25 апреля, четверг
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У галереї «Дукат» відкриють виставку, присвячену мозаїкам Центрального автовокзалу
У галереї «Дукат» відкриють виставку, присвячену мозаїкам Центрального автовокзалу

У галереї «Дукат» відкриють виставку, присвячену мозаїкам Центрального автовокзалу

Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 6 років та 353 днів. За цей час ми опублікували вже 14405 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.


У Києві відкриють виставку, присвячену роботі митців Ади Рибачук і Володимира Мельніченка –комплексному художньому оформленню Київського центрального автовокзалу. Раніше ми писали, що Мельниченко ініціював створення реєстру власних творів.

«Виставка оповідає про створення відомих модерністських мозаїк доби відлиги, а також відображає історію їх збереження та реставрації, яка відбулася за ініціативи Фонду АРВМ у рамках реновації будівлі автовокзалу у 2021 році», – розповідають організатори.

У 2020 році в автовокзалу змінився власник, який, підтримавши ідею відновлення мозаїк, частково профінансував реставрацію. Вона проходила під керівництвом Володимира Мельніченка та художниці Інги Леві. Реставрація тривала 162 дні, до роботи долучилося понад 200 волонтерів.

Виставка проходитиме в галереї «Дукат» на Володимирській, 5 з 16 липня по 16 серпня. Вона познайомить глядачів з ескізами комплексного оформлення автовокзалу, архівними та сучасними фотоматеріалами.

У рамках виставки відбудеться низка заходів, спрямованих на збір коштів для розкриття рельєфів «Стіни Пам’яті» на Байковій горі авторства Рибачук і Мельниченка. Зокрема, лекція дослідника забудови Києва радянського періоду Семена Широчина та дослідниці українського монументального мистецтва Олени Борисової «Архітектурний контекст Києва 1960-х. Вклад Мельніченка й Рибачук» (23 липня, 19:00, галереї «Дукат») і презентація каталогу та документального нарису про реставрацію мозаїк автовокзалу від студії «Real Stories Production» (30 липня, 19:00, галерея «Дукат»).

На Центральному автовокзалі Києвазавершили реставрувати мозаїки Ади Рибачук і Володимира Мельніченка. 15 червня відбувся останній етап – післяреставраційне миття мозаїк.

Источник материала
Поделиться сюжетом