«Борщ — мабуть, найголовніша перша страва. Його готують з нагоди та без. І існує велика кількість рецептів. Іноді рецепт з`являється у процесі приготування. Так, наприклад, мені захотілося справжнього зеленого борщу, причому в буквальному значенні слова «зеленого», тому я приготував його з кропивою і щавлем, щоправда, не лише додав цю зелень, а ще й перебив блендером. Але про це пізніше, зараз же хочу поділитися деякими порадами приготування», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати зелений борщ?
М`ясо. Для зеленого борщу можна вибрати будь-яке м`ясо. Мені захотілося нежирний варіант, тому вибір упав на курячі стегна, ви ж можете взяти свинину, телятину, індичатину та кролятину.
Зелень. Для свого зеленого борщу я вибрав щавель, петрушку та кропиву. Причому частину додав порізаною, частину — перебив блендером, щоб досягти зеленого кольору борщу. Також можна використовувати шпинат та кріп за смаком.
Спеції та добавки. Традиційні спеції для борщу — лавровий лист, запашний перець та сіль. Але, якщо вам хочеться урізноманітнити смак страви, можна додати сік лимона, трохи копченої паприки та пластівці перцю чилі.
Як приготувати зелений борщ?
Складові:
2 курячі стегна
3 л води
2 цибулі
1 морква
¼ кореня селери
2-3 лаврові листи
3-4 горошин запашного перцю
3-4 картоплини
1 пучок щавлю
1 пучок кропиви
3-4 яйця
3 ст. л. соняшникової олії
10 гілочок петрушки
Готуємо справжній зелений борщ: покроковий рецепт
Починайте приготування зеленого борщу з бульйону: 2 курячі стегна вимийте, покладіть в каструлю, додайте одну цілу очищену цибулю, половину моркви і ¼ кореня селери, нарізаного довільними шматочками. Також додайте 3-4 горошини запашного перцю і 2-3 лаврові листки, залийте 3 л води і варіть 30 хвилин, а потім приберіть овочі з бульйону.
Другу цибулю дрібно наріжте кубиками і підсмажте на сковороді з невеликою кількістю олії до м`якості. Додайте другу половину моркви, натерту на великій тертці, підсмажте всі разом ще 5 хвилин.
Візьміть 3-4 картоплі, наріжте будь-якими шматочками та додайте в бульйон. Варіть 15 хвилин.
Окремо відварити 3-4 яйця в підсоленій воді 5 хвилин з моменту закипання, а потім залити холодною водою, щоб вони легко очищалися.
За одну хвилину до приготування борщу додайте порізану зелень: половину пучка щавлю та кропиви.
Решту щавлю і петрушку залийте 150 мл води і перебийте блендером до пюре, процідіть через сито і додайте в борщ, доведіть борщ до кипіння і вимикайте вогонь.
До столу подавайте гарячим, з розрізаними навпіл яйцями.