/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fc650036475cbeea5be0e89628e2e8d78.jpg)
Кава по-ірландськи та шоколадний торт на пиві: найкращі рецепти на День святого Патрика 2021
За народною традицією в День святого Патрика заведено готувати їжу за особливим рецептом. Вважається, що така особлива їжа цього дня допоможе привернути удачу і багатство на довгі роки. Факти ICTV підготували особливі рецепти на День святого Патрика.
Кава по-ірландськи
- кава – 150-200 мл
- ірландський віскі – 50 мл
- цукор – 2 ч. л.
- вершки – 50 мл
- мускатний горіх або кориця – одна щіпка
Варимо чорну неміцну каву. В окремий кухоль додаємо віскі та гріємо у мікрохвильовці 10 секунд. Розчиняємо дві чайні ложки цукру у віскі та окремо збиваємо вершки.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F457a752ff38fcb8e2e93d5f0a8cfff01.jpg)
Вливаємо каву, залишаючи три сантиметри від краю посудини та додаємо збиті вершки. Посипаємо мускатним горіхом або корицею і вставляємо трубочку – кава по-ірландськи готова.
Чамп – картопляне пюре по-ірландськи
- стара картопля – 6-8 бульб
- зелена цибуля – 1 пучок
- молоко – 350 мл (або 1,5 склянки)
- вершкове масло – 55-110 г
- сіль та мелений чорний перець
Кількість інгредієнтів розрахована на 4-6 порцій. Миємо картоплю щіткою та відварюємо у шкірці, нарізаємо зелену цибулю. В окремому посуді заливаємо холодне молоко і доводимо до кипіння. Варимо ще три хвилини, зменшуємо вогонь і даємо настоятися.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fe3684d73c9298e03ed4d7ccfef4afefe.jpg)
Очищуємо свіжовідварену картоплю та змішуємо з гарячим молоком і цибулею. Додаємо масло, після чого солимо і перчимо до смаку – картопляне пюре готове.
М’ясо з портером та чорносливом
- морква – 2 шт.
- борошно – 1 ст. л.
- цибулина – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- чорнослив без кісточок – 1,5 склянки
- лавровий лист, чебрець
- рубана зелень петрушки
- м’якуш яловичини – 1 кг
- топлений яловичий жир – 2 ст. л.
- яловичий бульйон – 1 склянка
- портер (темне пиво) – 1 стакан
М’ясо промиваємо, обсушуємо, нарізаємо кубиками по два см. Розтоплюємо жир у каструлі, обсмажуємо та помішуємо до легкої рум’яної скоринки. Цибулю і часник чистимо та дрібнимо. Додаємо до м’яса та обсмажуємо 10 хвилин, посипаємо борошном, перемішуємо та готуємо чотири хвилини.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fbfb785642107d4bb3459f58ae57e364f.jpg)
Вливаємо бульйон та темне пиво, додаємо нарізану кружальцями моркву та спеції. Накриваємо кришкою і ставимо в розігріту до 160°C духовку. Готуємо 1,5 години, потім виймаємо, розкладаємо на порції. У кожну додаємо чорнослив і знову ставимо в духовку на 30 хвилин. М’ясо готове – посипаємо зеленню для смаку та подаємо в горщиках.
Шоколадний торт на пиві
- пиво темне – 400 мл
- цукор – 350 г
- борошно пшеничне – 270 г
- курячі яйця – 4 шт.
- вершкове масло – 220 г
- какао-порошок – 100 г
- харчова сода – 2 ч. л.
- вершковий сир – 400 г
- жирні вершки – 200 г
- цукрова пудра – 120 г
Кількість інгредієнтів розрахована на 12 порцій. В окремий посуд насипаємо 270 г просіяного борошна, 2 ч. л. харчової соди та перемішуємо. Окремо перемішуємо 350 г цукру та 100 г какао. У каструлю наливаємо 400 мл темного пива та ставимо на середній вогонь.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F04136fe4c5e5098d82c884bd4f55f995.jpg)
В окремому посуді збовтуємо чотири курячих яйця. Пиво прогріваємо на вогні та додаємо 220 г вершкового масла. Після цього вимикаємо плиту і залишаємо масло, щоб воно розтануло. Насипаємо в каструлю суміш цукру з какао, змішуємо, додаємо збовтані яйця та швидко перемішуємо. Насипаємо просіяне борошно з содою та знову все змішуємо.
Круглу роз’ємну форму діаметром 22-24 см огортаємо харчовою фольгою у два шари та переливаємо тісто. Ставимо в уже розігріту до 170°C духовку на середній рівень і готуємо близько години. Можна перевірити готовність дерев’яною зубочисткою – вставляємо в центр форми: якщо зубочистка суха і чиста – основа готова.
Залишаємо на столі на 15 хвилин, прибираємо фольгу і вирізаємо шоколадний корж. Після охолодження перекладаємо на блюдце. Змішуємо і збиваємо вершковий сир, охолоджені вершки та цукрову пудру – для крему. Після цього змащуємо корж. Чудово – наш святковий торт готовий.
День Святого Патрика
День святого Патрика щорічно відзначають 17 березня у зеленому одязі. Вважається, що зелений колір принесе удачу та багатство на довгі роки.
Цього дня традиційно виконують ірландський танець кейлі та проводять святкові фестивалі. Згідно з цікавим жартом-легендою, в День святого Патрика кожен стає ірландцем. Містом ходять люди, одягнені в костюми ельфів, також вони прикрашають одяг трилисником. Цього дня можна почути гру волинки.
