/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F154%2F07e1f1051dc7b70d1e395b656232e55a.jpg)
5 міфів про здорове харчування, які всі вважають правдою
Раціонально харчуватися — це корисно, смачно і нескладно.
Головне — розлучитися зі шкідливими стереотипами й правильно вибудувати пріоритети.
Харчуватися правильно — це дуже дорого.
Будемо чесними, рівень достатку має значення, але не вирішальне.
Щоб правильно харчуватися, нема потреби купувати дорогі «органічні» продукти або модні зараз «суперфуди».
Яка ж ситуація у нас? Продукти, які повинні складати основу здорового раціону, доступні за ціною.
Це цільнозернові крупи, молочні продукти, м’ясо птиці, риба, бобові, овочі та фрукти.
В Україні ж віддають перевагу продуктам з високим вмістом насичених жирів, з надлишком цукру і солі, а також борошняних виробів і страв з картоплі, що, своєю чергою, веде до зайвої ваги, діабету і хвороб серцево-судинної системи.
А якщо замінити ковбасу на курку та індичку, йогурти з добавками — на кефір і сир, солодощі та випічку — на фрукти і ягоди, солодку газовану воду — на чисту воду, ми не тільки заощадимо, але і зробимо крок назустріч здоров’ю.
Здорове харчування — це відмова від улюблених страв.
Мабуть, це одна з найшкідливіших помилок, яка може геть-чисто відбити бажання міняти харчові звички.
Суворі обмеження і заборони приведуть до зривів.
Так що не варто кидатися в крайності.
Якщо ти вже почала свідомо обирати продукти й правильно харчуватися, можна іноді дозволяти собі й не дуже корисну їжу, але тільки в міру.
Адже неправильне харчування, зловживання солодким і недостатня кількість молочних продуктів викликає брак важливих в організмі мінералів і вітамінів.
Так, в Україні з цієї причини у дорослих і дітей спостерігається дефіцит кальцію, магнію, а також вітамінів А, С і Е.
Корисне харчування — складно і нудно.
Насправді ускладнювати собі життя і займатися скрупульозними підрахунками калорій необхідності немає.
Для початку просто поміняй акценти.
Ніколи не пропускай сніданок, повноцінно обідай, скороти кількість шкідливих перекусів і не наїдайся на ніч.
До речі, одна з найчастіших причин зайвої ваги у дорослих в Україні — висококалорійні страви, що вживаються у вечірній час доби.
Як бути?.
Візьми за правило: якомога більше «сирих» продуктів в раціоні протягом дня.
Намагайся їсти близько 400 г овочів і фруктів і включай їх в усі страви, які готуєш.
Скороти кількість насичених жирів (жирне м’ясо і жирні молочні продукти) і трансжирів (напівфабрикати).
Не став сільничку на стіл.
В Україні сіль вживають у 2 рази більше норми! Рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я норма — 5 г (не більше 1 ч.
л солі в день).
А щоб надати їжі більш яскравий смак, замість солі використовуй спеції, приправи й лимонний сік.
Відмовся від готових соусів, майонезу і кетчупу.
Їх можна замінити сумішшю йогурту і зелені.
Цукор, в тому числі в солодощах, випічці, напоях, бажано обмежити — дорослим до 50 г в день, а дітям і цю кількість треба зменшити.
Міф 4.
Здорова їжа — це прісно і несмачно.
Найчастіше так вважають любителі швидкоїжі.
Така їжа «обманює» смакові рецептори й викликає звикання.
Смак домашньої їжі після неї може здаватися прісним.
Але цей процес оборотний.
Якщо ти перестанеш їсти швидкоїжу і напівфабрикати, то з часом точно навчишся насолоджуватися смаком натуральних продуктів.
До речі, сучасний раціон дуже бідний на рослинний білок.
Тому дієтологи радять частіше включати у своє меню страви з зернобобових, насіння і цільних злаків.
Міф 5.
Харчуватися правильно — значить, цілий день стояти біля плити.
Нарізати бутерброди з ковбасою на сніданок або розігріти напівфабрикат на вечерю, звичайно, швидше, ніж приготувати кашу, тушковані овочі або свіжий салат.
Але не набагато.
Зате результат — здоров’я і довголіття.
А ти вірила в усі ці міфи?.
