ і дізнаватися деталі про своє місто.

Ще у неділю, 7 березня, в ефірі ТСН.Тижня Алла Мазур повідомила: "Я вакцинуватися буду. До черги в застосунку "Дія" вже записалася. З лікарями порадилася, бо після онкооперації минув рік. Вони навпаки щепитися радять. І я із задоволенням зроблю це будь-якою із вакцин, коли надійде черга".

Ніхто не знає, коли йому запропонують терміново полишити все і приїхати на щеплення. Говорячи це в ефірі Алла і гадки не мала, що вже у вівторок, 9 березня, надвечір доведеться різко змінювати плани.

Яна Слєсарчук поділилася, що укол вакциною від COVID-19 куди менш болючіший ніж її американське щеплення від грипу восени. Пів години після уколу чекали, аби переконатися, що термінових ускладнень немає.

Відео Новини України: журналісти ТСН долучилися до "публічної вакцинації"

Вакцинація від коронавірусу: за 15 днів щепили лише 23,5 тисячі охочих. Переважно це лікарі і військові, а ще віднедавна і публічні люди, яких дозволили вакцинувати, аби вони доводили українцям: щеплення безпечне.  Як це відбувається – дивіться далі.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Головний лікар Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги Олександр Ткаченко розповів,  як було у лікарів швидкої: "Не було звернень взагалі що щось не так. У одного чи в двох піднялась температура і все, один день".

"Оцю дрімучу середньовічну антивакцинаторську хвилю, яка розгорнулася в Україні, можна подолати тільки своїм прикладом, ось заради цього ми це все і робимо", - каже Алла Мазур.

Того тижня безпрецедентна вакцинація відбулася просто в прямому ефірі "1+1". Разом з Наталею Мосейчук демонстрували на собі безпечність щеплення медики, співачка Руслана Лижичко, телеведучий Олександр Педан та стронґмен Сергій Конюшок.

Утім, у Києві охочих щепитися все ще набагато більше за спроможність мобільних бригад.

Завідувач відділу імунізації Олександр Заіка розповів, скільки доз вакцини нікому не дісталися у всій Україні. Адже статистика у МОЗу є, бо кожного з щеплених заносять до електронного списку, щоб потім колоти другу дозу вакцини: "Насправді ця кількість не є великою і становить менше 1 відсотка, менше навіть половини відсотка від кількості використаних доз за період вакцинальної кампанії".

Усього від COVID-19 прищепили першою дозою 23,5 тисячі українців, отже пів відсотка - це трохи більше сотні доз, або - 10-11 ампул. Вже до кінця тижня по всій країні, обіцяє МОЗ, зможуть вакцинувати в середньому 10 тисяч осіб на день.

У журналістів ТСН вже цілу добу жодних побічних ефектів після щеплення немає.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Яна Слєсарчук
Источник материала
Поделиться сюжетом