Червоний, зелений та холодний: три рецепти борщу від українського нутріціолога
Червоний, зелений та холодний: три рецепти борщу від українського нутріціолога

Червоний, зелений та холодний: три рецепти борщу від українського нутріціолога

Трьома рецептами смачного борщу поділилася з ELLE.UA дієтолог-нутриціолог, експерт зі здорового харчування Лора Філіппова:

Борщ — традиційна українська страва, нематеріальна культурна спадщина нашого народу, одна із ознак ідентичності нашої нації. Кожна українська господиня регулярно готує борщ і у кожної він смакує по-різному. Найпопулярніші в Україні три різновиди борщу — червоний, зелений та холодний. 

Червоний борщ — найулюбленішій та найпоширеніший, готують з буряку, капусти, моркви із додаванням картоплі та зелені на м’ясному бульйоні. У піст — без м’яса із додаванням олії, грибів і навіть, інколи, риби. Особливі смаколики до порції борщу — це сало, часник, чорний хліб та сметана.

Мій варіант — з квасолею та з м‘яса стегна курки або індички.

Червоний борщ

Нам потрібно:

М‘ясо стегна індички або курки — 500 г

Картопля середня — 3 штука

Буряк великий — 1 штука 

Помідори — 2 штуки

Морква — 1 штука

Цибуля — 1 штука

Капуста — 300 г

Квасоля червона замочена на ніч — 1 стакан

Сік половини лимона

Стебло селери

Лавровий лист

Перець горошок

Олія оливкова для обсмажування — 2 ст. л.

Зелень петрушки

Сіль, перець — за смаком

Часник — 4 зубчики

Як готуємо:

М`ясо помити і порізати, проварити 2 хвилини у киплячій воді, промити. 

В чисту воду покласти лавровий лист, перець горошком, селеру і м‘ясо.

Моркву та картоплю нарізати кубиками.

Цибулю нарізати дрібно і обсмажити на олії приблизно 3 хвилини.

Додати буряк. Обсмажувати, постійно помішуючи, 5 хвилин. Помідори кубіками. Вижати сік з лимону. Перемішати, смажити ще 5 хвилин.

У бульйон через 15 хвилин після закипання покласти квасолю.  Проварити 15 хвилин. Покласти картоплю та моркву. Варити ще 15 хвилин. Додати нашинковану капусту і ще варити до закипання.

Викласти в суп овочеву заправку зі сковорідки.  Перемішати.  Спробувати на смак.

Варити ще приблизно 20 хвилин.

За п`ять хвилин до готовності до борщу засипати подрібнений часник та петрушку.

Накрити кришкою та залишити настоюватися. Борщ краще смакує саме на другий день!

Другий вид борщу — зелений або щавелевий

Проте далеко не в усіх рецептах зелений колір страві надає щавель. Часто його готують з кропивою, лободою та буряковим листям. В каструлю або окремо у кожну порцію обов’язково додають варене яйце.

Нам потрібно:

Рис нешліфований — 100 г.

Морква — 2 шт. 

Цибуля — 1,5 шт.

Яйця варені — 6 шт.

Щавель — 300 г.

Сметана — 200г.

Сіль, перець за смаком

Петрушка, кріп за смаком

1-2 ст.л. оливкової олії

Як готуємо:

Промиваємо рис (найкраще його замочити на ніч), трохи проварюємо його - 2-3 хвилини, потім знову промиваємо.

В чисту воду (приблизно 3 літри) додаємо 1 цілу цибулю, рис  та кружельцями порізану моркву.

Тим часом нарізаємо митий щавель, зелень, а також дрібними кубиками половину цибулі (можна цілу, якщо вона невеличка).

На олії притушуємо цибулю, додаємо нарізаний щавель, тушимо, додаємо сметану, зелень, перчимо, добре вимішуємо і тушимо хв 5 під кришкою.

Очищуємо відварені, охолоджені яйця, нарізаємо їх (1 яйце приблизно на 8 частин).

Коли морква та рис готові, засипаємо у каструлю яйця та нашу заготовлену суміш із пательні.

Варимо ще 5 хвилин, досолюємо за смаком.

Борщ виходить густим та дуже ситним! Смачно буде ще у тарілку додати свіжий кріп. Яйце можна додавати у кожну окрему тарілку, буде трохи інакший смак.

І третій різновид борщу, який готують лише влітку — це холодний борщ. Його ще називають «сирим борщем», так як варили до нього тільки молодий буряк і замість хліба їли його з вареною картоплею.

Рецепт холодника з печеними буряками

Нам потрібно:

800 г буряків

600 г картоплі

2 яйця

200 г огірків

0.5 склянки сметани

4 ст. ложки дрібно посіченої зеленої цибулі

1 ст. ложку дрібно посіченого кропу

2 чайних ложки цукру по 3.5 склянки картопляного і бурякового відварів.

Як готуємо:

Половину буряків запікаємо, іншу половину відварюємо без шкірки у підкисленій оцтом воді. Потім знімаємо шкірку з запечених буряків і усі буряки нарізаємо соломкою.

Додаємо нарізану соломкою варену картоплю, заливаємо картопляним та буряковим відварами і ставимо у холодильник.

Згодом додаємо у борщ нарізані огірки, зелену цибулю і яйця, а також сіль та цукор. Все добро перемішуємо. У кожну окрему порцію додаємо сметану та зелень.


Теги: борщ, готуємо вдома, пісний борщ рецепт
Источник материала
loader