«Голубці готують практично в усьому світі, лише називають по-різному. У Німеччині — це капустяні ковбаски, в Америці — капустяні роли, у Франції — фарширована капуста. Крім безлічі назв існує й безліч рецептів. В Україні традиційно пісні голубці з овочами та крупою готують на Святвечір. А на Різдво, коли піст закінчився, готують голубці з м’ясом або овочеві з додаванням вершкового масла та соусом зі сметани», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати голубці з грибами
Складові:
Для голубців:
1 середня капустина
100 г білих грибів (свіжих чи заморожених)
50 г сушених білих грибів
200 г рису
150 г вершкового масла
2 цибулини
3 зубки часнику
сіль та перець до смаку
Для соусу:
500 мл відвару із сухих грибів
200 г сметани
1 ч. л. борошна
сіль до смаку
Голубці з білими грибами у духовці: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування голубців з білими грибами. Якщо у вас заморожені гриби, попередньо розморозьте їх.
Візьміть сотейник, всипте в нього 200 г рису та промийте до чистої води. У мене круглозернистий рис. Після цього залийте крупу 400 мл води і додайте сіль до смаку. Варіть 5 хвилин після закипання на середньому вогні, а потім накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин, щоб рис увібрав рідину.
Візьміть білокачанну капусту і виріжте качан.
У великій каструлі закип’ятіть воду, добре наколіть капусту виделкою, щоб вона трималася, і опустіть у воду. Верхні листи мають стати прозорими — відразу їх знімайте з капустини, щоб вони не переварилися. Капустяні листи викладайте на обробну дошку. Якщо є товсті прожилки, трохи відбийте їх кухонним молотком або зріжте ножем.
Поки капустяні листи остигають, переходьте до приготування начинки. Візьміть 50 г сушених білих грибів, добре помийте, а потім залийте 600 мл окропу і варіть протягом 10 хвилин після закипання. Якщо у вас великі гриби, наріжте їх шматками. Відвар процідіть і залиште — на його основі готуватимете соус для голубців.
Поки гриби варяться, візьміть 2 цибулини і дрібно наріжте, а також подрібніть 3 зубки часнику і наріжте довільними шматочками 100 г білих грибів.
Розігрійте сковороду із 75 г вершкового масла й обсмажте цибулю з часником. Потім додайте білі гриби та відварені сухі гриби. Останні нададуть голубцям більш насиченого аромату. Готуйте овочеву засмажку протягом 5-7 хвилин.
З’єднайте рис із овочевою засмажкою, додайте сіль та перець до смаку. Усі інгредієнти добре перемішайте.
Візьміть капустяний лист, викладіть начинку і загорніть голубець.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів і загортайте начинку в листя капусти. Голубці викладайте у форму для запікання, змащену 75 г вершкового масла.
Переходьте до приготування соусу для голубців. У мисці з’єднайте 500 мл відвару білих грибів, 200 г сметани та 1 ч. л. борошна. Посоліть, поперчіть до смаку і добре перемішайте.
Залийте голубці сметанно-грибним соусом.
Голубці накрийте фольгою та поставте запікатися на 60 хвилин за температури 180 градусів.