25 апреля, четверг
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Насадження додаткових лісів збільшить кількість опадів у Європі
Насадження додаткових лісів збільшить кількість опадів у Європі

Насадження додаткових лісів збільшить кількість опадів у Європі

Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 6 років та 345 днів. За цей час ми опублікували вже 14317 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.

Фото: MF Evelyn/unsplash.com

Перетворення сільськогосподарських земель на лісові масиви збільшить кількість літніх дощів приблизно на 7,6%, повідомляє BBC. Водночас опади зможуть частково компенсувати підвищення рівня посушливості, очікуваного зі зміною клімату.

Висновки вчених частково засновані на спостереженнях за наявними лісами. Водночас основні причини досі не зовсім зрозумілі. Науковці припускають, що збільшення кількості опадів пов’язане з тим, як ліси взаємодіють з хмарним повітрям.

Дослідники використали статистичну модель, засновану на спостереженнях. У такий спосіб вони дізнались як зміни лісового покриву вплинуть на кількість опадів на континенті. Також з’ясувалось, що якби лісовий масив збільшився на 20% рівномірно по всій Європі, то це збільшило б кількість місцевих опадів, особливо взимку.

За словами Ронні Маєра, фахівця зі Швейцарської вищої технічної школи, найбільш небезпечним сигналом зміни клімату є зменшення кількості літніх опадів у південних частинах Європи, таких як Середземномор’я.

«Згідно з нашим дослідженням, висадка лісів призведе до збільшення кількості опадів. Так, це, ймовірно, буде дуже корисно з точки зору адаптації до несприятливих наслідків зміни клімату», – зазначив він.

Крім того, збільшення кількості опадів може мати потенційно негативні наслідки за рахунок збільшення кількості опадів, на які вже вплинула зміна клімату.

При цьому дослідникам невідомі причини цього локального та віддаленого впливу на кількість опадів. Вони вказують на те, що хмарне повітря, яке викликає дощ, має тенденцію довше залишатися над лісовими масивами. Зокрема, ліси викликають велику турбулентність на кордоні розділу суші й атмосфери, а також більше впливають на атмосферу, ніж сільськогосподарські угіддя. Це, ймовірно, є основною причиною того, що більше опадів випадає в регіонах із великою кількістю лісів. Тому, приходять до висновку вчені, насадження дерев – не найшвидший розвʼязок проблеми зміни клімату.

Раніше ми писали, що конопля здатна поглинати вуглець з атмосфери вдвічі ефективніше, ніж ліси. До такого висновку прийшли в Інноваційному центрі природних матеріалів Кембриджського університету.

Источник материала
Поделиться сюжетом