5 міфів про здорове харчування, які всі вважають правдою
5 міфів про здорове харчування, які всі вважають правдою

5 міфів про здорове харчування, які всі вважають правдою

Раціонально харчуватися — це корисно, смачно і нескладно.

Головне — розлучитися зі шкідливими стереотипами й правильно вибудувати пріоритети.

Харчуватися правильно — це дуже дорого.

Будемо чесними, рівень достатку має значення, але не вирішальне.

Щоб правильно харчуватися, нема потреби купувати дорогі «органічні» продукти або модні зараз «суперфуди».

Яка ж ситуація у нас? Продукти, які повинні складати основу здорового раціону, доступні за ціною.

Це цільнозернові крупи, молочні продукти, м’ясо птиці, риба, бобові, овочі та фрукти.

В Україні ж віддають перевагу продуктам з високим вмістом насичених жирів, з надлишком цукру і солі, а також борошняних виробів і страв з картоплі, що, своєю чергою, веде до зайвої ваги, діабету і хвороб серцево-судинної системи.

А якщо замінити ковбасу на курку та індичку, йогурти з добавками — на кефір і сир, солодощі та випічку — на фрукти і ягоди, солодку газовану воду — на чисту воду, ми не тільки заощадимо, але і зробимо крок назустріч здоров’ю.

Здорове харчування — це відмова від улюблених страв.

Мабуть, це одна з найшкідливіших помилок, яка може геть-чисто відбити бажання міняти харчові звички.

Суворі обмеження і заборони приведуть до зривів.

Так що не варто кидатися в крайності.

Якщо ти вже почала свідомо обирати продукти й правильно харчуватися, можна іноді дозволяти собі й не дуже корисну їжу, але тільки в міру.

Адже неправильне харчування, зловживання солодким і недостатня кількість молочних продуктів викликає брак важливих в організмі мінералів і вітамінів.

Так, в Україні з цієї причини у дорослих і дітей спостерігається дефіцит кальцію, магнію, а також вітамінів А, С і Е.

Корисне харчування — складно і нудно.

Насправді ускладнювати собі життя і займатися скрупульозними підрахунками калорій необхідності немає.

Для початку просто поміняй акценти.

Ніколи не пропускай сніданок, повноцінно обідай, скороти кількість шкідливих перекусів і не наїдайся на ніч.

До речі, одна з найчастіших причин зайвої ваги у дорослих в Україні — висококалорійні страви, що вживаються у вечірній час доби.

Як бути?.

Візьми за правило: якомога більше «сирих» продуктів в раціоні протягом дня.

Намагайся їсти близько 400 г овочів і фруктів і включай їх в усі страви, які готуєш.

Скороти кількість насичених жирів (жирне м’ясо і жирні молочні продукти) і трансжирів (напівфабрикати).

Не став сільничку на стіл.

В Україні сіль вживають у 2 рази більше норми! Рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я норма — 5 г (не більше 1 ч.

л солі в день).

А щоб надати їжі більш яскравий смак, замість солі використовуй спеції, приправи й лимонний сік.

Відмовся від готових соусів, майонезу і кетчупу.

Їх можна замінити сумішшю йогурту і зелені.

Цукор, в тому числі в солодощах, випічці, напоях, бажано обмежити — дорослим до 50 г в день, а дітям і цю кількість треба зменшити.

Міф 4.

Здорова їжа — це прісно і несмачно.

Найчастіше так вважають любителі швидкоїжі.

Така їжа «обманює» смакові рецептори й викликає звикання.

Смак домашньої їжі після неї може здаватися прісним.

Але цей процес оборотний.

Якщо ти перестанеш їсти швидкоїжу і напівфабрикати, то з часом точно навчишся насолоджуватися смаком натуральних продуктів.

До речі, сучасний раціон дуже бідний на рослинний білок.

Тому дієтологи радять частіше включати у своє меню страви з зернобобових, насіння і цільних злаків.

Міф 5.

Харчуватися правильно — значить, цілий день стояти біля плити.

Нарізати бутерброди з ковбасою на сніданок або розігріти напівфабрикат на вечерю, звичайно, швидше, ніж приготувати кашу, тушковані овочі або свіжий салат.

Але не набагато.

Зате результат — здоров’я і довголіття.

А ти вірила в усі ці міфи?.

Джерело матеріала
loader