Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею
Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею

Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею

Полуниця — то не лише варення, випічка, цукерки та інші солодкі десерти. Ці запашні ягоди чудово смакують у солоних стравах і прекрасно поєднуються з м’яким сиром, смаженим м’ясом, запеченою рибою та пряними креветками. 

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає про вдалі поєднання полуниці з іншими продуктами та пропонує приготувати з ними смачні літні салати. 

Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею - Фото 1

Lucinda Hershberger

Полуниця + авокадо

Нейтральний смак авокадо пасує до будь-якого продукту і полуниця не є виключенням. Це поєднання дозволяє «гратися» з інгредієнтами як вам заманеться і робити з авокадо й полуниці як солодкі салати, так і солоні. Пропоную приготувати солону версію — ця страва стане чудовим гарніром до яєць на сніданок.

·       авокадо — 1 шт.

·       полуниця — 1 склянка

·       бебі шпинат – 2 жмені

·       горіхи — 1 жменя

·       м’який сир — 2 ст. л.

·       мед — 1 ст. л.

·       лимонний сік – 1 ст. л.

·       олія — 2 ст. л.

·       сіль, перець — на смак

Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею - Фото 2

hostthetoast.com

Авокадо розрізати навпіл, дістати кісточку та почистити від шкірки. Нарізати кубиками або тонкими скибками. Полуниці помити, підсушити паперовими рушниками та розрізати на 2-4 частини.

У миску викласти листя шпинату, авокадо, полуницю. Додати горіхи і подрібнений м’який сир (фету, бринзу, блакитний, козиний або домашній кисломолочний сир).

У чашці змішати мед, олію, лимонний сік, дрібку солі та перцю. Полити цією заправкою салат.

Полуниця + томати

Стиглі томати черрі, як правило, мають солодкуватий смак, тож помідори з полуницею стануть ще одним вдалим поєднанням у вашій тарілці. Салат стане чудовим гарніром для страв із м’яса та птиці. А також чудово смакуватиме на природі під барбекю.  

·       томати черрі — 300 г 

·       полуниця — 500 г 

·       листочки базиліка — 1 жменя 

·       листочки м’яти — 1 жменя

·       рукола — 1 невеликий пучок

·       горішки — 2 ст. л.

·       оливкова олія — 4 ст. л.

·       бальзамічний оцет — 2 ст. л.

·       лимонний сік — 1 ст. л.

·       часник - 1 зубчик

·       мед — 1 ч. л.

·       сіль, перець — на смак

Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею - Фото 3

ellerepublic.de

Зелень помити, підсушити паперовими рушниками. Руколу скласти в глибоку миску, базилік і м’яту дрібно нашаткувати й додати до руколи. 

Томати розрізати навпіл, полуниці — на чотири частини. Скласти все в миску з зеленню, додати улюблені горішки.

У склянці змішати олію, оцет, лимонний сік, мед, сіль і перець. Вичавити зубчик часник, все добре перемішати. Полити заправкою салат.

Полуниця + курка

М’ясо з ягодами — класичне поєднання в європейській кухні. До птиці, приміром, підійдуть будь-які ягоди в будь-якому вигляді: свіжі або ж у вигляді кисло-солодкого соусу. Пропоную приготувати курячу грудку зі свіжими полуницями — по-перше, це дійсно смачно, по-друге, коли ще готувати м’ясо зі свіжими ягодами, як не влітку?

·       куряче філе — 1 шт.

·       полуниці — 1 склянка

·       мікс салату — 2 жмені

·       синя цибуля — 1 шт. (маленька)

·       кисломолочний сир — 1 ст. л.

·       лимон — 1/4 шт.

·       сіль, перець — на смак

·       олія — для смаження + заправки салату

kaynutrition.com

Куряче філе помити, витерти насухо паперовими рушниками, натерти сіллю й перцем. Викласти на добре розігріти та змащену олією пательню, смажити на невеликому вогні до красивого золотистого кольору з обох боків. 

Полуниці порізати на дві або чотири шматочки, цибулю почистити й нашаткувати тонкими півкільцями. Скласти все в миску, додати мікс салатного листя і кисломолочний сир. 

Додати порізану шматочками смажену курку, збризнути лимонним соком і заправити салат олією.

Полуниця + креветки

Креветки з полуницями — незвичайне, але досить елегантне поєднання. Цей салат можна їсти і як окрему самостійну страву, і подавати в якості доповнення до пасти, вареного рису, запечених овочів або ранкового омлету. 

·       чищені заморожені креветки — 250 г

·       полуниці — 150 г

·       мікс салату — 2 жмені

·       насіння соняшника – 1 ст. л.

·       сіль, перець — на смак

·       вершкове масло — 1 ст. л.

·       часник — 2 зубчики

·       олія — 2 ст. л. 

·       бальзамічний оцет — 1 ст. л.

Заморожені креветки опустити в киплячу підсолену воду на 5–7 хвилин. Відкинути на друшляк, дати стекти воді. Потім обсмажити разом із часником у вершковому маслі на невеликому вогні. Часник смажити цілим, попередньо розчавивши його широким ножем — так він надасть креветками пікантного аромату, але при цьому не буде горіти. 

Салат помити, підсушити паперовими рушниками, викласти в миску. Полуниці помити, розрізати на 2 або 4 частини, додати в миску з салатом. Додати обсмажені креветки (часник викидаємо) та насіння соняшника.

У склянці змішати олію, бальзамічний оцет, дрібку солі й перця. Полити заправкою салат.

Полуниця + риба

І ще одне небанальне поєднання: риба з полуницею. Для цієї страви ідеально підійде не дуже солодка полуниця, можна брати навіть недозрілу. Кислуватий смак ягід ідеально пасуватиме до філе лосося. Риба, до речі, не обов’язково має бути саме червона, підійде і біла — головне, аби вона була не дуже суха.

·       філе лосося — 300 г

·       полуниця — 150 г

·       мікс салату — 2 жмені

·       синя цибуля – половинка

·       горішки — 1 ст. л. 

·       сіль, перець — на смак

·       духмяні трави — на смак

·       олія, лимонний сік — для заправки

Ягідний сезон: 5 несолодких страв із полуницею - Фото 4

simplyscratch.com

Рибу помити, витерти насухо паперовими рушниками, натерти сіллю, перцем та улюбленими травами. Викласти у змащену олією форму та поставити в нагріту до 200 градусів духовку. Запікати близько 20 хвилин.

У глибоку миску викласти салатне листя, нарізану тонкими кільцями цибулю. Додати порізану шматочками полуницю та горішки.

Коли риба буде готова, дати їй трохи часу вистигнути, потім додати в миску з салатом. Скропити лимонним соком і трохи полити олією. 


Теги: готуємо вдома, літні ягоди, полуниця
Источник материала
loader