/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2Fa834a02903a373b27470b17916dd733c.jpg)
Валерія Гузема, Ксенія та Антон Шнайдери, Ольга Руднєва, Альона Масюткіна та інші інфлюенсери взяли участь у першій sustainable-подорожі
5-6 червня, до Всесвітнього дня охорони довкілля Анастасія Цибуляк (Glossary Foundation) організувала для друзів і однодумців екологічну подорож до Хмельниччини.
Поїздка відкрила новий напрям діяльності Glossary — розвиток сталого туризму.
До подорожі Glossary Sustainable Tourism приєдналися Валерія Гузема, Ксенія та Антон Шнайдери, Ольга Руднєва, Альона Масюткіна, Йова Ягер, Богдан Логвиненко та інші гості.
Сталий туризм — це подорожі, які приносять користь не лише туристам, а й природі та місцевим спільнотам.
У планах Glossary — розвивати цей тренд і розкривати туристичний потенціал України з повагою до екології.
«Вважаю, зараз ідеальний час для розвитку внутрішнього туризму в Україні.
Ми започатковуємо Glossary Sustainable Tourism, щоб розкривати туристичний потенціал маловідомих місць, але робити це з повагою до них.
Від звичайної подорожі нашу відрізняє те, що окрім цікавого маршруту в неї є екологічна місія», — говорить Анастасія Цибуляк.
Хмельниччину обрали для подорожі, як один з найбільш екологічно чистих регіонів України.
Учасники sustainable-туру жили у Boutique Hotel Potocki — концептуальному дизайнерському просторі, що поєднує сучасні міжнародні стандарти готельного сервісу та арт-історію за мотивами життя та пригод графа Юзефа Потоцького.
Гості подорожі побували у Маліївцях, де знаходиться палац Орловських XVIII ст., та допомогли розчистити місцевий парк.
Зібраний хмиз та старі гілки, за принципами сталого туризму, отримав друге життя — з нього гості створювали об`єкти лендарту, які надалі прикрашатимуть парк.
Майстер-клас із лендарту проводила майстер-флорист Інна Петренко, співзасновниця Gillia project.
Учасники подорожі також відвідали Підлісний Мукарів із кам`яним неоготичним Костьолом святого Йосипа Обручника, що чудово зберігся до наших днів.
У присадибному господарстві родини Білоус гості навчилися правильно збирати та зберігати спаржу.
А також дізналися, як вирощують лаванду та лікарські трави.
Ферма працює за принципами пермакультури – етичного землеробства, що не виснажує ґрунт і не забруднює навколишнє середовище.
Під час туру гостей частували стравами з локальних продуктів, перевага надавалася рибі та рослинним продуктам.
Кількість м`ясних страв скоротили, щоб зменшити шкоду, яке тваринництво завдає екології, — через викиди метану та вуглецю в атмосферу.
Також гостей частували натуральними та органічними винами від Frank wines.
Організатори подбали і про багаторазові пляшки для води, натуральні аптечні засоби та інші, на перший погляд, непомітні деталі, які гармонійно вписалися у концепцію sustainable-туру.
Зокрема, під час подорожі учасники користувалися екокосметикою латвійського бренду Madara, інгредієнти та склад якої не шкодять довкіллю.
«На цих вихідних зі мною сталася перша екоподорож.
Ми з друзями і колегами відкрили для себе унікальні місця в Україні і відчули на собі, що таке sustainable-туризм.
І виявилося, що це не так складно, як може здатися на перший погляд.
Після себе можна залишати не пластикові пляшки і сміття, а арт-об`єкти з хмизу, які ми творили разом з професіоналами.
А ще ми побачили маєток Орловських, оточений парком, костьол св.
Йосипа Обручника і ферму сім`ї Білоус, де нам показали, як росте лаванда і спаржа.
Екотуризм — чудова можливість закохатися в Україну по-новому!», — говорить шеф-редакторка сайту ELLE.
UA Катерина Попова.
Поки що послугу планують пропонувати лише корпоративним клієнтам.
Glossary Foundation не виключає, що напрямок sustainable-туру має потенціал стати окремим потужним напрямком індивідуального туризму в Україні.
