«Свинина, медово-лаймовий маринад і яблучний конфітюр… Ви можете подумати, що це незвичайне поєднання. Насправді мікс м`яса і чогось солодкого — не новий. Такий кулінарний прийом використовується для балансу смаку, тому варто спробувати. У нашому рецепті гармонійно поєдналися: ніжна соковита свинина, кисло-солодкі яблука, аромати хвойного розмарину та часнику», — каже Євген Клопотенко.
Поради щодо приготування буженини
Беріть будь-який шматочок свинини залежно від своїх переваг. Ми захотіли нежирну буженину, тому використовували корейку. Щоб одержати рум`яну кірку, змастили м`ясо лаймово-медовим соусом. Ще такий ефект можна досягти, використовуючи соєвий соус.
Для цієї страви ідеально мати яблука сорту Симиренка. Вони кисло-солодкі та жорсткі — те, що потрібно для конфітюру.
Як приготувати буженину з яблучним конфітюром
Складові:
Для буженини:
600 г свинячої корейки
2-3 зубчики часнику
2-3 гілочки розмарину
50 г меду
велика морська сіль за смаком
чорний мелений перець за смаком
2 ст. л. оливкової олії
1,5 лайма
1 зірочка анісу
Для яблучного конфітюру:
200 г кисло-солодких яблук
100 мл води
1 гілочка розмарину
50 г цукру
1 лавровий лист
Запечена буженина: покроковий рецепт
Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів. Свинячу корейку (600 г) помийте, обсушіть паперовими рушниками та зачистіть від плівок та жиру. Змастіть м`ясо 2 ст. л. оливкової олії. Можете використовувати соняшникову. Посоліть великою морською сіллю, і поперчіть з усіх боків. Щоб отримати більш виражений аромат, зробіть свіжомелений чорний перець. Ще попередньо підсмажте його на сухій сковороді.
Зробіть неглибокі надрізи в м`ясі та помістіть туди 2-3 гілочки розмарину. Якщо немає свіжого розмарину, беріть сухий.
Зробіть невеликі дірочки для 2-3 зубчиків часнику. За бажанням використовуйте більше часнику.
Вижміть сік з одного лайма і полийте шматок свинини. Натріть цедру з половини цитрусу, не торкаючись білої частини, і змастіть м`ясо. Можна взяти звичайний лимон, але зауважте, що лайм має більш насичений смак та аромат.
Зробіть медово-лаймовий соус для свинини. Для цього змішайте в мисці сік половини лайма, 50 г рідкого меду та 1 зірочку анісу. Добре перемішайте. Якщо у вас зацукрований мед, розтопіть його на паровій бані чи мікрохвильовій печі. М`ясо перекладіть на лист, і змастіть соусом за допомогою кулінарного пензлика.
Поставте м`ясо запікати при температурі 180 градусів на 30-40 хвилин у режимі верхнього та нижнього нагріву чи конвекції. Свинина має добре підрум`янитися.
Приготуйте яблучний конфітюр. Очистіть від шкірки 200 г кисло-солодких яблук і наріжте невеликими однаковими кубиками. Перекладіть у сотейник. Додайте гілочку розмарину та лавровий лист.
Всипте 50 г цукру та влийте 100 мл води. Варіть конфітюр на середньому вогні приблизно 10-15 хвилин.
Дістаньте м`ясо з духовки, перекладіть на тарілку і викладіть на нього яблучний конфітюр. Залишіть на 15-20 хвилин, щоб м`ясо добре просочилося соком яблук. Подавайте до столу.