Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу?
Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу?

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу?

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 1

На Youtube-каналі Chaplinsky Vlog вийшов відеоогляд курорту Буковель. Колишній головний архітектор Львова оцінив гірськолижну Мекку України з точки зору урбаністики, архітектури, проєктувальних рішень та зручності для туристів (поза гірськолижною інфраструктурою).

Ролик із назвою «А то вам Буковель» став відповіддю Чаплінського самому собі на влог «То вам не Буковель» з гірськолижного курорту у Південному Тіролі (Альпи, Італія), який він випустив у грудні 2021 року. У відеоогляді урбаніст кілька разів порівнював два курорти в різних аспектах.

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 2

Основним приводом для критики Буковеля став його автомобілецентризм — інфраструктура курорту розрахована на автівки, які мають підвозити людей впритул до готелів і лижних спусків. Чаплінський нарікає, що не зміг знайти жодної приємної вулиці для променаду, а єдиний повністю пішохідний відрізок з обох боків оточений припаркованими авто. На більшості ж вулиць просто бракує тротуару.

Пішоходи VS автомобілісти

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 3

Пішохідна вулиця, Буковель

«Немає де гуляти. Пройтися Буковелем пішки, хоч би від ресторану до ресторану, практично немає де. Це небезпечно для тих, хто ідпочиває з малими дітьми, які можуть вибігти на дорогу. Уся пішохідна інфраструктура курорту зроблена за залишковим принципом», — коментує урбаніст.

Також Юліана обурив час очікування на пішохідних переходах у кілька хвилини й надкороткі інтервали для пішоходів: лише 12-20 секунд. Він зауважив, що 30 людей із важким спорядженням чекають, аби перейти дорогу, а потім мають дуже швидко встигнути опинитись по той бік. Натомість лише кілька автівок мають почекати всього 20 секунд, що несправедливо.

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 4

Тротуар, Буковель

На автомобілецентризм Буковеля вказує й те, що тротуари не розчищають від снігу, на відміну від доріг. Це ж стосується й освітлення — воно обслуговує автомобілістів, а пішоходи отримують лише залишки світла. Ілюмінація курорту загалом залишила багато запитань, адже на свято Водохреща у Буковелі вже нічого не нагадувало про пройдешні Різдво та Новий Рік, на відміну від Південного Тіролю, де свято відчувалося на кожній вулиці.

Окрім цього, Чаплінський звернув увагу на автобусну зупинку, яка виглядає певним знущанням з пасажирів: сніг не розчищено, що сильно контрастує з бездоганною доріжкою навколо паркінгу, а також немає жодної інформації про розклад руху автобусів.

Позитивний аспект

«Буковель однозначно розвивається. Я пам’ятаю, з чого все починалось: це було щось дуже страшне, стихійне, хаотичне, а зараз воно починає потихеньку впорядковуватися. Також тут покращується архітектура: з’являються дуже класні будинки з сучасною архітектурою. Я помітив натяки на велорух та спортивні майданчики — все це радує».

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 5

Новий готель в Буковелі

Навігація

Чаплінський наголосив, що задля розвитку курорту дуже важливим є продовження залізничної гілки з Татарова: «Добре б уряд включився і допоміг, бо це ніби невеликий відрізок, але він матиме величезний вплив на збільшення пасажиропотоку: кожен зможе сісти на потяг у Києві, а вийти одразу в Буковелі».

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 6

Також Юліан побажав Буковелю якнайшвидше досягнути поставленої мети: мати 118 кілометрів гірськолижних трас, що дозволить курорту увійти до числа 50-ти найбільших гірськолижних курортів світу.

Нагадаємо, «Хмарочос» та Юліан Чаплінський запустили спільну рубрику в урбаністичних новинах «ШО СЯ РОБЕ» від Сhaplinsky vlog. Дивіться щовівторка.

Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 7
Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 8
Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 9
Юліан Чаплінський випустив відеоогляд Буковеля — що не сподобалось урбаністу? - Фото 10
Источник материала
loader